ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την ινδική μετάλλαξη και τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

Προκαλεί έντονη ανησυχία και ο κόσμος αναρωτιέται αν τα εμβόλια δρουν αποτελεσματικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη.
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την ινδική μετάλλαξη και τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

Κορονοϊός: Προκαλεί έντονη ανησυχία και ο κόσμος αναρωτιέται αν τα εμβόλια δρουν αποτελεσματικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), μίλησε για το ζήτημα στο ΣΚΑΪ.

«Τα εμβόλια Pfizer και Astrazeneca είναι αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να πάμε προς άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, είπε: «Στην ουσία αυτό έχει γίνει στην πράξη. Η μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν ανησυχεί ιδιαίτερα όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Αναφερόμενος στα ποσοστά των εμβολιασμών στην Ελλάδα, απάντησε: «Δεν είναι αυτά που θα θέλαμε. Θα πρέπει να περάσουμε από το 41% που έχουν κάνει την πρώτη δόση και από το 28% που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις σε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Αυτοί που ξεκίνησαν νωρίς τα εμβόλια, μάλλον θα χρειαστούν αναμνηστική δόση το φθινόπωρο».

Κληθείς να σχολιάσει τη μικρή πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας έπειτα από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, τόνισε: «Στην Αγγλία έχουν, μέχρι στιγμής, καταγραφεί 39 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 27 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο αριθμός των περιστατικών δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο σε αντίστοιχο πληθυσμό μη εμβολιασμένων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ανάλυση των δεδομένων στις ΗΠΑ έδειξε ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό, αν όντως υπάρχει συσχέτιση, είναι μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση και λίγο μεγαλύτερη με το εμβόλιο της Moderna (24,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο) στην ηλικιακή ομάδα 16-39 ετών σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer (10,4 ανά εκατομμύριο δόσεων).

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες, οι ασθενείς μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι εξαιτίας των παρενεργειών.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των θρομβώσεων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca. Η επίπτωση, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ήταν 1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων και η θνητότητα μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση ήταν 14.8%. Επομένως η θνητότητα ανά εκατομμύριο δόσεων είναι 0.22.

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η επίπτωση είναι μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών (0,7 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων) και μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 50+ (1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων).

Αν κάνουμε αναγωγή της συνολικής θνητότητας, μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση, στην ηλικιακή ομάδα 18-49 (δεν έχουμε ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία), τότε προκύπτει ότι, με τα δεδομένα μέχρι τώρα, η θνητότητα, για αυτή την ομάδα, είναι 0,1 ανά εκατομμύριο δόσεων.

Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε άμεσα τα στοιχεία της πρώτης με τη δεύτερη δόση, γιατί έχουμε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και αριθμό δόσεων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά είναι εμφανές ότι η πιθανότητα ιδιάζουσας θρόμβωσης είναι πολύ μικρότερη μετά τη δεύτερη δόση, ιδιαίτερα στους κάτω των 50 ετών».

 

Αγοράστε το Sportimekids και τον Super οδηγό για το Euro 2020 online. Με την αγορά 3 προϊόντων και πάνω – δωρεάν έξοδα αποστολής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Έρχεται και 3η δόση – Πότε βγάζουμε τις μάσκες

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την ινδική μετάλλαξη και τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.