ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρία Ευθυμίου: «Ούτε όσα ήξεραν οι μαθητές δημοτικού δεν ξέρουν σήμερα οι απόφοιτοι λυκείου»

Η Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Μαρία Ευθυμίου σε συνέντευξη της στα σερραϊκά νέα, μίλησα για την πορεία της Ελλάδας.
Μαρία Ευθυμίου: «Ούτε όσα ήξεραν οι μαθητές δημοτικού δεν ξέρουν σήμερα οι απόφοιτοι λυκείου»

Η Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Μαρία Ευθυμίου παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την πορεία που έχουν οι μαθητές όλα αυτά τα χρόνια και γενικότερα την Ελλάδα.

Αρχικά μίλησε για την πορεία που έχει η Ελλάδα. Σ’ αυτή τόνισε πως η μακροχρόνια κρίση δεν μας έδωσε κανένα μάθημα. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει να αλλάξει και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την σήψη και την δυσλειτουργία, άλλοι λαοί θα μας απορροφήσουν.

Όπως σημειώνει στα «Σερραϊκά νέα» επίσης, ακόμα και να έρθουν χρήματα για κάποια χρόνια και παρουσιαστεί ανάπτυξη αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό. Όπως πριν από 35 χρόνια που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, ενδιαφερθήκαμε μόνο για το χρήμα.

Ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως οι πλούσιες και δυνατές χώρες, που είναι καλοδιοικούμενες δεν έγιναν έτσι μόνο επειδή είχαν αρκετά χρήματα. Το θέμα είναι πολιτικό και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Από το 60 πήραμε πολλά χρήματα και αντί να φτιάξουμε υποδομές τα δώσαμε για άλλους σκοπούς. Πάντα μας φταίνε οι άλλοι, έτσι μεγαλώσαμε μέσα στις οικογένειες μας που περιμένουμε να μας τρέφουν ως τα γεράματα μας.

Για το πως θα γίνουμε ισχυροί πιστεύει πως μόνο με την εντιμότητα και όχι όταν είμαστε θρασύδειλοι, όταν αναλάβουμε την ευθύνη των λαθών μας.

Θεωρεί πως δε θα είναι η Γερμανία που θα μας απορροφήσει, ενώ η Τουρκία πιστεύει πως είναι ένας δυνατός παίκτης. Θεωρεί πως ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις «πληγές» του εμφυλίου.

Έτσι ο διαχωρισμός σε «δεξιούς» και «αριστερούς» μας κάνει κακό. Όσον αφορά τώρα την παιδεία θεωρεί πως έχουν πέσει οι απαιτήσεις. Γι’ αυτό οι μαθητές παίρνουν στο δημοτικό «Α» και στο γυμνάσιο και λύκειο 19 ή 20, ανεξάρτητα αν μοχθήσουν ή όχι.

Γι’ αυτόν το λόγο οι απόφοιτοι πριν από 40 χρόνια όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ήξεραν πολύ περισσότερα από πολλούς αποφοίτους λυκείου σήμερα. Μετά το 1980 αποφασίσθηκε το κλίμα αυτό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η ψυχή των παιδιών».

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Αντικατασκοπεία made in China; – Για τους «Κινέζους» κατασκόπους μαθαίνουμε τα πάντα αλλά για τους Τούρκους το απόλυτο σκοτάδι

Ο σμήναρχος-κατάσκοπος της Κίνας «βγήκε» στα πρωτοσέλιδα ελέω ΗΠΑ, αλλά για πλήθος άλλων περιπτώσεων δεν συμβαίνει το ίδιο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Κορωπί: Συγκινητική διάσωση ηλικιωμένων από αστυνομικό που τους έβγαλε από χείμαρρο – «Έπεσα αναίσθητος και μου έλεγε ‘’δεν σε αφήνω’’»

Το περιστατικό έγινε στις 21 Ιανουαρίου - Ο δρόμος είχε γίνει χείμαρρος και ο αστυνομικός απεγκλώβισε το ζευγάρι ηλικιωμένων με δεμένα σεντόνια

Κοινωνία
Κοινωνία: Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Επιτέλους κοινή λογική: Η διαφήμιση της ΙΟΝ BREAK που «κολάκευε» τη νεανική παραβατικότητα και η απόφαση να απαγορευτεί στην τηλεόραση

Απαγορεύτηκε διαφημιστικό που έδειχνε μια συμμορία νέων να ληστεύουν το εργοστάσιο της ION, διαφεύγοντας με «λεία» τις σοκολάτες

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων

Η χρήση ειδικής συσκευής από τον αξιωματικό με λογισμικό καταγραφής και η αποστολή υλικού μέσω φωτογραφιών άφησε ψηφιακά ίχνη.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Πρόστιμα 300 ευρώ επειδή έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα χωρίς λουρί και 100 ευρώ για παράληψη άμεσου καθαρισμού

Επίσης επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα των 1000 ευρώ για παράληψη ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Σύλληψη παλαίμαχου της ΑΕΚ για υπόθεση ναρκωτικών

Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ συνελήφθη στις Αχαρνές για διακίνηση ναρκωτικών μαζί με ακόμη ένα άτομο σύμφωνα με την Αστυνομία

Κοινωνία
Κοινωνία: Πολιτικό «τσουνάμι» στη Βρετανία: Σε δεινή θέση ο Στάρμερ που είχε διορίσει τον φίλο του Επστάιν – Πίτερ Μάντελσον – ως πρέσβη στις ΗΠΑ

Πολιτικό «τσουνάμι» στη Βρετανία: Σε δεινή θέση ο Στάρμερ που είχε διορίσει τον φίλο του Επστάιν – Πίτερ Μάντελσον – ως πρέσβη στις ΗΠΑ

Ο αμήχανος Στάρμερ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις πομπές του Μάντελσον και ζητάει... συγγνώμη σε όλους

Κοινωνία
Κοινωνία: Σωτήρια ανάσα για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ τους για τον υπολογισμό τον τόκων στη μηνιαία δόση

Σωτήρια ανάσα για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες: Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ τους για τον υπολογισμό τον τόκων στη μηνιαία δόση

Σωσίβιο σωτηρίας από τον Άρειο Πάγο για τους δανειολήπτες που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη - Ήττα για τις αξιώσεις των αδίστακτων funds

Κοινωνία
Κοινωνία: Λάβρος… Λαβρόφ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η Αθήνα ήταν από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στους Ουκρανούς – Δεν σκέφτηκαν την ελληνική διασπορά»

Λάβρος… Λαβρόφ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η Αθήνα ήταν από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στους Ουκρανούς – Δεν σκέφτηκαν την ελληνική διασπορά»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε «κεραυνούς» για την τυχοδιωκτική πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό

Κοινωνία