Lockdown: Πόσα εκατομμύρια SMS στείλαμε στο 13033 το ΣΚ – Μυθικό νούμερο!
SMS στο 13033: Αριθμό σχεδόν ίσο με τον πληθυσμό της χώρας, έστειλαν σε μηνύματα στο 13033 το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες πολίτες. Όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης οι συμπολίτες μας απέστειλαν 8,6 εκατομμύρια SMS! Δεν υπάρχει ζήτημα «κόφτη» σε ότι αφορά τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις την...SMS στο 13033: Αριθμό σχεδόν ίσο με τον πληθυσμό της χώρας, έστειλαν σε μηνύματα στο 13033 το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες πολίτες. Όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης οι συμπολίτες μας απέστειλαν 8,6 εκατομμύρια SMS!
Δεν υπάρχει ζήτημα «κόφτη» σε ότι αφορά τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις την περίοδο του lockdown, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pfizer: Οι 5 παρενέργειες του εμβολίου για τον κορονοϊό που περιμένει όλος ο πλανήτης
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πιερρακάκης, το 13033 έλαβε 4,7 εκατομμύρια μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατομμύρια την Κυριακή. «Ο αριθμός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με το πρώτο lockdown. Τότε είχαμε 110 εκατομμύρια μηνύματα σε 42 ημέρες, κατά μέσο όρο 2,6 εκατομμύρια την ημέρα. Αυτό είναι λίγο παραπλανητικό γιατί την πρώτη περίοδο του αρχικού lockdown ήταν λιγότερα και τη δεύτερη ήταν 3-3,5 εκατομμύρια SMS κατά μέσο όρο την ημέρα», είπε, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη φορά υπάρχουν και οι μετακινήσεις των γονιών που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το σύστημα ανταποκρίνεται ελαφρώς, είπε ο κ. Πιερρακάκης, αλλά σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει φραγή στους 5ψήφιους αριθμούς από τον πάροχο, με τον οποίο πρέπει να επικοινωνήσουν αυτοί οι πολίτες.
SMS 13033: Δεν υπάρχει ζήτημα «κόφτη»
Παράλληλα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα «κόφτη» σε ότι αφορά τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις την περίοδο του lockdown.
Το μπέρδεμα ποκλήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ημερήσιο όριο για τον ίδιο κωδικό μετακίνησης είπε:
«Δεν υπάρχει όριο στη διαδικασία, όμως αν το σύστημα δει ότι μετακινείστε πολλές φορές θα σας “κόψει”. Υπάρχει αλγόριθμος που βλέπει ακριβώς την κινητικότητα των αιτούντων. Για δύο φορές την ημέρα προφανώς και επιτρέπεται».
Όμως, στις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει και υπογράμμισε πως το σύστημα του 13033 δεν «βλέπει» τον κωδικό που στέλνουν οι πολίτες για μετακίνηση, δηλαδή για ποια κατηγορίας μετακίνηση πρόκειται. «Δεν βλέπουμε τις κατηγορίες εμείς», είπε ο κ. Πιερρακάκης στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό με τα μηνύματα υπάρχει ουσιαστικά ως εναλλακτική, προκειμένου να μην χρειάζεται κάποιος να γράφει σε ένα χαρτί τον λόγο μετακίνησης. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τα περί «κόφτη».
Όταν ρωτήθηκε αν το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να μπει κάποιο όριο στα μηνύματα για μετακινήσεις, ο υπουργός επανέλαβε «Δεν κοιτάμε τις κατηγορίες» και πρόσθεσε «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα».
Βέβαια, αυτό προκάλεσε το ερώτημα για το πώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε χθες για 1 εκατομμύριο SMS για άθληση που εστάλησαν το βράδυ της Κυριακής. «Ήταν κατά προσέγγιση, με βάση τους λόγους για τους οποίους έχουμε πει ότι επιτρέπεται η μετακίνηση το βράδυ», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 21:00 έως τις 05:00 επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας, σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία.
SMS στο 13033: Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ