Ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις του συνεχίζουν να απασχολούν. Πόσο μπορεί να καλύψει όμως το κάθε εμβόλιο;
Κορονοϊός: Έντονος είναι ο προβληματισμός αναφορικά με τις μεταλλάξεις του Covid-19 τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για μια νέα έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από το crash test που αφορά την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων (αντλώντας πληροφορίες από την Ιατρική Σχολή του Yale, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αλλά και τις ρυθμιστικές Αρχές του φαρμάκου – EMA, FDA), κάθε… τσίμπημα είναι ικανό για να υψωθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.
Pfizer/BioNTech
Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές Αρχές (FDA, EMA) ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά την ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων των κλινικών μελετών που έδειχναν αποτελεσματικότητα έως και 95% στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου. Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί τον COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από τον COVID-19.
Σε ποιους χορηγείται: Τον περασμένο Μάιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση και σε εφήβους 12 ετών και άνω. Παρ΄όλα αυτά, πρόκειται για σύσταση, συνεπώς εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει για τη χορήγησή του και σε ανηλίκους.
Πόσο προστατεύει από τις μεταλλάξεις:
*Αλφα: Στις αρχές Μαΐου το εμβόλιο βρέθηκε να είναι περισσότερο από 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου και των επιπλοκών της που προκαλεί η βρετανική μετάλλαξη.
*Βήτα: Τα ίδια ποσοστά αποτελεσματικότητας διαπιστώθηκαν και για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε πραγματικές συνθήκες (και όχι έπειτα από έρευνες στο εργαστήριο).
*Δέλτα: Μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία καταλήγουν ότι το εμβόλιο είναι 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου και 96% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας.
Moderna
Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές Αρχές. Στηρίζεται επίσης στη τεχνολογία mRNA, όμως έχει δύο σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech: Αποθηκεύεται σε τυπικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο στη διαχείρισή του, όμως διαπιστώθηκε ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στις κλινικές μελέτες σε πολίτες άνω των 65 ετών.
Σε ποιους χορηγείται: Προς το παρόν αποκλειστικά σε ενηλίκους, εντούτοις αναμένεται η γνωμοδότηση του EMA για τους εφήβους.
Πόσο προστατεύει από τις μεταλλάξεις:
*Αλφα: Τα πρόσφατα δεδομένα έδειξαν πως οι παραλλαγές Αλφα και A.23.1 (Ουγκάντα) έχουν ελάχιστο αντίκτυπο έναντι της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
*Βήτα: Είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, γι’ αυτό και δρομολογείται να κυκλοφορήσει μια τροποποιημένη εκδοχή του.
*Δέλτα: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και έναντι της ινδικής μετάλλαξης, αν και διαπιστώθηκε κάποια μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης.
AstraZeneca
Το εμβόλιο της Οξφόρδης έλαβε έγκριση από τον ΕΜΑ τον Ιανουάριο, έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων που έδειχναν 76% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου και 100% στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον ιό (αδενοϊό) για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί τον COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό του COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από τον COVID-19.
Σε ποιους χορηγείται: Πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε να χορηγείται σε πολίτες 60 ετών και άνω.
Πόσο προστατεύει από τις μεταλλάξεις:
*Αλφα: Το εμβόλιο διαπιστώθηκε ότι εμφανίζει τουλάχιστον 76,4% αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους που επικράτησε κατά το τρίτο κύμα στη χώρα μας.
*Βήτα: Από αναλύσεις προέκυψε ότι τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός έπειτα από τον εμβολιασμό συντελούν στην καταστολή της νοτιαφρικανικής μετάλλαξης.
*Δέλτα: Πρόσφατες μελέτες κατέληξαν σε αποτελεσματικότητα ύψους 60% κατά της συμπτωματικής νόσου και 93% κατά των συμπτωμάτων που οδηγούν σε νοσηλεία.
Johnson & Johnson
Είναι το μοναδικό μονοδοσικό εμβόλιο με 72% συνολική αποτελεσματικότητα και 86% αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσου που προκαλεί ο COVID-19. Οπως και το εμβόλιο της AstraZeneca, χρησιμοποιεί έναν άλλον ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την πανδημική λοίμωξη, προκαλώντας φυσική άμυνα στον οργανισμό.
Σε ποιους χορηγείται: Εχει λάβει έγκριση για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού.
Πόσο προστατεύει από τις μεταλλάξεις:
*Αλφα: Εχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι του βρετανικού στελέχους.
*Βήτα: Σύμφωνα με αναλύσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε συνολική αποτελεσματικότητα 64% που όμως αγγίζει το 84% έναντι σοβαρής νόσου έπειτα από μόλυνση με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
*Δέλτα: H εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι το εμβόλιό της παρέχει ισχυρή προστασία έναντι και της ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός – Εμβολιασμοί: Αυτές είναι οι χώρες που έχουν καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό
Ολυμπιακός: Το ποσό που ζήτησε η Αλκμάαρ για Μπιζότ
Survivor: Όταν ο Σάκης και η Μαριαλένα «έδιναν πόνο» στο TikTok! Σπαρταριστά videos!