ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο μπορεί να μολύνει μετά από 20 λεπτά στον αέρα

Νέα έρευνα έρχεται να λύσει την απορία για την μολυσματικότητα του Κορονοϊού μέσω του αέρα. Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Κορονοϊός: Πόσο μπορεί να μολύνει μετά από 20 λεπτά στον αέρα
Κορονοϊός: Πόσο μπορεί να μολύνει μετά από 20 λεπτά στον αέρα
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κορονοϊός: Τα στοιχεία για την εξέλιξη του Κορονοϊού και την πορεία της πανδημίας αλλάζουν καθημερινά με τους επιστήμονες να μελετάνε ακόμη τον ιό για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Έχουμε ήδη δει το πόσο εύκολα κολλάει κάποιος αν φοράει ή αν δεν φοράει μάσκα. Ακόμη, γράψαμε για τη μελέτη με λανθασμένα θετικά rapid test αλλά και την αποκάλυψη για τα μονοκλωνικά που δε καλύπτουν τη μετάλλαξη όμικρον.

Σήμερα, μία νέα μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες, έρχεται να ρίξει φως στη μολυσματικότητα του Covid-19 μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με τη παραπάνω έρευνα, ο Κορονοϊός μπορεί να χάσει μέχρι και το 90% της μολυσματικότητάς του στα 20 λεπτά τα οποία βρίσκεται στον αέρα. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας συμβαίνει στη διάρκεια των πρώτων 5 λεπτών!

Οι Βρετανοί έκαναν προσομοιώσεις όταν εκπνέεται ο ιός στον αέρα σε διάφορες συνθήκες. Οι ίδιοι τόνισαν πως η σωστή χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων αλλά και ο καλός αερισμός των χώρων βοηθάνε στην αποφυγή του ιού.

Ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, Τζόναθαν Ράινε του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δύλωσε στη «Guardian»:

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό βρίσκεται όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον. Όταν κανείς απομακρύνεται, το αερόλυμα όχι μόνο αραιώνεται αλλά και ο ιός αποδυναμώνεται και χάνει τη μολυσματικότητα του σε λίγα λεπτά.»

Τα σωματίδια που περιέχουν τον ιό και εκβάλλονται από τους πνεύμονες αναπνέωντας , χάνουν αρχικά την υγρασία τους και στη συνέχεια αυξάνεται το pH τους. Ο ιός έτσι δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να μολύνει έναν άνθρωπο. Η ταχύτητα με την οποία θα συμβούν τα παραπάνω εξαρτάται αρκετά από την υγρασία στο περιβάλλοντα χώρο με όσο μεγαλύτερη είναι να αυτή τόσο πιο καλό να θεωρείται για τον Covid-19.

Όταν η υγρασία πέφτει κάτω από το 50% στον αέρα ο ιός χάνει τη μισή μολυσματικότητά του περίπου στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα. Σε υγρό περιβάλλον όμως κοντά στο 90% ο ιός έπεφτε στο 10% μετά από 20 λεπτά.

Η θερμοκρασία σύμφωνα με την έρευνα δεν φάνηκε να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο βαθμό μολυσματικότητας του ιού παρά την αντίληψη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες τον «εξουδετερώνουν».

Exit mobile version