Κορονοϊός: Το σενάριο να ανοίξει η εστίαση 2 Μαΐου έχει πέσει στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού για το άνοιγμα σιγά – σιγά της οικονομίας.
Πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το Sportime, θέλουν κυβερνητικά στελέχη να έχουν κυκλώσει την ημερομηνία της 2ας Μαΐου ως μιά πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης.
Ο υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων έχει θορυβήσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όμως η καλή πορεία του εμβολιασμού, η βελτίωση του καιρού και τα self test που έχουν μπει στην φαρέτρα των όπλων της κυβέρνησης κάνουν κάποιους να σκέφτονται σοβαρά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Έτσι, την ώρα που όλα δείχνουν να είναι στο αέρα και με αναμονή την έξοδο (σ.σ. αν συμβεί) του Πάσχα, η 2α Μαΐου παίζει σημαντικά σαν ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.
Ήδη, αυτό που ανησυχεί τους κυβερνώντες είναι η ανάγκη εκίνησης της οικονομίας για να ξεκινήσει και η αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
Τα πρώτα «ραβασάκια» για την έναρξη πληρωμών της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν ήδη σταλεί, οπότε σε λίγο καιρό (σ.σ. τον Οκτώβριο αναμένεται η μεγαλύτερη πίεση) θα πρέπει οι επιχειρηματίες να πληρώνουν τον λογαριασμό.
Οι προτάσεις προς τους επιστήμονες
Το υπουργείο ανάπτυξης έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τους επιστήμονες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την Παρασκευή προκειμένου να εξετάσουν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, των κέντρων αισθητικής αλλά και το άνοιγμα των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ Λυκείου.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα εισηγηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου άμεσα χωρίς τους περιορισμούς που έχει φέρει το click inside, ενώ προτείνει οι αγορές από την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο τη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνονται κανονικά με φυσική παρουσία στα καταστήματα άλλα με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί ανά τετραγωνικό, με το τρίωρο χρονικό όριο.
Ακόμα σχεδιάζεται ως το τέλος εβδομάδας να ανακοινωθούν οι νέοι τομείς όπου τα self test θα είναι υποχρεωτικά.
Μεταξύ άλλων στο λιανεμπόριο, όπου την ευθύνη θα την έχει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, στην εστίαση (καταρχήν στους εργαζόμενους στα delivery), αλλά και στους οδηγούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τον κορονοϊό μίλησε η Ζωή Ράπτη, που ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Η υφυπουργός Υγείας, μίλησε για την αύξηση που σημειώνουν τα κρούσματα, αλλά και για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της Jonson & Jonson.
Αρχικά τόνισε ότι όπως αναφέρουν οι ειδικοί, βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, ωστόσο έχει αρχίσει μία σταδιακή αποκλιμάκωση, κάτι που είναι πολύ καλό.
Συγκεκριμένα, είπε: «Κοιτώντας τα νούμερα του επταημέρου, βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση τόσο στον δείκτη θετικότητας (- 7,5% περίπου) όσο και στον δείκτη των κρουσμάτων.
Αυτό βέβαια δεν αντικατοπτρίζεται στις ΜΕΘ γιατί υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της καταγραφής της μείωσης των κρουσμάτων» ανέφερε προσθέτοντας πως θα αργήσουμε λίγο μέχρι να δούμε καλύτερη εικόνα όσον αφορά τις ΜΕΘ.
Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους δείκτες, που σημαίνει ότι πάμε για αποκλιμάκωση είναι πολύ πιθανόν σε 3 εβδομάδες από σήμερα να έχουμε και στις ΜΕΘ μια μείωση».
Όσον αφορά το εμβόλιο της Jonson & Jonson, η Ζωή Ράπτη, ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, καλό θα ήταν να μην το ακυρώσουν και να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Διαβάστε επίσης: