Κορονοϊός: Σε ρυθμούς lockdown η χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, νεκρών αλλά και διασωληνωμένων ασθενών που καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Όλη η Ελλάδα πλέον έχει γίνει “γκρι” στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται καθημερινά στην κορυφή της λίστας “μετρώντας” εκατοντάδες ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, ενώ κι άλλες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση σχετικά με τον αριθμό των μολύνσεων.
Μπορεί αυτή να είναι η κυρίαρχη εικόνα που επικρατεί στη χώρα σχετικά με την πανδημία, δεν είναι όμως η μόνη, καθώς υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, που γεννούν αισιοδοξία. Πρόκειται για περιοχές της χώρας μας, όπου καταγράφονται ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού έως και μηδενικά. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρά νησιά, όπως η Σίκινος, η Νίσυρος, η Αστυπάλαια, η Φολέγανδρος και οι Φούρνοι, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, αλλά και περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, όπως τα Άγραφα και ο Δομοκός. Η σχετικά δύσκολη πρόσβαση σε αυτές τις γωνιές της Ελλάδας και οι περιορισμένες μετακινήσεις των πληθυσμών τους, ενδεχομένως ευνοούν τον έλεγχο της διασποράς της νόσου. Είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα;
Το enikos.gr επικοινώνησε με τους δημάρχους δύο νησιών, που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να βγουν σχεδόν αλώβητα από την πανδημία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SMS στο 13033: Οι κωδικοί και όλες οι πληροφορίες για τις μετακινήσεις
Ένα κρούσμα στη Θάσο – «Αυτό είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας»
Η Θάσος μετράει αυτή τη στιγμή μόλις ένα κρούσμα κορονοϊού. Κι αυτό ενώ το νησί, με τους περίπου 13.500 μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται μία “ανάσα” μακριά από “κόκκινες” πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, κρίνει ότι “το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι ότι οι κάτοικοι τηρούν τα μέτρα”. “Εξειδικευμένα μέτρα ως νησί δεν έχουμε πάρει, εφαρμόζουμε όσα ανακοινώνονται από τους ειδικούς. Η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται συμβάλλει στη διαπίστωση ελάχιστων κρουσμάτων. Το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι ότι τηρούν τα μέτρα οι πολίτες του νησιού”. Παράλληλα, αναφέρει πως “έχουν γίνει και απολυμάνσεις του δημαρχείου και δημόσιων κτιρίων”. Όπως εξηγεί, “όταν εμφανίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού, οι αθλητικοί σύλλογοι και κάποιοι πολιτιστικοί ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους και ο δήμος προχώρησε σε απολυμάνσεις στα γυμναστήρια και στα σχολεία. Υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά μετά την εκδήλωση κρούσματος”.
Το καλοκαίρι που πέρασε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η τουριστική κίνηση στη Θάσο είχε πτώση της τάξης του 80%, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Η πλειοψηφία των τουριστών στο νησί προέρχεται παραδοσιακά από τη Σερβία και τη Ρουμανία που το καλοκαίρι είχαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης απ’ αυτές τις δύο χώρες. Παρότι, υπήρξε εσωτερικός τουρισμός και “έτρεξε” το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, δεν καλύφθηκε η μεγάλη ζημιά. “Ήμασταν από τους λίγους προορισμούς που είχε πολύ γρήγορα ξενοδοχείο καραντίνας και λειτούργησε γρήγορα και αποτελεσματικά”, τονίζει ο δήμαρχος και υπογραμμίζει την “άψογη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ” και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Ως εκ τούτου “δεν είχαμε διασπορά του ιού”, υπογραμμίζει. Πάντως, σχολιάζοντας το γεγονός ότι κοντινές περιοχές στη Θάσο έχουν πολλά κρούσματα κορονοϊού, ο κ. Κυριακίδης αναφέρει ότι «υπάρχει εύλογη ανησυχία» για να προσθέσει: «είναι αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε τα μέτρα και όσοι επισκέπτονται το νησί για τον οποιοδήποτε λόγο. Είναι θέμα υποχρέωσης και ατομικής ευθύνης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα συνολικού ύψους 500 ευρώ σε μουσικό του δρόμου!
Κανένα κρούσμα στην Αμοργό – «Πώς κρατήσαμε μακριά τον κορονοϊό»
Στην Αμοργό των 2.000 μόνιμων κατοίκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού. Ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Καραΐσκος, εξηγεί στο enikos.gr ότι ελήφθησαν κυρίως μέτρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που υπήρχαν πολλοί τουρίστες και επισκέπτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το φετινό καλοκαίρι επισκέφτηκαν την Αμοργό 40-45.000 τουρίστες και καταγράφηκαν μόλις δύο εισερχόμενα κρούσματα, που με την άφιξή τους στο νησί πήγαν σε ξενοδοχείο καραντίνας, όπως αναφέρει. «Δεν είχαμε διασπορά του κορονοϊού το καλοκαίρι», λέει ο δήμαρχος και εξηγεί ότι «αποτρέψαμε τις συναθροίσεις και είχαμε απαγορεύσει τα live στα μαγαζιά και τα πανηγύρια. Επίσης, δεν έγιναν γιορτές από τους πολιτιστικούς συλλόγους», γεγονός που εκτιμάει πως συνέβαλε θετικά ως προς τη μη διασπορά της νόσου. «Από εκεί και πέρα ακολουθούμε τα πρωτόκολλα, τα οποία ακολουθούνται και από την ακτοπλοΐα. Υπάρχει και ο παράγοντας τύχη. Γι’ αυτό έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε μακριά τον κορονοϊό», σημειώνει. Παράγοντες που βοήθησαν, επίσης, θεωρεί πως είναι το ότι το νησί δεν διαθέτει πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και δεν έχει τεράστιες παραλίες, όπου να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.
Μέχρι και πριν την επιβολή του δεύτερου lockdown σε όλη τη χώρα, ο δήμος “απέτρεπε τον κόσμο να κάνει μετακινήσεις. Για παράδειγμα πολλοί μόνιμοι κάτοικοι πηγαίνουν στην Αθήνα για εξετάσεις. Τους προτρέπουμε να μην πηγαίνουν ή να παραμένουν σπίτι τους προληπτικά, όταν επιστρέφουν ή ακόμη και να κάνουν τα rapid test πριν έρθουν στο νησί”, προσθέτει. “Η Αμοργός δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή και θέλουμε να προμηθευτούμε rapid test για να καλύψουμε ενδεχομένως πιο επείγοντα περιστατικά. Προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα και κρατάμε τις αποστάσεις”, καταλήγει ο κ. Καραΐσκος.
Πηγή: Enikos.gr