ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λειψυδρία: Πέταξε τη «βόμβα» ως λαγός της κυβέρνησης ο καθηγητής Συνολάκης – Το νερό πρέπει να ακριβύνει λόγω «κλιματικής κρίσης»!

Επιστρατεύοντας τη γνωστή του καταστροφολογία, ο Κώστας Συνολάκης ζήτησε αύξηση της τιμής του νερού, δίνοντας πάσα στα σχέδια της κυβέρνησης

Επιστρατεύοντας τη γνωστή του καταστροφολογία, ο Κώστας Συνολάκης ζήτησε αύξηση της τιμής του νερού, δίνοντας πάσα στα σχέδια της κυβέρνησης.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Γίνεται να προκύψει οποιαδήποτε κρίση, χωρίς να πεταχτεί ο εθνικός μας… καταστροφολόγος, Κώστας Συνολάκης, και να λειτουργήσει ως «λαγός» για τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Ασφαλώς και δεν γίνεται!

Ενώ τα προβλήματα λειψυδρίας στην Ελλάδα εντείνονται, κυρίως λόγω των φετινών μειωμένων βροχοπτώσεων, αλλά και του υπερτουρισμού που «καταβροχθίζει» τα αποθέματα νερού, o… εκλεκτός ακαδημαϊκός του Μητσοτακισμού, Κώστας Συνολάκης, που είχε πει μέχρι και ότι οι Έλληνες ευθύνονται για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γιατί… τρώνε πολύ στις γιορτές (!), αυτή τη φορά πούλησε το αφήγημα της λειψυδρίας ως δικαιολογία για να ακριβύνει το νερό!

Ο καθηγητής έβαλε δηλαδή «κλιματικό» φερετζέ, σε κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έτσι κι αλλιώς έχει στα σχέδιά της, δηλαδή να ιδιωτικοποιήσει σταδιακά το νερό και τη διανομή του, κάτι που θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, ακριβώς όπως γίνεται με το ρεύμα. Τα γαλάζια στελέχη δεν έχουν κρύψει κατά καιρούς άλλωστε, ότι το νερό τους φαίνεται «απαράδεκτα φθηνό»!

Η Ελλάδα μπορεί όντως να αντιμετωπίζει μια κρίση λειψυδρίας αυτή την εποχή, αλλά αυτό το φαινόμενο έχει εμφανιστεί και άλλες φορές σε περασμένες δεκαετίες, με τον ίδιο τον κύκλο του οικοσυστήματος να δίνει τελικά τη λύση.

Μεγάλη λειψυδρία στο λεκανοπέδιο είχε εμφανιστεί και το 90. Είχε γίνει μάλιστα και σχετική καμπάνια να μην πλένει ο κόσμος τα αυτοκίνητά του και να μην ποτίζει κήπους όσο κρατούσε αυτή η κρίση. Η διαφορά τότε ήταν ότι δεν υπήρχε παγκοσμιοποιημένο αφήγημα «κλιματικής κρίσης» που να λειτουργούσε ως εργαλείο οικονομικής αφαίμαξης των λαών.

Σήμερα υπάρχει. Και ένας από τους καλύτερους «διαφημιστές» αυτού του αφηγήματος, είναι ο Κώστας Συνολάκης, τοποθετημένος μεταξύ άλλων και στο Δ.Σ του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Συνολάκης βγήκε στην ΕΡΤ και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα να είναι το ίδιο».

Και πρόσθεσε:

«Πρέπει να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση στο νερό», εννοώντας χωρίς περιστροφές ότι το υπέρτατο αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου πρέπει να ακριβύνει! Εντωμεταξύ τι δουλειά έχει ένας καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, να ανακατεύεται στην τιμή του νερού;

Δουλειά του είναι να μιλά για τις υποδομές που πρέπει να υπάρξουν και τις κινήσεις εξοικονόμησης νερού που πρέπει να γίνουν, ώστε να έχουμε επάρκεια. Όχι να λέει ότι θα… λυθεί η λειψυδρία με το να πληρώνουμε το νερό «χρυσό».

Για τον κ. Συνολάκη δεν αρκεί να ξεπεράσει η χώρα το πρόβλημα, όπως και όλες τις άλλες φορές στο παρελθόν. «Πρέπει» να ξεπουληθεί και το νερό στους ιδιώτες. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο άλλωστε.

Επομένως ο καθηγητής είπε:

«Φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει η Αττική το πρόβλημα λειψυδρίας και το έχει αντιμετωπίσει. Το αντιμετώπισε πριν από 30 χρόνια(…). Γνωρίζω ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να κάνει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την οικονομία νερού, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά από τις πόρτες μας. Μας χρειάζεται μια εθνική πολιτική για το νερό, την οποία αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε».

Ο κ. Συνολάκης ως συνήθως ανέπτυξε το σχετικό τρομο – αφήγημα (είναι ειδικός σε αυτά. Δεν ξεχνιέται ότι είπε πώς θα γίνει σεισμός… 8.5 ρίχτερ στην Ελλάδα… κάποια στιγμή εντός του… αιώνα) για να στηρίξει την αβάντα του στην κυβέρνηση:

«Τον επόμενο χρόνο θα είναι όπως φέτος. Είμαστε σε μία καινούργια πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε με την κλιματική αλλαγή» και τόνισε πως, «αυτή την Ελλάδα που γνωρίζαμε σαν μικρά παιδιά, δυστυχώς θα την ξαναδούμε – αν πάρουμε τα μέτρα μας – ίσως τον 22ο αιώνα», είπε, αναπαράγοντας τα γνωστά του καταστροφολογικά πυροτεχνήματα.

Όταν ο καθηγητής κάνει λόγο για… εθνική πολιτική για το νερό, εννοεί τα κλασσικά επιχειρήματα ξεπουλήματος δημόσιων αγαθών που πάντα παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν προχωρήσει στο εθνικό έγκλημα:

Δηλαδή το κλασσικό τροπάρι των ιδιωτικοποιήσεων με επιχειρήματα όπως «υγιής ανταγωνισμός», «συντήρηση και αναβάθμιση δικτύου», «επανακοστολόγηση του νερού προς όφελος των καταναλωτών», «κριτήρια στο νερό που πίνουμε» κλπ.

Η ίδια ακριβώς συνταγή που έφερε σήμερα τους Έλληνες στη δεινή θέση να έχουν από τις ακριβότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. Αυτής της τακτικής είναι «λαγός» ο κ. Συνολάκης.

Exit mobile version