ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μας καίνε οι «Νέρωνες» – Επιτελικό παρανάλωμα η Αττική – Σε 5 χρόνια έγινε σεληνιακό τοπίο – Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης

Οργή για το έγκλημα - Η τεράστια πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική συμπλήρωσε ένα πενταετές φαινόμενο ολοκληρωτικής καταστροφής

Οργή για το έγκλημα - Η τεράστια πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική συμπλήρωσε ένα πενταετές φαινόμενο ολοκληρωτικής καταστροφής.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μία φωτιά το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα Αττικής, ήταν αρκετή για να ξεγυμνωθεί για άλλο ένα καλοκαίρι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, με την Αττική να αποτελεί πιθανότατα τη μοναδική περιφέρεια πρωτεύουσας στον κόσμο, που κατακαίγεται κάθε χρόνο.

Με την τεράστια πυρκαγιά που καίει τα πάντα από χθες, το τελευταίο πράσινο που είχε απομείνει στη Βορειανατολική Αττική, συμπληρώνει το «παζλ» στάχτης που έχει περικυκλώσει την Αθήνα τα τελευταία 5 χρόνια. Από δυτικά έως ανατολικά και από βορά ως νότια και νοτιοανατολικά, όλα τα όρη, οι πνεύμονες και τα (πρώην) πράσινα προάστια της Αθήνας, έχουν γίνει σεληνιακό τοπίο. Με λίγες νησίδες πράσινου να έχουν απομείνει πλέον.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και η ηγεσία της Πυροσβεστικής στις δηλώσεις τους θέλησαν να τονίσουν ότι έσπευσαν αμέσως δυνάμεις για να σβήσουν την αρχική εστία στον Βαρνάβα (σε 5 λεπτά πήγε το πρώτο εναέριο και σε 10 οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, ανέφεραν), προκειμένου να ρίξουν τις ευθύνες στον… «στρατηγό άνεμο» όπως συνήθως.

Μόνο που αυτό το αφήγημα δεν πουλάει πια και ελάχιστοι πολίτες έχουν απομείνει να το πιστεύουν. Τα μελτέμια του καλοκαιριού είναι μια συνθήκη που ανέκαθεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ποτέ στο παρελθόν όμως δεν υπήρχε τόσο συχνή και ευρεία καταστροφή (σε σημείο που να δείχνει οργανωμένο σχέδιο) από πυρκαγιές, παρά το ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις των περασμένων δεκαετιών δεν είχαν σύγχρονα μέσα επιτήρησης και κατάσβεσης όπως σήμερα.

Είναι πρωτοφανές στα χρονικά το γεγονός ότι κάθε φορά που η Πολιτική Προστασία εκδίδει χάρτη επικινδυνότητας 5 (Κατάσταση συναγερμού) θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ξεσπάσει φωτιά στις κόκκινες περιοχές. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι άνεμοι στον Βαρνάβα ήταν μεν υψηλής εντάσεως, αλλά όχι και θυελλώδεις. Συγκεκριμένα ήταν 6 μποφόρ με ριπές στα 7. Και ενώ το βράδυ της Κυριακής οι άνεμοι υποχώρησαν κατά πολύ, η πυρκαγιά απλώθηκε σε μήκος 30 χιλιομέτρων: Από τον Βαρνάβα και το Μικροχώρι, μέχρι Καπανδρίτι, Μαραθώνα, Γραμματικό, Νέα Μάκρη, Διόνυσο και Νέα Πεντέλη. Και το πύρινο θηρίο προχωρά ακάθεκτο.

Η απώλεια δασικού πλούτου και πανίδας είναι τεράστια, όπως και η καταστροφή περιουσιών με πάρα πολλά σπίτια να παραδίδονται στις φλόγες. Οι πολεμικές σκηνές όπως είχαμε δει και πέρυσι με την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, συνεχίστηκαν και φέτος με την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κρυπτόμενη ως συνήθως πίσω από την ανικανότητά της, αναμασά τα ίδια αφηγήματα που επαναλαμβάνει τα τελευταία 5 καλοκαίρια για να αποτινάξει τις ευθύνες της για την καταστροφή της χώρας. Όπως πάντα προβάλλουν το επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης» με τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα να παπαγαλίζουν μεθοδικά το θέμα των… ακαθάριστων οικοπέδων, για να αποπροσανατολίζεται η οργή του κόσμου. Και φυσικά δίπλα σε αυτό το αφήγημα, προβάλλεται σταθερά και το ζήτημα της «κλιματικής κρίσης», σαν να είναι αυτή η αιτία που ανάβουν φωτιές ή σαν να χτυπάει… επιλεκτικά την Ελλάδα η κλιματική κρίση, αφού καμία άλλη χώρα με παρόμοιο κλίμα δεν έχει τόσα καμένα στρέμματα κάθε χρόνο.

Επιπλέον τα μηνύματα του 112 χρησιμοποιούνται σαν υπηρεσία αποποίησης ευθυνών, με μαζικές εκκενώσεις και περιουσίες που αφήνονται στην τύχη τους, μόνο και μόνο για να μην έχει έξτρα πολιτικό κόστος η κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα επαναλαμβάνονται τα ίδια θλιβερά σόου με τα… αξύριστα look και τις επισκέψεις στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Φυσικά κανείς από αυτούς δεν λέει το παραμικρό για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική, με πυροσβέστες που ρίχνονται σε μια εξαντλητική μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από 15 ώρες, αλλά και τις μετακινήσεις πυροσβεστών από άλλα σημεία της χώρας (που μένουν απροστάτευτα), προκειμένου να καλυφθούν με μπαλώματα οι επιχειρησιακές ανάγκες της Αττικής.

Τελικά η περιβόητη αντιπυρική προστασία και η πολυδιαφημισμένη «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού» έγινε και φέτος στάχτη. Η ωραιότερη εποχή του χρόνου στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, το ελληνικό καλοκαίρι, έγινε πλέον ένας εφιάλτης. Άλλη μια μεγάλη «επιτυχία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δείτε την πρωτοφανή περικύκλωση της Αττικής από τις πυρκαγιές 2020 – 2024:

Exit mobile version