ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown-Σοκ: Σενάριο για παρατεταμένη επέκταση του!

Lockdown-Σοκ: Η άνοδος των κρουσμάτων του Κορονοϊού, φέρνει σκέψεις για επέκταση του Lockdown μέχρι και τις 15 Μαρτίου
Lockdown-Σοκ: Σενάριο για παρατεταμένη επέκταση του!

Lockdown-Σοκ: Η άνοδος των κρουσμάτων του Κορονοϊού, φέρνει σκέψεις για επέκταση του Lockdown μέχρι και τις 15 Μαρτίου

Lockdown-Σοκ: Μονόδρομος φαίνεται να είναι πλέον η επέκταση του Lockdown, μέχρι τις 15 Μαρτίου, μετά την άνοδο των κρουσμάτων του Κορονοϊού χθες σε 2147.

Ως εκ τούτου, οι όποιοι σχεδιασμοί έστω και για μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων – με προτεραιότητα τα σχολεία και το λιανεμπόριο- από την ερχόμενη εβδομάδα πάνε… πίσω. Πολλοί ειδικοί μιλούν ήδη για την ανάγκη παράτασης του lockdown έως και τις 15 Μαρτίου.

Δεν συζητούν καν άνοιγμα ούτε στις 8 Μαρτίου, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία. Άλλοι πάλι επιμένουν ότι είναι πρώιμη μια συζήτηση για lockdown έως τις 15 Μαρτίου και ότι ίσως είναι δυνατό ένα άνοιγμα νωρίτερα, καθώς μεσολαβεί χρονικό διάστημα ικανό μέχρι τότε για να αξιολογηθεί και να κριθεί ποια είναι η κατάσταση και η πορεία της πανδημίας.

Υπό τα νέα δεδομένα, κρίσιμη είναι η συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Πέμπτη και των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, καθώς θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από παραμέτρους όπως π.χ. τον δείκτη θετικότητας η οποίος χθες ήταν στο 3,86 ( με όριο συναγερμού το 4 ), αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο, τα κρούσματα στην Αττική σκαρφάλωσαν σε τετραψήφιο αριθμό. Επίσης, για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000 και ο αριθμός των διασωληνωμένων συνιστά την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 45 ημερών.

Και όλα αυτά προκειμένου την Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της προκειμένου να προβεί σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, η οποία και αποφασίζει για τα επόμενα βήματα. Όπως και να έχει, αρκετές “φωνές” υποστηρίζουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την εκτίναξη των κρουσμάτων και όταν ειδικά οι περιοχές στο… βαθύ κόκκινο βρίσκονται σε “σκληρό” lockdown. Όπως τονίζουν οι ίδιες “φωνές”, προφανώς και κάποιοι αψηφούν και δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ επισημαίνουν και τον δύσκολο από πλευράς ιώσεων Φεβρουάριο.

Πλέον η παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία εβδομάδα είναι δεδομένη. Το όποιο άνοιγμα, αν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, τοποθετείται στις 8 Μαρτίου ή και στις 15 Μαρτίου. Προτεραιότητα θα έχουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Τα σχολεία, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και αργότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, εξετάζεται ολική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, χωρίς ραντεβού, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρχει κόφτης για τους καταναλωτές, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις με αφορμή την επίσκεψη σε ένα κατάστημα για την αγορά προϊόντων. Επίσης, η επίσκεψη στα καταστήματα θα πραγματοποιείται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Θα ισχύουν ο μέγιστος αριθμός πελατών σε κάθε κατάστημα ανάλογα με τα τ.μ. (4 άτομα στα 100 τ.μ.), αλλά και οι κανόνες ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, για τις μετακινήσεις των πολιτών για αγορές, αναμένεται να ισχύσει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός για sms, διαφορετικός από το 13033, ο οποίος και θα αφορά αποκλειστικά στις αγορές από λιανεμπορικές επιχειρήσεις (εκτός σούπερ μάρκετ) και θα παρέχει χρονικό περιθώριο τριών ωρών στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα μόνο για ένα sms την ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος αυτός πενταψήφιος αριθμός που έρχεται θα είναι το 13032 και θα τεθεί σε λειτουργία όταν ανεβάσει ξανά ρολά το λιανεμπόριο. Να σημειωθεί πως για αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία και άλλες δραστηριότητες θα ισχύει κανονικά το 13033.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παρότι δεν αποκάλυψε τον αριθμό έκανε λόγο για μία καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών. Υποστήριξε πως δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο και θα έχει χρονικό περιορισμό.

Ουσιαστικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα γίνει στα πρότυπα της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν. Δηλ. διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να υπάρξει αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Κούγιας: «Κωμικές οι κατηγορίες για Λιγνάδη – Παραλείψεις στη δικογραφία»

Survivor trailer 24/2: Στα δύο χωρισμένοι οι Κόκκινοι – Τραυματισμός για την Ελευθερία, «το γόνατο μου παιδιά» (vid)

Magbox. Κάντε δικά σας με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας περιοδικά.

Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Γλαύκος, ο γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Ο Γλαύκος ήταν Έλληνας Βασιλιάς της αρχαίας Λυκίας της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Ιππόλοχου και εγγονός του ήρωα Βελλεροφόντη.

Κοινωνία
Κοινωνία: ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

ΠΑΟΚ: Συγκλόνισε το τρισάγιο των 7 παλικαριών στην Τιμισοάρα – Δάκρυσε ο Μητροπολίτης Ιωάννης φωνάζοντας ένα – ένα τα ονόματα

Θρήνος μπροστά στα 7 φέρετρα - Η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Τιμισοάρα προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των νέων του ΠΑΟΚ

Κοινωνία
Κοινωνία: Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε κι αυτό: Ο Αυγενάκης που επί υπουργίας του «μεγαλουργούσε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε πρόεδρος… αγροτικού φορέα

Έγινε και αυτό στη χώρα των «Φραπέδων» - Στην Ευρώπη φιγουράρει σε δικογραφίες και στην Ελλάδα ανταμείβεται με θεσμικές θέσεις ο Λευτέρης Αυγενάκης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Βιολάντα»: Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση για το εργατικό έγκλημα – Καμία ελεγκτική υπηρεσία δεν απέτρεψε τη φονική διαρροή αερίου που συνέβαινε για μήνες

«Βιολάντα»: Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση για το εργατικό έγκλημα – Καμία ελεγκτική υπηρεσία δεν απέτρεψε τη φονική διαρροή αερίου που συνέβαινε για μήνες

Για άλλη μια τραγωδία η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει πλήρως από το κάδρο τον ευθυνών - Για «κίνημα τυμβωρύχων» κάνει λόγο ο Π.Μαρινάκης

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Πλημμύρες – Βιολάντα – Τροχαίο στη Ρουμανία: Από δράμα σε δράμα χωρίς ανάσα και χωρίς μετάνοια

Πλημμύρες – Βιολάντα – Τροχαίο στη Ρουμανία: Από δράμα σε δράμα χωρίς ανάσα και χωρίς μετάνοια

Τρεις συμφορές σε λίγες μέρες - Μια χώρα σε διαρκή οδύνη όσο απομακρύνεται από την πρόνοια του Θεού - Πως πύκνωσε έτσι το κακό των ημερών μας;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Διαρροή προπανίου «δείχνουν» οι έρευνες – Βρέθηκε τρυπημένος υπόγειος σωλήνας

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Διαρροή προπανίου «δείχνουν» οι έρευνες – Βρέθηκε τρυπημένος υπόγειος σωλήνας

Για εγκληματική αμέλεια ελέγχων προϊδεάζουν τα ως τώρα ευρήματα - Έκθετος ο Άδωνις Γεωργιάδης που βιάστηκε να εκθειάσει την ασφάλεια του εργοστασίου

Κοινωνία
Κοινωνία: Συγκλονίζει ο μικρός Γιαννάκης για το πολύνεκρο τροχαίο: «Κάθε φορά που η κερκίδα του ΠΑΟΚ θα τραγουδά, θα είναι εκεί τα παιδιά μας – Αιωνία τους η μνήμη»

Συγκλονίζει ο μικρός Γιαννάκης για το πολύνεκρο τροχαίο: «Κάθε φορά που η κερκίδα του ΠΑΟΚ θα τραγουδά, θα είναι εκεί τα παιδιά μας – Αιωνία τους η μνήμη»

«Κανείς δεν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για να μη γυρίσει σπίτι» είπε ο μικρός Γιαννάκης - Συγκινητικό μήνυμα για την τραγωδία και από τον παπα - ΠΑΟΚ

Κοινωνία
Κοινωνία: Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Άφωνο παρακολουθεί το πανελλήνιο μια ακόμα φρικτή τραγωδία μετά το εργοστάσιο «Βιολάντα»

Πολύνεκρο τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Άφωνο παρακολουθεί το πανελλήνιο μια ακόμα φρικτή τραγωδία μετά το εργοστάσιο «Βιολάντα»

Ανείπωτος θρήνος για τη νέα συμφορά - 26 χρόνια μετά το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο ΠΑΟΚ και η Ελλάδα θρηνούν ξανά νέα παιδιά

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Interview για Καρυστιανού: Μηδενική «ζημιά» από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις – Αμετάβλητη η απήχησή της στο εκλογικό κοινό

Δημοσκόπηση Interview για Καρυστιανού: Μηδενική «ζημιά» από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις – Αμετάβλητη η απήχησή της στο εκλογικό κοινό

Το 51% των πολιτών δεν δυσαρεστήθηκαν καθόλου από τις δηλώσεις για τις αμβλώσεις - Ίδιο το ποσοστό που ούτως ή άλλως έβλεπε θετικά το κόμμα Καρυστιανού

Κοινωνία