ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Τα σενάρια για την εστίαση

Lockdown: Τι εξετάζουν ειδικοί και κυβέρνηση για την εστίαση - Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες.
Lockdown: Τα σενάρια για την εστίαση

Lockdown: Τι εξετάζουν ειδικοί και κυβέρνηση για την εστίαση – Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες.

Lockdown: Τα «μπλοκάκια» τους έχουν βγάλει οι ειδικοί επιστήμονες αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να μπορούν σιγά σιγά να σχεδιάσουν ένα πιθανό επόμενο άνοιγμα σε κάποια οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Οι ειδικοί μελετούν μέρα μέρα τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ώστε να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πανδημία από το άνοιγμα κυρίως του λιανεμπορίου. Εάν τα πρώτα δείγματα έως την Παρασκευή δεν δείξουν εκθετική αύξηση με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιείται, τότε θα συζητηθεί το επόμενο βήμα. Ένα βήμα που σχετίζεται κυρίως με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία βρίσκονται κοντά στην οικονομική κατάρρευση.

Μετά την 1η Φεβρουαρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία, όλα δείχνουν πως τα χιονοδρομικά κέντρα πιθανώς να ανοίξουν αλλά με αυστηρούς όρους και χωρίς να επιτραπεί γενικώς η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό αλλά μόνο για το σκι.

Η εστίαση

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιέσεις προς τα κυβερνητικά στελέχη για το άνοιγμα της εστίασης αλλά στο σύνολο των καταστημάτων και όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε, οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να ανοίξουν μόνο με τους εξωτερικούς χώρους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο.

Στόχος είναι να ανοίξουν κάποια στιγμή τα εστιατόρια και στους εσωτερικούς χώρους αλλά με ελάχιστα τραπέζια και με τη δυνατότητα καλού εξαερισμού. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν το άνοιγμα μετά το τέλος Μαρτίου, παρά τον κίνδυνο οι μισές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν ποτέ, λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Άλλωστε όσο τα καταστήματα μένουν κλειστά τα πάγια έξοδα τρέχουν, παρά τη μείωση των ενοικίων.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να ανατραπούν καθώς υπάρχουν ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας  που εκτιμούν ότι τον Μάρτιο θα υπάρξει νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που θα εξαφανίσει από το τραπέζι όλα αυτά τα σενάρια περί ανοίγματος της εστίασης.

Οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες

Πάντως, και διαφορετική να είναι τον Μάρτιο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που φοβίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες. Ημερομηνίες που θα ήθελαν να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση.

Πρόκειται για τις γιορτές και τα τριήμερα που πέφτουν εντός του Μαρτίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν μαζικά τους πολίτες σε καταστήματα εστίασης μετά τους μήνες εγκλεισμού. Ειδικότερα οι αρμόδιοι προβληματίζονται δεόντως για τρεις ημερομηνίες:

Την 4η Μαρτίου είναι η Τσικνοπέμπτη που στη χώρα μας έχει συνδυασθεί με εξόδους και πολυκοσμία. Κάτι που επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν οι ειδικοί, καθώς δεν θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί στην περίπτωση που ανοίξουν εστιατόρια και διάφορα άλλα κέντρα διασκέδασης.

Επίσης στις 14 Μαρτίου είναι η Κυριακή της Αποκριάς και την επόμενη 15 Μαρτίου η Καθαρά Δευτέρα, ημερομηνίες που αποτελούν ένα τριήμερο για τους Έλληνες που έχουν συνηθίσει να εκδράμουν για φαγητό με παρέες. Μετά από τόσους μήνες lockdown οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση φοβούνται πως θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων ειδικά σε αυτό το τριήμερο.
Από την άλλη η 25η Μαρτίου μπορεί να πέφτει Πέμπτη, όμως και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να μετατραπεί σε τριήμερο/ τετραήμερο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά.

Με βάση τα σενάρια που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή, η εστίαση δεν μπαίνει για άνοιγμα στο τραπέζι πριν το τέλος Μαρτίου. Εκτός βέβαια κι αν τα κρούσματα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη και η επιδημία μπορεί να ελεγχθεί πλήρως στη χώρα μας. Κάτι που βέβαια δεν θεωρείται πιθανό.

Βατόπουλος: «Δεν αποκλείω κι ένα τρίτο lockdown»

Μελισσανίδης: «Οποιος δεν ανανεώνει, μένει εκτός ομάδας» -Τι θα γίνει με Λιβάια

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Lockdown: Τα σενάρια για την εστίαση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.