Κορονοϊός: Ένας ακόμη νεκρός στην χώρα μας που αποτελεί θύμα του ιού, ο οποίος όμως δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα neakriti.gr την Τετάρτη (25/3) κατέληξε ο Γερμανός καθηγητής ο οποίος νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Μάλιστα ο άτυχος άντρας σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Να θυμίσουμε ότι συνολικά μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη νησί είναι 8, στα οποία περιλαμβάνεται και ο καθηγητής που απεβίωσε.
Σύμφωνα με το neakriti.gr το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής ήταν σε καλή κατάσταση ωστόσο στη 13:30 εμφάνισε μια αιμοδυναμική αστάθεια και οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν. Στις 16:00 ξαφνικά κι ενώ οι γιατροί είχαν πέσει «πάνω» στον ασθενή με όλες τους τις δυνάμεις, ο επικεφαλής της ΜΕΘ, καθηγητής εντατικολογίας κ. Γεωργόπουλος παρατήρησε ένα άγνωστο σύνδρομο στους πνεύμονες. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά τα ζωτικά του όργανα κατέρρευσαν και ο ασθενής κατέληξε στις 16:12. Επίσημη αιτία θανάτου θεωρείται η πνευμονική εμβολή που προήλθε από σηψαιμικό σοκ στους πνεύμονες.
Πως βρέθηκε στην Κρήτη
O Γερμανός ήταν επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και δίδασκε επί τριημέρου σε κλειστό σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Χημικού.
Κατά την παραμονή του στην Κρήτη, διέμενε στο σπίτι Ελληνίδας συναδέλφου του, επίσης χημικού.
Ωστόσο αισθάνθηκε αδιαθεσία με όλα τα τυπικά γνωρίσματα του κορωνοϊού, χωρίς όμως να εμφανίσει πυρετό. Η συνάδελφος του, τον μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε και ο άνδρας μεταφέρθηκε σε ειδικά απομονωμένο χώρο. Εκεί έγινε λήψη δείγματος το οποίο αργά το ίδιο βράδυ ταυτοποιήθηκε ως το τρίτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη.
Άμεσα ειδοποιήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα περαιτέρω καθώς και ο επόπτης δημόσιας υγείας. Ακολούθησε προληπτική απολύμανση των χώρων του Πανεπιστημίου.
Η επιδείνωση της κατάστασης
Αρχικά ο καθηγητής παρέμεινε στο σπίτι της φίλης του, που είναι καθηγήτρια, για 10 μέρες. Τη 10η μέρα παρουσίασε μια σχετική επιβάρυνση και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου εισήχθη στην ειδική μονάδα κορωνοϊού. Στη μονάδα παρέμεινε για δύο μέρες και στη συνέχεια η υγεία του επιβαρύνθηκε ραγδαία, διασωληνώθηκε και εισήχθη στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε μέχρι που ήρθε η επιδείνωση και κατέληξε. Θεωρείται ότι ο καθηγητής κόλλησε τον ιό πιθανότατα στη Γερμανία, μάλιστα όταν διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του και η βοηθός του στο εργαστήριο στη Γερμανία, βρέθηκε θετική στον ιό .