Κορονοϊός: Η ημέρα που θα κορυφωθεί – Ποιος αναμένεται να είναι ο αριθμός κρουσμάτων
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι, παραθέτοντας τις προβλέψεις του για το pick στα κρούσματα.Κορονοϊός: Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι, παραθέτοντας τις προβλέψεις του για το pick στα κρούσματα.
Την ημερομηνία που θα κορυφωθεί ο κορονοϊός και δη τα κρούσματα ανέφερε δημόσια ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, o καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ είπε μεταξύ άλλων: «Στις 18 Απριλίου θα έχουμε την κορύφωση της πανδημίας, που σε αριθμό κρουσμάτων, κορύφωση σημαίνει περίπου 5.000 μολύνσεις την ημέρα, με πολλά τεστ.
Σύμφωνα με το καλό σενάριο η κορύφωση στις ΜΕΘ θα έρθει στις 28 Απριλίου. Σε αυτούς τους υπολογισμούς, όμως, δεν είναι τα αποτελέσματα των self tests που θα δηλωθούν ως θετικά.
Εκεί, μπορεί να βγουν 8.000 και 10.000 άνθρωποι θετικοί σε μια μέρα. Κι αυτό θέλουμε. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχίσει να κάνει τα τεστ.
Δεν αποκλείεται να δούμε την κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το Πάσχα. Και μέχρι τότε, εφόσον αποτύχει και η διαδικασία των self test, δεν θα μιλάμε για 3.000 κρούσματα τη μέρα αλλά για διπλό και για τριπλό αριθμό.
Εφόσον βλέπω εγώ στην καμπύλη που έχω τώρα στον υπολογιστή μου ότι στις 28 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη δηλαδή, θα έχουμε κορύφωση των ΜΕΘ, εκείνη την ώρα θα πάρω εγώ τα παιδιά μου να πάμε στους Παξούς που έχουμε εξοχικό; Ειλικρινά τώρα. Μάξιμουμ διασπορά, χωρίς περιθώρια στα νοσοκομεία.
Έχουμε μια 15-25% χαμηλότερη απόδοση εφαρμογής των μέτρων του lockdown, έχουμε να κάνουμε με μεταλλαγμένα στελέχη (βρετανική, νοτιοαφρικανική, βραζιλιάνικη) που έχουν να κάνουν με αυξημένο ρυθμό μεταδοτικότητας και είχαμε και λίγο πιο κρύο καιρό το τρίμηνο σε σχέση με τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020. Κι αυτά κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την απόδοση του lockdown.
Το βασικό στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι η καλή εφαρμογή των self tests. Όχι μόνο να το κάνουμε σωστά, αλλά να το διαχειριστούμε (το αποτέλεσμα) και σωστά. Να μπούμε σε καραντίνα, αν βγούμε θετικοί, να κάνουμε γρήγορα τα επιβεβαιωτικά τεστ, ώστε να ξέρουμε αν είμαστε θετικοί ή όχι. Και από και και πέρα, η πολιτεία να κάνει την αντίστοιχη ιχνηλασία, για να έχουμε συνολικό έλεγχο της πανδημίας.
Έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, κάτι που δικαιολογεί και το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου σε κάποιες πόλεις.
Σε αυτές τις πόλεις η αύξηση των νοσηλειών θα μεταφραστεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των διασωληνωμένων. Οι υπολογισμοί φέρνουν τη Θεσσαλονίκη στα επίπεδα του Νοεμβρίου που θα είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση.
Οι γιατροί, προσπαθώντας να αποφύγουν τον υπερβολικό υγειονομικό κίνδυνο, θέλησαν να δώσουν ένα περιθώριο στο σύστημα (υγείας), έτσι ώστε να μπορεί να ανοίξει πιθανώς το λιανεμπόριο σε μια εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά με self tests.
Πρέπει να βλέπουμε τη διαφορά βδομάδα βδομάδα, αλλά και την επιτάχυνση. Όταν οδηγούμε αυτό που μας κάνει να τρακάρουμε, δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η επιτάχυνση που έχουμε».