Μαρία Ευθυμίου: «Ούτε όσα ήξεραν οι μαθητές δημοτικού δεν ξέρουν σήμερα οι απόφοιτοι λυκείου»
Η Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Μαρία Ευθυμίου σε συνέντευξη της στα σερραϊκά νέα, μίλησα για την πορεία της Ελλάδας.Η Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Μαρία Ευθυμίου παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την πορεία που έχουν οι μαθητές όλα αυτά τα χρόνια και γενικότερα την Ελλάδα.
Αρχικά μίλησε για την πορεία που έχει η Ελλάδα. Σ’ αυτή τόνισε πως η μακροχρόνια κρίση δεν μας έδωσε κανένα μάθημα. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει να αλλάξει και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την σήψη και την δυσλειτουργία, άλλοι λαοί θα μας απορροφήσουν.
Όπως σημειώνει στα «Σερραϊκά νέα» επίσης, ακόμα και να έρθουν χρήματα για κάποια χρόνια και παρουσιαστεί ανάπτυξη αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό. Όπως πριν από 35 χρόνια που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, ενδιαφερθήκαμε μόνο για το χρήμα.
Ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως οι πλούσιες και δυνατές χώρες, που είναι καλοδιοικούμενες δεν έγιναν έτσι μόνο επειδή είχαν αρκετά χρήματα. Το θέμα είναι πολιτικό και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Από το 60 πήραμε πολλά χρήματα και αντί να φτιάξουμε υποδομές τα δώσαμε για άλλους σκοπούς. Πάντα μας φταίνε οι άλλοι, έτσι μεγαλώσαμε μέσα στις οικογένειες μας που περιμένουμε να μας τρέφουν ως τα γεράματα μας.
Για το πως θα γίνουμε ισχυροί πιστεύει πως μόνο με την εντιμότητα και όχι όταν είμαστε θρασύδειλοι, όταν αναλάβουμε την ευθύνη των λαθών μας.
Θεωρεί πως δε θα είναι η Γερμανία που θα μας απορροφήσει, ενώ η Τουρκία πιστεύει πως είναι ένας δυνατός παίκτης. Θεωρεί πως ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις «πληγές» του εμφυλίου.
Έτσι ο διαχωρισμός σε «δεξιούς» και «αριστερούς» μας κάνει κακό. Όσον αφορά τώρα την παιδεία θεωρεί πως έχουν πέσει οι απαιτήσεις. Γι’ αυτό οι μαθητές παίρνουν στο δημοτικό «Α» και στο γυμνάσιο και λύκειο 19 ή 20, ανεξάρτητα αν μοχθήσουν ή όχι.
Γι’ αυτόν το λόγο οι απόφοιτοι πριν από 40 χρόνια όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ήξεραν πολύ περισσότερα από πολλούς αποφοίτους λυκείου σήμερα. Μετά το 1980 αποφασίσθηκε το κλίμα αυτό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η ψυχή των παιδιών».