ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα της αγοράς – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Συγκεκριμένα πλάνα έχουν στο μυαλό τους οι ειδικοί, προκειμένου να γίνει σιγά-σιγά άνοιγμα της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων.

Κορονοϊός: Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα της αγοράς - Τι εξετάζουν οι ειδικοί
Συντάκτης: Στέλιος Ανδρικάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η έξαρση που έχει ο κορονοϊός στη χώρα μας, οδήγησε στο δεύτερο lockdown, κλείνοντας μεγάλο κομμάτι της αγοράς για ακόμα μία φορά.

Έτσι, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, γίνονται διάφορες σκέψεις για τον άνοιγμα της ξανά.

«Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει», είπε αρχικά σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Ακόμα υπογράμμισε ότι το κύριο μέλημα της Κυβέρνησης, είναι φυσικά η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown».

Τέλος μίλησε για την ελληνική οικονομία, που βρισκόταν σε φάση ανάταξης έναντι του δευτέρου τριμήνου. «Δουλεύουμε εντατικά και δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι, εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα διαχειριστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ ‘21 -’22 και άλλων ταμείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός 22/11: Βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις!

«Είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων» λένε οι λοιμωξιολόγοι

«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευόμενων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Exit mobile version