Κορονοϊός: Νέα μετάλλαξη και εκ νέου «μάντρωμα» των πολιτών προαναγγέλουν οι ειδικοί από φθινόπωρο
Προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης και επιστροφής των μέτρων!Κορονοϊός: Την ώρα που επικρατεί τεράστια ανησυχία με την ηπατίτιδα που έχει εντοπιστεί σε αρκετά παιδιά, οι καθηγητές Χαράλαμπος Γώγος και Γιάννης Τούντας μίλησαν για τις πιθανότητες μιας νέας έξαρσης της πανδημίας και επιστροφής των μέτρων!
Ειδικότερα, ο πρώτος, τόνισε ότι η πανδημία δεν τελείωσε αλλά, «μπορούμε πλέον να τη διαχειριστούμε με τα διάφορα καινούργια εργαλεία που αποκτήσαμε».
«Είναι νωρίς ακόμα να πει κανείς ότι τελειώνουμε με την πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι τελειώνουμε με τα δύσκολα. Αυτό είναι δεδομένο, φαίνεται από τα δεδομένα που έχουμε αυτήν την στιγμή τα επιδημιολογικά, την βαρύτητα της νόσου, τα σημαντικά εργαλεία που έχουμε για τη διαχείριση της επιδημίας. Πέρα από τα εμβόλια έχουμε αντιικά φάρμακα, ξέρουμε πολλά περισσότερα πράγματα από όσα γνωρίζαμε, οπότε η διαχείριση είναι πολύ πιο εύκολη τώρα.
Με το επιδημιολογικό τοπίο που υπάρχει, πολύ καλύτερα. Δυστυχώς, είναι πανδημία. Είναι παγκόσμια διασπορά. Δεν έχουμε πέσει σε ένα επίπεδο να έχουμε τοπικά κρούσματα. Με δεδομένο αυτό και με δεδομένο ότι υπάρχουν χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και κυκλοφορεί ο ιός, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Για αυτό τον λόγο δεν λέμε “τελείωσε”. Λέμε ‘είμαστε πολύ καλύτερα’. Πρέπει να έχουμε μια συνεχή επιτήρηση, μια συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή. Το καλοκαίρι θα περάσει ευχάριστα νομίζω», δήλωσε.
Τούντας: «Ίσως να δούμε στο μέλλον μια μετάλλαξη που να μας εκπλήξει δυσάρεστα»
Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών ανέφερε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια εκ νέου έξαρση της διασποράς το Φθινόπωρο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη μέτρων ξανά.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν προχωράει γραμμικά αλλά με εξάρσεις και υφέσεις. Είναι πολύ πιθανό να δούμε το Φθινόπωρο ξανά μια έξαρση. Όχι τόσο σοβαρή όσο πέρυσι. Αλλά θα μας βάλει να δούμε πάλι μια κατάσταση που ίσως απαιτεί λήψη ορισμένων μέτρων. Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Με βάση τα δεδομένα, τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε στο μέλλον μια μετάλλαξη που να μας εκπλήξει δυσάρεστα…», είπε.
Όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Παυλάκης, τα υγειονομικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και η υπέρμετρη βία κατά των πολιτών, είναι αναγκαία μέσα «προφύλαξης».