ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Λεφτόδεντρα» για τα κόμματα υπάρχουν: Σχεδόν 28 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση – Δίνουν ακόμα και σε κόμματα που έχουν διαλυθεί!

Ζεστό χρήμα από τους φορολογούμενους την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια - Χρυσή Αυγή και Ποτάμι συμπεριλαμβάνονται στην πριμοδότηση!
«Λεφτόδεντρα» για τα κόμματα υπάρχουν: Σχεδόν 28 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση – Δίνουν ακόμα και σε κόμματα που έχουν διαλυθεί!

Μπορεί για τους απλούς πολίτες η «κάνουλα» των κρατικών ενισχύσεων να ανοίγει με το σταγονόμετρο, αλλά για την κομματοκρατία «λεφτά υπάρχουν» και μάλιστα δίνονται και σε κόμματα που δεν υφίστανται πια!

Αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα με τα κόμματα που βρίσκονται εν ενεργεία. Τα… λεφτόδεντρα γέμισαν τα ταμεία των κομμάτων, μέσω δύο αποφάσεων που αφορούν την καταβολή κρατικής χρηματοδότησης – τόσο της τακτικής όσο και της έκτακτης λόγω των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Από την τακτική χρηματοδότηση μοιράζονται συνολικά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των σχεδόν 18 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ λαμβάνουν κι άλλα 9,6 εκατομμύρια ευρώ από τις ευρωκάλπες.

Εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα για τα κόμματα που συμπεριφέρονται ως μπαταχτσήδες ολκής (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυρίως) και χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς να δίνουν λογαριασμό πουθενά, και επιπλέον καρπώνονται και εκατομμύρια από τους φόρους ενός λαού ρημαγμένου από την υπερφορολόγηση. Λογικό κι επόμενο να προκαλεί οργή αυτή η σκανδαλώδης «ασυλία» των καταχρεωμένων κομμάτων, τη στιγμή που ο απλός πολίτης πετιέται στον δρόμο από το «κράτος» των τραπεζών για λίγες χιλιάδες ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμη ότι τα ποσά που λαμβάνουν τα κόμματα είναι μεγαλύτερα από τις προηγούμενες χρηματοδοτήσεις και, όπως φαίνεται, την επόμενη φορά που θα πριμοδοτηθούν θα λάβουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, αφού η χρηματοδότηση είναι ανάλογη με την πορεία των κρατικών εσόδων. Επομένως όσα περισσότερα έσοδα θα εισρέουν στο κράτος (κυρίως μέσω των ληστρικών φόρων, άμεσων και έμμεσων), τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πριμοδότηση των κομμάτων.

Και αν τα… λεφτόδεντρα για τα εν ενεργεία κόμματα προκαλούν αγανάκτηση τη στιγμή που τα νοικοκυριά μαστίζονται αβοήθητα από την ακρίβεια, τι να πει κανείς για το γεγονός ότι εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις για κόμματα που έχουν διαλυθεί, όπως η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δύο κόμματα που έχουν κατεβάσει ρολά προορίζονταν να εισπράξουν χρήματα από την κρατική χρηματοδότηση. Μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή που βρέθηκε να λαμβάνει 200.627 ευρώ ως τακτική κρατική χρηματοδότηση συν άλλα 160.476 ευρώ ως έκτακτη λόγω ευρωεκλογών.

Κοινώς το ελληνικό κράτος προβλεπόταν να δώσει 361.103 ευρώ σε ένα κόμμα που έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση και μέλη της ηγεσίας του βρίσκεται στις φυλακές. Ωστόσο η χρηματοδότηση «φρέναρε» λόγω του σχετικού νόμου, καθώς το κόμμα έχει χαρακτηριστεί πρωτοδίκως εγκληματική οργάνωση από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η «κάνουλα» μένει ανοιχτή και για το… Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τον Νοέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα το κόμμα του σημερινού δημοσιογράφου βρέθηκε να λαμβάνει επιδότηση 87.774 ευρώ! Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του Ποταμιού είχε δηλώσει ότι τα χρήματα από τυχόν επιδοτήσεις θα επιστραφούν πίσω στο κράτος ή θα δοθούν για επιχορηγήσεις υποψήφιων διδακτόρων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Το συμπέρασμα είναι ότι για τον αρτηριοσκληρωτικό κρατικό μηχανισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διοχετεύει ενισχύσεις προς τον απλό πολίτη, και την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει να διοχετεύει ενισχύσεις προς τα κόμματα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Λεφτόδεντρα» για τα κόμματα υπάρχουν: Σχεδόν 28 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση – Δίνουν ακόμα και σε κόμματα που έχουν διαλυθεί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.