Η υπόθεση αεροπειρατείας σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας παίρνει τεράστιες διαστάσεις.
Το αεροπλάνο της Ryanair πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας προκειμένου οι Αρχές της χώρας να συλλάβουν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Στο συγκεκριμένο αεροπλάνο επέβαιναν 171 άτομα από 12 χώρες -ανάμεσά τους και 11 Έλληνες πολίτες- η ζωή των οποίων τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο από τη στιγμή που πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, με πρόσχημα τρομοκρατικό κίνδυνο, υποχρέωσαν το αεροσκάφος να κάνει… μεταβολή και, ενώ κινείτο βόρεια, να στραφεί νοτιοανατολικά με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας.
Εν τέλει, το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση μετά από απειλή για βόμβα, η οποία όμως εν τέλει δεν ίσχυε. Αργότερα, δε, έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος αναχώρησε και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Βίλνιους.
«Δέκα λεπτά πριν προσγειωθούμε στο Βίλνιους, μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση. Λέει ο πιλότος ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Δεν μας εξήγησε τον λόγο» περιγράφει στο Mega Έλληνας επιβάτης, ο οποίος βρισκόταν στο αεροπλάνο, λίγα μέτρα μακριά από τον Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Όπως λέει, ενημέρωσαν τον πιλότο πως, αν δεν κατεβάσει το αεροπλάνο, θα το ρίξουν. «Όλα έγιναν από τον Πύργο Ελέγχου. Ενημέρωσαν τον πιλότο ότι αν δεν κατεβάσει το αεροπλάνο (σημ: στο Μινσκ) θα το ρίξουν».
Ο λόγος, που βρισκόταν στην Αθήνα
Μετά την αναγκαστική προσγείωση, στο σημείο μετέβησαν κάποιοι υψηλόβαθμοι λευκορώσοι αστυνομικοί και συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο.
Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς μάλιστα, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από την Κυριακή, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή στη Λευκορωσία, καθώς κατηγορείται από το καθεστώς Λουκασένκο για τρομοκρατία και πρόκληση ταραχών. Ο ίδιος ζούσε ζει αυτοεξόριστος από το 2019 στη Λιθουανία, η οποία είχε απορρίψει αίτημα έκδοσης του στις λευκορωσικές Αρχές και βρισκόταν στην Αθήνα για να καλύψει τη συμμετοχή της Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια, πρώην υποψήφιας για τη λευκορωσική προεδρία και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών».
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ο κ. Προτάσεβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα». Ο ίδιος, δε, φέρεται να έμεινε στη χώρα μας λίγες ημέρες παραπάνω για να κάνει διακοπές.
Πώς εντοπίστηκε
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πώς οι Αρχές της Λευκορωσίας ήξεραν για την παρουσία του στην Ελλάδα, καθώς και το ταξίδι του στη Λιθουανία, ούτως ώστε να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο σύλληψής του, ενώ μένει να φανεί κατά πόσο τον παρακολουθούσαν επί ελληνικού εδάφους.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου αρπαγής του 26χρονου δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.
Η «Καθημερινή» αναφέρει πως ο Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.
Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Στο ίδιο συμπέρασμα -σύμφωνα με την ίδια πηγή- οδηγεί μια ακόμα πληροφορία, που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημα χείλη.
Στην πτήση της Ryanair από Αθήνα επέβαιναν 170 επιβάτες. Μετά την αναγκαστική προσγείωσή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους έξι άτομα λιγότερα. Έλειπαν ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, καθώς επίσης και τέσσερις ακόμα Ρώσοι υπήκοοι.
Οι τέσσερις αυτοί άνδρες, που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα είναι πιθανό να μετείχαν στη μυστική επιχείρηση αρπαγής και σύλληψης του δημοσιογράφου.
Αυτό θα μπορούσε να φανεί από τις λίστες των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει στη διαλεύκανση της υπόθεσης το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των αεροδρομίων.
Να τονίσουμε πως ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι, ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.
«Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής. Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ρομάν Προτάσεβιτς: Το who is who του δημοσιογράφου, που εξόργισε τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης»;
Ο 26χρονος εξόριστος Ρομάν Προτάσεβιτς με την έρευνά του κατάφερε να εκνευρίσει τόσο τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας, ώστε να διατάξει κρατική αεροπειρατεία προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων.
Η ιστορία του έχει όλα τα στοιχεία της πλοκής της ταινίας «Τελεσίγραφο του Μπορν»: Μία εμπορική πτήση που μεταφέρει έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο παρεμποδίζεται από ένα μαχητικό τζετ MiG-29 κατόπιν εντολής του ισχυρότερου ανθρώπου της Λευκορωσίας, ο οποίος αποκαλείται από πολλούς ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».
Ο πρωταγωνιστής όμως της ιστορίας είναι πέρα για πέρα αληθινός.
Ονομάζεται Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι δημοσιογράφος και την Κυριακή έγινε ο ίδιος παγκόσμιο δημοσιογραφικό θέμα, καθώς η κυβέρνηση και ο αυταρχικός ηγέτης της χώρας του, της Λευκορωσίας, έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη προκειμένου να τον σταματήσουν.
Ο 26χρονος Προτάσεβιτς ταξίδευε με πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας όταν το λευκορωσικό μαχητικό εξέτρεψε το αεροσκάφος ώστε να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου ο επικριτής του Λουκασένκο τέθηκε υπό κράτηση.
Αυτή η ευρέως καταδικασθείσα κίνηση ήταν η νεότερη προσπάθεια του Αλεξάντρ Λουκασένκο, του αυταρχικού ηγέτη της χώρας, να καταπνίξει την επιδραστική φωνή του Προτάσεβιτς.
Γιατί τέτοια εμμονή;
Ύστερα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2020 υπάρχουν λίγες εναπομείνασες ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές στη Λευκορωσία. Τα περισσότερα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να κλείσουν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν των εκλογών.
Ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην συντάκτης στο κανάλι NEXTΑ στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Telegram, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα δημοφιλές βήμα για τους εχθρούς του Λουκασένκο ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.
Τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.
Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του.
Όμως συνέχισε να «πολεμά» το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.
Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών, επιτηρώντας την επιβολή του νόμου.
Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.
Την Κυριακή, ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.
Η πτήση, η οποία μετέφερε περίπου 170 επιβάτες είχε κανονική διάρκεια τριών ωρών. Καθώς προσέγγιζε τα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Λιθουανίας, το μαχητικό τζετ μπήκε στη μέση.
Πόσο κινδυνεύει;
Σύμφωνα με το κύριο δίκτυο ασφαλείας της Λευκορωσίας, την K.G.B., το όνομα του δημοσιογράφου βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατών της χώρας.
Αν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τρομοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τη θανατική ποινή.
Οι κατηγορίες για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους φέρουν ποινή φυλάκισης άνω των 12 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ολιβέιρα: Η Μαγιόρκα που ενδιαφέρεται και η ΑΕΚ
Survivor διαρροή 24/5: ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Αυτή η ομάδα κερδίζει το έπαθλο επικοινωνίας!
Θρόμβωση γυναίκας στη Θήβα, μετά απο εμβόλιο της Johnson & Johnson;