ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Σκρέκας: Προετοιμασία για ενεργειακή λιτότητα – Να κάνουμε εξοικονόμηση όπως η Γερμανία!

Ο Κώστας Σκρέκας εμμέσως προτρέπει να υιοθετήσουν οι πολίτες την λογική ενεργειακής λιτότητας ή ακόμα και μέτρα - σοκ όπως της Γερμανίας.

Ο Κώστας Σκρέκας εμμέσως προτρέπει να υιοθετήσουν οι πολίτες την λογική ενεργειακής λιτότητας ή ακόμα και μέτρα - σοκ όπως της Γερμανίας.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Κώστας Σκρέκας: Με «άσκηση» προετοιμασίας για ενεργειακή λιτότητα έμοιαζε η τελευταία τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ο οποίος από την μια έσπευσε να καθησυχάσει τον λαό πως δεν πρόκειται να παγώσει τον φετινό χειμώνα, άλλα από την άλλη παρέπεμψε στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που ακολουθούν στην Γερμανία, όπου για παράδειγμα «κόβεται» ακόμα και το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια!

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν» είπε ο κ. Σκρέκας, άλλα θα έλεγε κανείς πως μερικές έωλες διαβεβαιώσεις δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους πολίτες που ήδη βλέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους να καταρρέουν, ενώ η κυβέρνηση αρκείται στο να μοιράζει «ψίχουλα» με επιδόματα που συντηρούν την ενεργειακή ακρίβεια.

Μην ξεχνάμε πως παρόμοιες διαβεβαιώσεις και καθησυχασμούς είχαμε από υπουργικά στελέχη και στην αρχή μιας άλλης μεγάλης εθνικής πρόκλησης, της πανδημίας, και τελικά φτάσαμε σήμερα να έχουμε ξεπεράσει τους 32.000 θανάτους, μετά από μια λανθασμένη πολιτική ακραίων lockdown που τσάκισαν την οικονομία και μετά από επιβολή διχαστικών μέτρων που τραυμάτισαν τη συνοχή της κοινωνίας.

Με τις τιμές ενέργειας να έχουν πάρει την ανιούσα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η κυβέρνηση θα μπορεί να διαθέτει συνεχώς χρήματα για να επιδοτεί τις ανατιμήσεις των παρόχων, και μάλιστα εφόσον η εκτίναξη των τιμών δεν προβλέπεται να σταματήσει αφού οι πάροχοι έχουν γνώση πως η κυβέρνηση προτίθεται να τους καλύπτει τις χρεώσεις, μέχρι να αποστραγγιστεί το δημόσιο ταμείο.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως ο Κώστας Σκρέκας έφερε ως παράδειγμα εξοικονόμησης τα μοντέλα της Γερμανίας και της Ιταλίας, με ό,τι αποκαλύπτει αυτό για το κοντινό μέλλον της χώρας μας. Να θυμίσουμε πως στην Γερμανία αποφασίστηκαν μέτρα – σοκ, όπως κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια, πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση, απαγόρευση στο νυχτερινό φωτισμό των κτηρίων, σβήσιμο των φωτεινών διαφημίσεων για 8 ώρες το βράδυ και κλειστές πόρτες στα καταστήματα που θερμαίνονται.

Άραγε σε παρόμοια ή και πιο αυστηρά μέτρα οδεύει και η χώρα μας; Πάντως έχει τη σημασία του ότι ο υπουργός Ενέργειας μίλησε μάλλον επαινετικά και προτρεπτικά για το ότι υπήρξε μείωση κατανάλωσης κατά τον Ιούλιο: «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προετοιμάζοντας τους Έλληνες για τα επερχόμενα του χειμώνα.

Με κάτι τέτοιες δηλώσεις έρχεται στο μυαλό η αλήστου μνήμης δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν… καταναλώνεται ποτέ». Αν η απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια, είναι μόνο η… μη κατανάλωση τότε «ζήτω που καήκαμε».

Άλλωστε αν η κυβέρνηση όντως μπορούσε να εγγυηθεί πως τα νοικοκυριά δεν θα παγώσουν, τότε δεν θα θέσπιζε νέο φόρο στους λογαριασμούς ρεύματος της τάξης του 0.01€/kWh (ποσό που κανείς δεν αποκλείει πως μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον), ο οποίος παρακινεί τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού:

«Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου» εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη, μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές.

Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις ΜμΕ. Μόνο το Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά για ένα μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης  η απορρόφηση τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί . «Μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά, απορροφούμε το 89% της αύξησης για το Σεπτέμβριο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50 με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν της επιδότησης για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να στηρίξουμε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας» τόνισε.

Η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις, υπενθύμισε ο υπουργός, ενώ η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων των παρόχων στην ιστοσελίδα της και με νόμο της κυβέρνησης ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει αζημίως πάροχο εφόσον έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό. Το Σεπτέμβριο ένα μέσο νοικοκυριό με 400 κιλοβατόρες θα πλήρωνε σχεδόν 350 ευρώ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια μετά την κρατική επιδότηση το πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 60 ευρώ.

Exit mobile version