ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Τι ισχύει για θάλασσα και πισίνες

Τι αναφέρουν μελέτες για το υδάτινο περιβάλλον
Κορονοϊός: Τι ισχύει για θάλασσα και πισίνες

Τι αναφέρουν μελέτες για το υδάτινο περιβάλλον.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, εξηγεί πώς μπορεί να κρατηθεί ο κορονοϊός σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πρόσφατα προειδοποιήσει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον ιό.

Ωστόσο, όπως, λέει ο Απόστολος Βανταράκης, στο Πρακτορείο Fm,  το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο.

Όπως είπε, η επιβίωση του κορονοϊού από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, μέσω σταγονιδίων, μειώνεται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της υψηλής θερμοκρασίας.

Επισημαίνει, όμως, ότι ο συγχρωτισμός, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση, και να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αναφερόμενος στο θέμα της υψηλής θερμοκρασίας και το αν τελικά επηρεάζει τη μετάδοση, τόνισε πως είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως και με πολλές διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα.

«Όταν αρχίζουμε και κοιτάμε έναν έναν τους παράγοντες, όντως μπορεί να δούμε κάποιες στατιστικές αναλύσεις, οι οποίες να είναι αντιφατικές.

Όμως, μιλάμε για έναν πολυπαραγοντικό ιό, που στη μετάδοσή του παίζει ρόλο η επιβίωσή του στα σταγονίδια -άρα η υγρασία-, η επιβίωσή του με βάσει τη θερμοκρασία και ταυτόχρονα μην ξεχνάμε, τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει ο συγχρωτισμός.

Υπάρχουν χώρες αυτή τη στιγμή με υψηλή θερμοκρασία, στις οποίες υπάρχουν κρούσματα. Θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε τι συγχρωτισμό και τι επίπεδο υγιεινής έχουν αυτές οι χώρες».

Το lockdown δημιούργησε τη μείωση της μετάδοσης, όταν ο κορονοϊός ήταν ισχυρός, επισημαίνει ο κ. Βανταράκης.

«Τώρα πέφτει η επιβίωση τού ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μηδενίζεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία και βέβαια με τη σταθερή απόσταση τον κρατούν σε χαμηλά επίπεδα».

Τουρισμός: Θα χωριστούν σε ζώνες κινδύνου τα νησιά!

Κορονοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος στις πισίνες από ό,τι στη θάλασσα

Όσον αφορά στο θαλασσινό νερό και γενικότερα το υδάτινο περιβάλλον, ο καθηγητής λέει ότι δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής από τις μελέτες που υπάρχουν ότι αποτελεί βασική αιτία μόλυνσης από τον κορονοϊό, ακόμα και μολυσμένο με λύματα να είναι το θαλασσινό νερό.

Η άμμος αναφέρει ο κ. Βανταράκης δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου «διότι έτσι κι αλλιώς στο περιβάλλον της άμμου δεν επιβιώνουν πολλοί μικροοργανισμοί, πάρα μόνο κάποιοι μύκητες.

Και λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας που είναι έντονη και πολλαπλασιάζεται στο περιβάλλον της άμμου, αλλά και λόγω των φυσικοχημικών της χαρακτηριστικών. Δεν είναι μία επιφάνεια θετική για την επιβίωση του ιού, όπως είναι κάποιες αλουμινένιες επιφάνειες».

Για τις πισίνες σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα γιατί το νερό είναι χλωριωμένο, όμως υπάρχει μία δυσκολία όσον αφορά το περιβάλλον έξω, λόγω του ότι υπάρχουν πλακάκια.

«Ίσως θα ήταν καλό τώρα η χλωρίωση που πρέπει να γίνεται σταθερά και επαναλαμβανόμενα, να γίνεται σε βαθμό λίγο παραπάνω από τον κανονικό. Αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος μέσα στην πισίνα, είναι πολύ μικρότερος ο κίνδυνος ακόμα και από το θαλασσινό νερό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ηλεκτρονική έκδοση: e-sportime (19/9) : Η απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι και ένα ρητορικό ερώτημα…

e-sportime (19/9) : Η απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι και ένα ρητορικό ερώτημα…

Ένας πατέρας, ο Πάνος Ρούτσι, συνεχίζει την απεργία πείνας προκειμένου να μάθει την αλήθεια για το παιδί του...

Ηλεκτρονική έκδοση
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Δυσάρεστα νέα και από τη δημοσκόπηση Pulse – Μόνο το 7% βρίσκει επαρκή τα μέτρα της ΔΕΘ – Οι νέοι τα απορρίπτουν περισσότερο

Κυβέρνηση: Δυσάρεστα νέα και από τη δημοσκόπηση Pulse – Μόνο το 7% βρίσκει επαρκή τα μέτρα της ΔΕΘ – Οι νέοι τα απορρίπτουν περισσότερο

Ασταμάτητα είναι τα δημοσκοπικά «καμπανάκια» κατάρρευσης για την κυβέρνηση αλλά δεν δείχνει καμία πρόθεση να τα αφουγκραστεί

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για τον αγώνα του Πάνου Ρούτσι – Άλλος ένας πατέρας ξεκίνησε απεργία πείνας

Τέμπη: Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για τον αγώνα του Πάνου Ρούτσι – Άλλος ένας πατέρας ξεκίνησε απεργία πείνας

«Και εγώ γονιός είμαι έχω δυο παιδιά και θα μπορούσε να είναι και το δικό μου παιδί στο τρένο», λέει ο δεύτερος απεργός πείνας

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παρωδία η λίστα των μαρτύρων της ΝΔ για την Εξεταστική – Αφήνουν έξω Μητσοτάκη – Μυλωνάκη

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παρωδία η λίστα των μαρτύρων της ΝΔ για την Εξεταστική – Αφήνουν έξω Μητσοτάκη – Μυλωνάκη

Υπουργούς μέχρι και το... 1996 προτείνει η ΝΔ να καταθέσουν, ενώ δεν καλεί ως μάρτυρες ούτε τους περιβόητους «Φραπέ» και «Χασάπη»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Πότε θα είναι διαθέσιμα στο TaxisNet – Πότε θα πρέπει να πληρώσετε!

Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Πότε θα είναι διαθέσιμα στο TaxisNet – Πότε θα πρέπει να πληρώσετε!

Τι θα γίνει με τα φετινά τέλη κυκλοφορίας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Νικόλαος Παπαδόπουλος και Ελληνικός Παλμός σε συγκέντρωση έξω από την Εθνική Πινακοθήκη για τις βέβηλες εικόνες

Νικόλαος Παπαδόπουλος και Ελληνικός Παλμός σε συγκέντρωση έξω από την Εθνική Πινακοθήκη για τις βέβηλες εικόνες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Εθνική Πινακοθήκη με τις βλάσφημες εικόνες.

Κοινωνία
Κοινωνία: Νικόλαος Παπαδόπουλος: Στο πλευρό του πατέρα θύματος των Τεμπών που κάνει απεργία πείνας στο Σύνταγμα

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Στο πλευρό του πατέρα θύματος των Τεμπών που κάνει απεργία πείνας στο Σύνταγμα

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Παλμού Νικόλαος Παπαδόπουλος στάθηκε δίπλα στον πατέρα θύματος των Τεμπών που ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας έξω από τη Βουλή ζητώντας δικαίωση.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Τρεις κόρες της Αγίας Σοφίας που μαρτύρησαν – Τρεις αρετές που χωρίζουν τον κόσμο από το χάος

Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Τρεις κόρες της Αγίας Σοφίας που μαρτύρησαν – Τρεις αρετές που χωρίζουν τον κόσμο από το χάος

Η Πίστη, η Ελπίδα και η Αγάπη είναι ένα τρίπτυχο ευλογίας που πρέπει να συνοδεύει πάντοτε τη ζωή του κάθε χριστιανού

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Διαμαρτυρία τώρα ΕΞΩ από την Εθνική Πινακοθήκη – Απέναντι σε όσους σήκωσαν το χέρι ενάντια στην Ορθοδοξία με τις βλάσφημες εικόνες

Διαμαρτυρία τώρα ΕΞΩ από την Εθνική Πινακοθήκη – Απέναντι σε όσους σήκωσαν το χέρι ενάντια στην Ορθοδοξία με τις βλάσφημες εικόνες

Μεταξύ των ομιλητών και ο πρόεδρος του Ελληνικού Παλμού, ανεξάρτητος βουλευτής β' Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Κοινωνία