Κορονοϊός: Στη μάχη των ελέγχων των κρουσμάτων επιπλέον 500 κινητές μονάδες
Πρόσκληση ενδιαφέροντος ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.Κορονοϊός: Οι ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τα κρούσματα που προκύπτουν καθημερινά από την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι μεγάλες. Έτσι το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία 500 κινητών μονάδων για τη λήψη βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ’ οίκον.
Ως πιθανοί δικαιούχοι του προγράμματος εμφανίζονται το υπουργείο Υγείας, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπ. Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να πλένετε τα χέρια σας (vid)
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τον εθνικό Προϋπολογισμό.
Έχει ύψος 10,8 εκατ. και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 31 Μαρτίου. Οι προτάσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση logon.ops.gr.
Όπως ανακοινώθηκε το έργο αφορά:
Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων
Προμήθεια και λήψη δειγμάτων
Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων
Ενίσχυση με προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση “λόγω της ταχέως εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την επιδημία της νέας ασθένειας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19), όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται και μέτρα για τη στήριξη των νοσούντων. Συγκεκριμένα, θεωρείται σκόπιμη:
Η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για το νέο ιό. Τα άτομα πριν να επιβεβαιωθούν ως φορείς, μεταβαίνοντας στα νοσοκομεία αναφοράς ή τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και προκαλούν συμφόρηση αλλά και κινδύνους μετάδοσης της μόλυνσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Μονάδες ΠΦΥ και Νοσοκομεία)
Η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοσούντων και κατ οίκον ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία, μοναχικά άτομα νοσούντες κατ οίκον κ.α. και η εξατομικευμένη παροχή οδηγιών για την πρόληψη της τυχόν μετάδοσης της λοίμωξης στους οικείους/συγκατοίκους/στενές επαφές.
Ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να περιορίσει τις παραπάνω συνέπειες και προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών δημιουργεί δίκτυο νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ΄οίκον.
Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι μετακινήσεις των πιθανών κρουσμάτων και νοσούντων (μέσω ΕΚΑΒ ή κατ’ εξαίρεση μέσω άλλων μέσων) και άρα και η εξάπλωση του κορονοϊού. Το δίκτυο νοσηλευτών θα δημιουργηθεί για να παρέχει αποκεντρωμένες υπηρεσίας ΠΦΥ νοσηλευτικής φροντίδας και έγκαιρης διάγνωσης νόσησης από τον κορονοϊό (COVID-19) στην κοινότητα και κατ οίκον. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 30/06/2023.