Ο κορονοϊός έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε σκέψεις για το «πάγωμα» της πληρωμής των δόσεων δανείων για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από τα μέτρα. Στόχος είναι η αποτροπή ενός νέο κύματος «κόκκινων» δανείων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα αρμόδια τμήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες, προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθούν τα αιτήματα όσων πλήττονται από την πανδημία έχοντας εξοπλίσει τη… φαρέτρα τους με λύσεις, οι οποίες θα έχουν ως βάση τους το πάγωμα (freeze).
«Η αρχή θα γίνει από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η επίμαχη λίστα εμπλουτίζεται διαρκώς, οι όποιες αποφάσεις θα καλύπτουν ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες, εξετάζοντας, βέβαια, τις επιπτώσεις του ιού στη ρευστότητα, αλλά και στο διαθέσιμο εισόδημα του καθενός», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας και προσθέτει: «Για τις μεν επιχειρήσεις οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να αναστείλουν έως τέλη Σεπτεμβρίου την υποχρέωση καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός – Μπόρις Τζόνσον: Θετικός στον COVID-19 ο Βρετανός πρωθυπουργός!
Για τα δε φυσικά πρόσωπα (εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) θα ισχύσει η τρίμηνη παύση πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι οι επίμαχες αιτήσεις να τίθενται προς αξιολόγηση εντός ενός εύλογου διαστήματος, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν άμεσα τις όποιες διευκολύνσεις συμφωνηθούν».
«Εάν χρειαστεί να δώσουμε παράταση, προφανώς και θα το πράξουμε. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, όπως πολλάκις έχουν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη, την οποία εξετάζουμε ανά τακτά διαστήματα», σημειώνει το στέλεχος.
Τις τελευταίες μέρες οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων επικοινωνούν με δανειολήπτες, καταγράφοντας τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στέλεχος εταιρείας εξηγεί στην εφημερίδα πως επεξεργάζονται λύσεις όπως: για τους δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες. Επίσης, για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, άμεση αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.