H Κατερίνα και ο Γιακούμπ έπαιρναν τα βιβλία τους κι έφευγαν από το σπίτι τους έχοντας τον ίδιο προορισμό, το όνειρό τους. Κυρίαρχη λέξη του λόγου τους ήταν τα όνειρα. Αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Τα παιδιά που προσπαθούν και κεντούν με χρωματιστές κλωστές τις εικόνες που οραματίζονται.
Κι ας μην είχαν την ίδια αφετηρία με άλλους -πιο προνομιούχους- συνομήλικούς τους, ούτε τις ίδιες ευκαιρίες. Ηξεραν ότι κι άλλοι τα κατάφεραν πριν από αυτούς. Το είδαν με τα μάτια τους, το έμαθαν και στο σχολείο τους, στα Σεπόλια. Εκεί, οι δάσκαλοι διδάσκουν στα παιδιά κι ένα άλλο μάθημα, εκτός της διδακτέας ύλης. «Πολλές φορές έτυχε να συζητήσουμε με τους συμμαθητές μας, ακόμα και με τους καθηγητές μας, για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. Τους γνώριζαν, διότι πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο. Μας έλεγαν πόσο όμορφο είναι να κατακτά κανείς τα θέλω του και τα όνειρά του, πιστεύοντας στις δυνάμεις του, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται», είπε στο Sportime.gr η Κατερίνα Αμπντέλ Σαϊέντ, συμπυκνώνοντας σε λίγες λέξεις την έννοια του καλού δασκάλου.
Μαζί με τον Γιακούμπ Ματσιεγιέβσκι είναι τα δύο παιδιά, τα οποία πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια κι έλαβαν την ειδική υποτροφία που θέσπισε το Ιδρυμα Ωνάση. Το «One of a Kind» είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά των μεταναστών, τα οποία είτε απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια την τελευταία πενταετία είτε δεν την έχουν. Η προπτυχιακή υποτροφία δίδεται τιμητικά στο όνομα των αδελφών Αντετοκούνμπο και μεταξύ των στόχων της είναι να συνεχίσουν τα παιδιά απερίσπαστα τις σπουδές τους, χωρίς να χρειάζεται να εργαστούν. Ν’ απαλλαχθούν από το άγχος της εξασφάλισης βασικών πόρων.
Η υποτροφία απευθυνόταν σε απόφοιτους Λυκείου που υπάγονται στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, στο όποιο βρίσκεται και η γειτονιά που μεγάλωσαν ο Γιάννης και ο Θανάσης. «Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο έχουν αφήσει αισθητό τον αντίκτυπο τους στη περιοχή των Σεπολίων και αποτελούν θέμα συζήτησης για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, όμως, δεν αναφέρονται ως κάποιες απρόσιτες περσόνες, αφού πολλοί τους θυμούνται σαν φίλους, γείτονες», επεσήμανε ο Γιακούμπ, ο οποίος σπουδάζει στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι γονείς του είναι Πολωνοί και της Κατερίνας, η οποία εισήχθη στο τμήμα της Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Καποδιστριακού, Αιγύπτιοι.
Το ίδιο φρόντισε να κάνει κι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, όταν τους συνάντησε, για να φωτογραφηθεί μαζί τους. Με χιούμορ απέσπασε το χαμόγελό τους και συνέτριψε τον «πάγο»: «Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ο Θανάσης, θέλοντας να με κάνει να νιώσω πιο οικεία με τον φακό μου ψιθύρισε: Μην αγχώνεσαι, η φωτογράφος μας φοβάται πιο πολύ». Πώς να μη λυθεί ο Γιακούμπ έπειτα από αυτό; «Στο τέλος της συνάντησής μας, ο Θανάσης μας ευχήθηκε τα καλύτερα και μας συμβούλεψε ν’ ακολουθούμε πάντοτε τα όνειρά μας. Να είμαστε καλά με τον εαυτό μας, έχοντας πετύχει όλα όσα επιθυμούμε!», πρόσθεσε η Κατερίνα, η οποία απολαυστικά επαναλάμβανε τη λέξη «όνειρο»! Συνέχεια τη χρησιμοποιούσε: «Όνειρό μου είναι να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα στη ζωή μου! Να πραγματοποιήσω όλα μου τα όνειρα! Νιώθω πολύ υπερήφανη με όσα έχω πετύχει μέχρι τώρα και που έχω την τιμή να μου χορηγηθεί η υποτροφία “One of a Kind”. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και να τα πραγματοποιήσουν. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δυνάμεις όχι μόνο οι ήρωες, αρκεί να πιστέψουν στον εαυτό τους!».
Ο Γιακούμπ, λόγω της εξοικείωσής του με τους Η/Υ, θέλει: «Να συνεισφέρω στον ανθρώπινο πολιτισμό μέσω της τεχνολογίας ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου και να κάνω αισθητή την παρουσία μου στον κόσμο!». Είναι ωραίοι οι πιτσιρικάδες και χαμογελάσατε γλυκά κι εσείς, μπορείτε να το παραδεχτείτε.
Θέλετε κι άλλο; Επιθυμούν να μοιάσουν στον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Το παραδέχθηκε η Κατερίνα: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω έφεση στο μπάσκετ, όπως τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, ούτε άνεση με τη δημοσιότητα. Ομως, θα ήθελα τα όνειρα και τους στόχους που θέτω να τα κάνω κι εγώ πραγματικότητα, όπως δηλαδή έκαναν και οι Αντετοκούνμπο!».