ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάκης Βορίδης – Ομόφυλα ζευγάρια: Διαφωνεί όντως για λόγους συνείδησης ή ετοιμάζεται να προφυλάξει τα «νώτα» της ΝΔ εκ δεξιών;

Η ΝΔ εγκαταλείπει εντελώς τη δεξιά και κάποιος πρέπει να «μαζέψει» τις διαρροές για λογαριασμό του Μητσοτάκη - Αυτός μπορεί να είναι ο Μάκης Βορίδης;

Η ΝΔ εγκαταλείπει εντελώς τη δεξιά και κάποιος πρέπει να «μαζέψει» τις διαρροές για λογαριασμό του Μητσοτάκη - Αυτός μπορεί να είναι ο Μάκης Βορίδης;
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Συνεχίζονται οι εσωκομματικοί τριγμοί στη Νέα Δημοκρατία, με το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών να απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της κυβέρνησης, αφού οι αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών είναι περισσότερες από κάθε άλλο νομοσχέδιο που προανήγγειλε ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.

Η πιο ηχηρή από τις αντιδράσεις εντός της ΝΔ, δεν είναι άλλη από τη – σταθερά αρνητική – στάση του Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε μάλιστα στο Βήμα της Κυριακής ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εάν δεχθεί πίεση για κάτι τέτοιο. Ήδη αρκετά ισχυρά πολιτικά στελέχη της ΝΔ, προτείνουν την πόρτα της εξόδου σε όποιον υπουργό καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υπονοώντας πρώτα απ’ όλα τον Μάκη Βορίδη. Τέτοιες απόψεις εξέφρασαν – μεταξύ άλλων –  ο Άκης Σκέρτσος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Καιρίδης.

Φοβούμενος την εσωκομματική κατάρρευση αλλά και προβληματισμένος από τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, (όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του λαού είναι κατά των γκέι γάμων, και ιδιαίτερα κατά της τεκνοθεσίας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβάλλει μια «βελούδινη» κομματική πειθαρχία, για να πιέσει τους διαφωνούντες βουλευτές τόσο – όσο χρειάζεται, ώστε να μην διαρραγεί η ενότητα της ΝΔ, αλλά και να περάσει το νομοσχέδιο.

«Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», απάντησε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Μάκης Βορίδης.

Ωστόσο η στάση του κ. Βορίδη αποτελεί «γρίφο», για τους πιο υποψιασμένους αναλυτές. Η πρωτοφανής άνεση του υπουργού Επικρατείας να δηλώνει έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, προβάλλοντας συνεχώς την αντίθεσή του στο επίμαχο νομοσχέδιο, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το αν ο Μάκης Βορίδης έχει όντως «κόκκινες γραμμές» για θέματα συνείδησης ή προετοιμάζει το έδαφος για ένα – εκ δεξιών – πολιτικό «δεκανίκι» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένα κόμμα δηλαδή που θα λειτουργεί ως «πατριωτικό ανάχωμα», για να αντλήσει ψήφους από τα κόμματα που κινούνται δεξιά της ΝΔ. Όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φλερτάρει όλο και περισσότερο με μια κεντροαριστερή πολιτική (μην ξεχνάμε ότι ψήφισε τη νομιμοποίηση των χιλιάδων λαθρομεταναστών συντασσόμενη με όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς, και τώρα κάνει το ίδιο για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών), τόσο τα δεξιά «νώτα» της ΝΔ μένουν ακάλυπτα, και τόσο περισσότερο προκύπτει ανάγκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ελέγξει τις διαρροές ψηφοφόρων.

Γι’ αυτή τη δουλειά, ο Μάκης Βορίδης φαντάζει το ιδανικό πρόσωπο. Ο αντιπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο, ήδη συγκεντρώνει πολλά «συγχαρητήρια» από συντηρητικούς πολίτες και χτίζει ένα αρχηγικό προφίλ που θα μπορούσε να εξελιχθεί στη δημιουργία ενός κόμματος που θα καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνει η ΝΔ στα δεξιά της, προκειμένου να μην πάνε αυτές οι ψήφοι σε Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες.

Βέβαια η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τον Μάκη Βορίδη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα απομακρυνθεί αυτομάτως από τη ΝΔ. Σημαίνει σχεδόν σίγουρα όμως, ότι ο Μάκης Βορίδης θα μπει στη «μαύρη λίστα» (ή σε «ειδική αποστολή» κατά άλλους) και αργά ή γρήγορα θα απομακρυνθεί, με την πρώτη αφορμή που θα δώσει. Το θέμα όμως είναι αν όλα αυτά είναι υπολογισμένα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μάκη Βορίδη, πράγμα που θα σήμαινε ότι παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό «θέατρο» από τον υπουργό Επικρατείας.

Ενώ δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο ο Μάκης Βορίδης να συγκρούεται με τον πρωθυπουργό για τα πιστεύω του, στην πολιτική τα φαινόμενα πολύ συχνά απατούν και η πραγματική διάσταση των γεγονότων είναι πιο πολύπλοκη απ’ όσο φαίνεται.

Exit mobile version