ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαγειρίτσα: Όλα τα μυστικά για να την πετύχετε!

Η παράδοση θέλει το βράδυ της Ανάστασης να υπάρχει στα τραπέζια των ελληνικών οικογενειών η διάσημη μαγειρίτσα, η γνωστή σε όλους σούπα
Μαγειρίτσα: Όλα τα μυστικά για να την πετύχετε!

Η παράδοση θέλει το βράδυ της Ανάστασης να υπάρχει στα τραπέζια των ελληνικών οικογενειών η διάσημη μαγειρίτσα, η γνωστή σε όλους σούπα με εντόσθια, για να προετοιμάσει τα στομάχια των καλοφαγάδων από την κρεατοφαγία που έπεται με το τέλος της 40ημερες νηστείας.

H μαγειρίτσα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό φαγητό, που συνοδεύει το τέλος της νηστείας και δεν θα λείψει ούτε φέτος το Πάσχα από το τραπέζι μας.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Άκης Πετρετζίκης δίνουν όλα τα μυστικά της για την πιο νόστιμη παρασκευή.

Μαγειρίτσα: Συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δείτε τα υλικά και τον τρόπο προετοιμασίας:

Υλικά

1 συκωταριά από μικρό αρνί
1 αντεριά από μικρό αρνί
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μαρούλια χοντροκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)
1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Βήματα:

Για την παραδοσιακή φρικασέ μαγειρίτσα με μαρούλι και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα εντεράκια και τη συκωταριά. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό. Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια. Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.

Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.

Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).

Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο και τα υγρά του φαγητού.

Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Πάμε να φτιάξουμε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να γίνουν απαλή μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο κρέμα.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο.

Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

Σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.

Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.

Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.

Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό.

Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.

Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν το επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά.

Αν θέλετε να ξανά ζεστάνετε τη μαγειρίτσα αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξ αρχής, ένα κ.γλ. κορν φλάουρ.

Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.

Μαγειρίτσα: Συνταγή Άκης Πετρετζίκης

Συστατικά

1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
2 φέτες λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
10-15 κόκκους πιπεριού
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κλ. δεντρολίβανο
50 γρ. κρασί λευκό
1 κύβο κότας
1 1/2 λίτρο νερό
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο
100 γρ. ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο

ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. άνηθο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
πιπέρι
φρέσκο κρεμμυδάκι

Μέθοδος Εκτέλεσης

-Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
-Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
-Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
-Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
-Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
-Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
-Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
-Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
-Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.

Για το αυγολέμονο

-Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
-Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
-Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
-Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
-Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή στο Youtube:

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Έγκλημα στα Τέμπη: Δεδομένο πλέον ότι υπήρχε παράνομο φορτίο – Σε 6 σημεία της εμπορικής ανιχνεύτηκαν ξυλόλιο και τολουόλιο

Έγκλημα στα Τέμπη: Δεδομένο πλέον ότι υπήρχε παράνομο φορτίο – Σε 6 σημεία της εμπορικής ανιχνεύτηκαν ξυλόλιο και τολουόλιο

Ο Κώστας Λακαφώσης εντόπισε στοιχεία δειγματοληψίας από το Γενικό Χημείο του Κράτους - Σε 13 σημεία συνολικά έχουν εντοπιστεί τα φονικά χημικά

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Μόνο ο Θεός σώνει αυτή τη χώρα – Παραδέχτηκε παράδοση κυριαρχίας ο Χ.Ροζάκης: «Ζητάμε την άδεια των Τούρκων για ό,τι κάνουμε στο Αιγαίο»

Μόνο ο Θεός σώνει αυτή τη χώρα – Παραδέχτηκε παράδοση κυριαρχίας ο Χ.Ροζάκης: «Ζητάμε την άδεια των Τούρκων για ό,τι κάνουμε στο Αιγαίο»

Εθνική μειοδοσία με τη «βούλα» του Χρήστου Ροζάκη - Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τοποθετεί τουρκόφιλους υφυπουργούς σε θέσεις - κλειδιά

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανασχηματισμός παρωδία: 2 νέοι υφυπουργοί, Ν.Τσάφος και Γ.Λοβέρδος, έχουν κάνει ανθελληνικές δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας!

Ανασχηματισμός παρωδία: 2 νέοι υφυπουργοί, Ν.Τσάφος και Γ.Λοβέρδος, έχουν κάνει ανθελληνικές δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας!

Δύο υφυπουργοί σε νευραλγικά πόστα, ο ένας αναγνώριζε το ψευδοκράτος της Κύπρου και ο άλλος δήλωνε υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο!

Κοινωνία
Κοινωνία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει το 2025 και ποιοι έχουν απαλλαγή φόρου

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει το 2025 και ποιοι έχουν απαλλαγή φόρου

Οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες για 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αυτά δεν είναι έργα τέχνης, δεν τα αποδέχομαι»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αυτά δεν είναι έργα τέχνης, δεν τα αποδέχομαι»

Αυτό το οικοδόμημα (σ.σ. Εθνική Πινακοθήκη), είναι ιδιωτικό; Είναι προσωπικό του καλλιτέχνη που παρουσίασε τα έργα αυτά;

Κοινωνία
Κοινωνία: Αναστασία Γιάμαλη: «Ο κ. Παπαδόπουλος και οι υποστηρικτές του πετύχαν τον στόχο τους – Περίμενα από τους ανθρώπους της Πινακοθήκης να μην κάνουν πίσω»

Αναστασία Γιάμαλη: «Ο κ. Παπαδόπουλος και οι υποστηρικτές του πετύχαν τον στόχο τους – Περίμενα από τους ανθρώπους της Πινακοθήκης να μην κάνουν πίσω»

Η Αναστασία Γιάμαλη σχολιάζει την απόσυρση των έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ελένη Δήμου: «Βήματα μοιραία»

Ελένη Δήμου: «Βήματα μοιραία»

Το νέο single της Ελένης Δήμου, σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Γιάννη Κολλιάκου - Ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Μαλβίνα

Κοινωνία
Κοινωνία: O Νικόλαος Παπαδόπουλος βάζει φωτιές στο εσωτερικό της ΝΙΚΗΣ και άρχισαν οι πιέσεις για τη διαγραφή του με ή αυτός ή εγώ – Το  θέμα είναι τι μπορεί πλέον να κάνει ο Δημήτρης Νατσιός

O Νικόλαος Παπαδόπουλος βάζει φωτιές στο εσωτερικό της ΝΙΚΗΣ και άρχισαν οι πιέσεις για τη διαγραφή του με ή αυτός ή εγώ – Το θέμα είναι τι μπορεί πλέον να κάνει ο Δημήτρης Νατσιός

Θανάσουλες υπάρχουν πολλοί παντού, Παπαδόπουλοι όμως λίγοι.

Κοινωνία
Κοινωνία: Εθνική Πινακοθήκη : Πολέμιοι του Χριστιανισμού…

Εθνική Πινακοθήκη : Πολέμιοι του Χριστιανισμού…

Το περιστατικό που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της κοινωνίας για τον Χριστιανισμό…

Κοινωνία
Κοινωνία: ΕΝΦΙΑ 2025: Πότε πρέπει να πληρώσετε – Αυτή είναι η διαδικασία!

ΕΝΦΙΑ 2025: Πότε πρέπει να πληρώσετε – Αυτή είναι η διαδικασία!

Πότε θα πρέπει να κάνετε την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2025!

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Γυναίκα σε Λεωφορείο»: Η Ελλάδα έχασε το λεωφορείο της αισθητικής

«Γυναίκα σε Λεωφορείο»: Η Ελλάδα έχασε το λεωφορείο της αισθητικής

Τραγικό άγαλμα στη Θεσσαλονίκη, που συμβολίζει τη... γυναίκα - Πως γίνεται να ορφάνεψε από έμπνευση η Ελλάδα, με τέτοιο πολιτισμό;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δεν κλείνει με τίποτα ο οχετός του Ψαριανού: «Έμπορο των Τεμπών» αποκάλεσε την Καρυστιανού – Πότε θα τον μαζέψουν οι κυβερνητικοί;

Δεν κλείνει με τίποτα ο οχετός του Ψαριανού: «Έμπορο των Τεμπών» αποκάλεσε την Καρυστιανού – Πότε θα τον μαζέψουν οι κυβερνητικοί;

Γλοιώδης όπως πάντα, ο Γρηγόρης Ψαριανός συνεχίζει απτόητος να γράφει αθλιότητες υπηρετώντας τα αφεντικά του

Κοινωνία
Κοινωνία: Νικόλαος Παπαδόπουλος: Απασφάλισε με τον Γιώργο Λιάγκα και τον κάλεσε να πάρει θέση για την εικόνα της Παναγίας με κέρατα και Ζαραλίκο

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Απασφάλισε με τον Γιώργο Λιάγκα και τον κάλεσε να πάρει θέση για την εικόνα της Παναγίας με κέρατα και Ζαραλίκο

«Έλεος πια, σας παρακαλώ σεβαστείτε μας, Έλληνες ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε», είπε φανερά συγκινημένος.

Κοινωνία
Κοινωνία: Ανασχηματισμός: Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω ρούχα στον Μανωλιό»

Ανασχηματισμός: Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω ρούχα στον Μανωλιό»

Μήνυμα χωρίς παραλήπτη το συλλαλητήριο της 28ης Φλεβάρη - Ένας ανασχηματισμός αποτυχίας που ανακυκλώνει όλα τα πρόσωπα που καταγγέλλει ο λαός

Κοινωνία
Κοινωνία: Στις 15 Μαρτίου δεν ψωνίζουμε: Κάλεσμα της ΕΕΚΕ για μποϊκοτάζ στην ακρίβεια

Στις 15 Μαρτίου δεν ψωνίζουμε: Κάλεσμα της ΕΕΚΕ για μποϊκοτάζ στην ακρίβεια

Η Ελλάδα βρίσκεται στον 4ο χρόνο υπερβολικής ακρίβειας και τίποτα δεν δείχνει ικανό να σταματήσει την αισχροκέρδεια.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τρικυμία εν κρανίω στη ΝΙΚΗ έφερε ο Νικόλαος Παπαδόπουλος και οι δημοσκοπήσεις – Πρόεδρος Εδεσσαϊκού έγινε ο υπεύθυνος επικοινωνίας – Σαστισμένοι από το ρεύμα υπέρ του βουλευτή β’ Θεσσαλονίκης

Τρικυμία εν κρανίω στη ΝΙΚΗ έφερε ο Νικόλαος Παπαδόπουλος και οι δημοσκοπήσεις – Πρόεδρος Εδεσσαϊκού έγινε ο υπεύθυνος επικοινωνίας – Σαστισμένοι από το ρεύμα υπέρ του βουλευτή β’ Θεσσαλονίκης

Αυτή τι στιγμή ο Νικόλαος Παπαδόπουλος αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ρεύμα στον κόσμο της ΝΙΚΗΣ και τα χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης αλλάζουν τις ισορροπίες.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πρόεδρος της προανακριτικής Τριαντόπουλου το «κοράκι» των funds Παναγής Καππάτος – O κατάλληλος άνθρωπος για τον Μητσοτάκη

Πρόεδρος της προανακριτικής Τριαντόπουλου το «κοράκι» των funds Παναγής Καππάτος – O κατάλληλος άνθρωπος για τον Μητσοτάκη

Μετά τον ανεκδιήγητο Μαρκόπουλο της Εξεταστικής, τώρα ο Καππάτος που άρπαζε τα σπίτια του κοσμάκη θα ρίξει... φως στην υπόθεση των Τεμπών

Κοινωνία
Κοινωνία: Μητσοτάκης μπροστά στα ονόματα των 57 νεκρών: Μάλλον μπέρδεψε το «υποκλίνομαι» με το «υποκρίνομαι»

Μητσοτάκης μπροστά στα ονόματα των 57 νεκρών: Μάλλον μπέρδεψε το «υποκλίνομαι» με το «υποκρίνομαι»

«Σόου» υποκρισίας μπροστά στις κάμερες έκανε ο πρωθυπουργός, ενώ εδώ και 2 χρόνια προσβάλλει τα θύματα των Τεμπών με κάθε δυνατό τρόπο.

Κοινωνία