Κορονοϊός: Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί – Ανοίγει ο δρόμος για παιδιά και εφήβους
Προχωρά με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο κατά Covid19,Προχωρά με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο κατά Covid19.
Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, αλλά υπάρχουν και εξάρσεις του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας.
Για το εμβόλιo αποτελεί «πιλότος» η ανταπόκριση των σαραντάρηδων για τους 35-39, ενώ ανοίγει ο δρόμος για παιδιά και εφήβους.
Το πρωί της Παρασκευής η πλατφόρμα emvolio.gov.gr ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις για εμβολιασμό, με ελεύθερη επιλογή εμβολίου για τις ηλικίες 40 έως 44 ετών.
Το ενδιαφέρον ήταν τόσο ζωηρό, που σύμφωνα με πληροφορίες, ως τις 11:00 είχαν ήδη οριστεί 66.000 ραντεβού για εμβολιασμό από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Θυμίζουμε πως ως την Παρασκευή (21/5), η ηλικιακή αυτή ομάδα μπορούσε να εμβολιαστεί μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Για τη διάθεση των νέων να εμβολιαστούν μίλησε άλλωστε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους άνω των 50 να εμβολιαστούν. «Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν», ανέφερε κατά την ενημέρωση.
Πότε απελευθερώνονται τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως στο υπουργείο παρακολουθούν την εξέλιξη των ραντεβού στους πολίτες μεταξύ 40 και 44 ετών και τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσουν την απελευθέρωση των εμβολίων στην πλατφόρμα και για τις ηλικίες 35-39.
Τη Δευτέρα (24/05), όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση διευρύνει την δωρεάν διάθεση self test σε κάθε εργαζόμενο τη χώρας. Συγκεκριμένα, από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Την ίδια ώρα, ο προγραμματισμός θέλει την ενσωμάτωση και των ηλικιών 20-29 στην πλατφόρμα των εμβολίων μέσα στον Ιούνιο. Μιλώντας για το θέμα νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.
Πλησιάζουμε τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμών
Από την επομένη του Πάσχα, η Ελλάδα «τρέχει» με περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Έτσι, αυτός είχε ως αποτέλεσμα, ως και την Παρασκευή 21 Μαΐου, έχουν πραγματοποιηθεί 4.814.981 εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο emvolio.gov.gr, οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχονται πλέον σε 1.768.771, ενώ συνολικά 3.121.419 άνθρωποι έχουν κάνει έστω και μία δόση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον αριθμό εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκους. Επιπλέον, με ποσοστό 16,1% η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στον αριθμό πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό εφήβων
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων στη χώρα μας, όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης (ηλικιακής) ομάδας» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που συνέχισε πως με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία».
Όπως δήλωσε μάλιστα στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (21/05), ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας (18-29) δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».
Πού υπάρχουν εξάρσεις της επιδημίας – Οι φόβοι των ειδικών
Την ίδια ώρα, οι Οι φόβοι των ειδικών για την εξάπλωση του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, έχουν ως αποτέλεσμα η επιδημιολογική εικόνα δεν έχει βελτιωθεί όσο περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι. Την ίδια ώρα. αυξήθηκαν τα κρούσματα στους νέους ηλικίας 20 – 40 ετών, ενώ παραμένουν πολλές οι περιοχές της επικράτειας, όπου υπάρχουν συνεχώς εξάρσεις της επιδημίας.
Στοιχεία που δείχνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αντιθέτως θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει μία πτωτική πορεία, μια ύφεση που την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται περίπου στο 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Αυτό που απασχολεί είναι, όμως, ότι ενώ από τα μέσα Απριλίου και τουλάχιστον για 3 εβδομάδες συνεχώς είχαμε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, δηλαδή από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός της μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Αττική έχουμε 9.500 ενεργά κρούσματα και περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Με βάση δε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν ακόμα η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία. Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να μας θυμίζουν τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία ακόμα δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα», είπε η κα Παπαευαγγέλου.
«Παράλληλα, παρατηρείται μία μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη, ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στους 3, αφορούσε σε νέους 20 έως 40 ετών.
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η αυξημένη κινητικότητά μας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολλών άλλων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας με το ρυθμό που θα θέλαμε.
Η παρατήρηση αυτή εν μέρει οφείλεται και στα πολλά αυτοδιαγνωστικά τεστ που διενεργούνται κάθε εβδομάδα και που αυξάνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε περίπου 6.500 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν, όταν ασυμπτωματικοί συνάνθρωποί μας έκαναν self-test. Σημαντικό δηλαδή ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω αυτής της νέας εξέτασης», τόνισε ακόμα…
Τι δείχνει ο βαθμός θετικότητας
Ακολούθως, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα που κάποιες περιοχές τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές, ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω την Πτολεμαΐδα, την Ξάνθη ή την Κόρινθο, που η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνάει και το 7%, υποδεικνύοντάς μας ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της επιδημίας.
Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστο τώρα που έχουμε πάρει όλοι μία ανάσα να δούμε εκ νέου να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eurovision Eλλάδα: Βράζει ο Φωκάς Ευαγγελινός με τους διοργανωτές για το λάθος
Survivor Αλέξης Παππάς: Ο Σάκης και η Μαριαλένα θα είναι μαζί μετά το παιχνίδι
House of Fame: Αγνώριστος 11 χρόνια πριν ο Jimmy Sion στη Ρούλα Κορομηλά