Κορονοϊός: Στοιχεία σοκ για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ – Καταρρεέι το αφήγημα Μητσοτάκη
Τις ευθύνες της κυβέρνησης εκθέτει μελέτη για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.Κορονοϊός: Νωρίτερα διαβάσατε στο Sportime για το γεγονός πως δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά την εκτίναξη του αριθμού των νεκρών.
Τώρα, έρχεται μια μελέτη-κόλαφος για την κυβέρνηση σχετικά με την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και από την οποία βρίσκεται εκτεθειμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κορονοϊός: Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας:
«Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».
«Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κι εντός ΜΕΘ» εξηγεί σε αναρτήσεις του στο Twitter.
Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να γνώρισε τα αποτελέσματα της ανάλυσης, καθώς ο κ. Λύτρας διευκρινίζει ότι αυτή είχε γνωστοποιηθεί άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Κορονοϊός: Τα αποτελέσματα της νέας ανάλυσης σχολίασε μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας ότι η μελέτη των δύο επιδημιολόγων λέει πως από 3988 θανάτους διασωληνωμένων, «οι 1535 (38,5%) ήταν δυνητικά αποφευκτέοι στην Ελλάδα με στοιχεία 1/9/20 – 6/5/21. Θυμίζω πως ως ΟΕΝΓΕ την σχετική αναφορά στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου την υποβάλαμε 4/21».
«Υπάρχει η αλήθεια αυτών που ΕΓΡΑΨΑΝ το άρθρο και η δουλοπρέπεια των κομματόσκυλων ραγιάδων που φτύνουν πάνω σε τάφους αδικοχαμένων για να γλείψουν το γκουβέρνο που τους ταΐζει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Άρθρο μας με @STsiodras στο @JournalSjph για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως αρχές Μαϊου 2020.https://t.co/XcRrXbxhRO
Αναδεικνύει τις χαμηλές “αντοχές” του ΕΣΥ, που δεν αφορούν μόνο τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ. *Thread*— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
3⃣ Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ🇬🇷 ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο.
Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.
Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.
Μερικές σημαντικές επισημάνσεις:
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras· εγώ βοήθησα με την υλοποίηση.
Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο @STsiodras κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με **αποκλειστικό** μέλημα τη Δημόσια Υγεία.–
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021