ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αφορμή τον Κολωνό, τα ΜΜΕ «προμοτάρουν» την ψηφιακή παρακολούθηση των παιδιών από τους γονείς τους

Την εύκολη «λύση» των ψηφιακών «χαφιέδων» προβάλλουν τα ΜΜΕ, αντί για ποιοτική επικοινωνία με το παιδί και απαιτήσεις από το κράτος.
Με αφορμή τον Κολωνό, τα ΜΜΕ «προμοτάρουν» την ψηφιακή παρακολούθηση των παιδιών από τους γονείς τους

ΜΜΕ: Η υπόθεση του Κολωνού που συνεχίζει να σοκάρει το πανελλήνιο, ομολογουμένως προκαλεί γενικευμένη ανασφάλεια σε γονείς που νοιώθουν πως τα παιδιά τους βρίσκονται σε κάποιο βαθμό εκτεθειμένα σε μια κοινωνία που κρύβει μεγάλες νοσηρότητες. Όμως κάποιοι μιντιακοί κύκλοι φαίνεται πως εκμεταλλεύονται αυτό το αίσθημα φόβου, για να δημιουργήσουν μια κουλτούρα μόνιμης ψηφιακής παρακολούθησης.

Με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση του Κολωνού, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δημοσιολογούντες να κάνουν συνεχώς τοποθετήσεις για ανάγκη νέων μέτρων ψηφιακής αστυνόμευσης, παρακολούθησης και καταστολής. Το θέμα πήγε ένα βήμα παραπέρα, εισάγοντας στην δημόσια συζήτηση ακόμα και τρόπους που ο γονιός θα παρακολουθεί ψηφιακά το παιδί του και θα γνωρίσει ανά πάσα στιγμή το που βρίσκεται.

Προβάλλεται δηλαδή η πρόχειρη «λύση» της ψηφιακής «εποπτείας» του παιδιού, αντί να γίνεται πρώτα απ’ όλα λόγος για την ανεπάρκεια του κράτους πρόνοιας και την απουσία των μηχανισμών της εκπαίδευσης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κοινωνική «ασπίδα» μπροστά από τα παιδιά που θα μπορούσαν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Προβάλλεται η εύκολη «λύση» του να πατά ο γονέας ένα κουμπί και να βλέπει το στίγμα του παιδιού του στον χάρτη, και υποβαθμίζεται πλήρως η ανάγκη ποιοτικής σχέσης ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, που θα χτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης και στεγανά ασφάλειας.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας που κυριαρχεί στα media, είναι τα όσα είπε στον Ant1 σήμερα ο επικεφαλής του «internet now», Νίκος Βασιλάκος, ο οποίος μέσω μιας ειδικής εφαρμογής έδειξε σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του κινητού του, την διαδρομή που ακολουθούσε η κόρη του, μαθήτρια Α’ Γυμνασίου, εκείνη την στιγμή.

«Εύκολα, νόμιμα και δωρεάν οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το παιδί τους. Η όλη διαδικασία είναι νόμιμη και αποδεκτή από τις αρμόδιες Αρχές για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και της προστασίας προσωπικών δεδομένων», διευκρίνισε ο κ.Βασιλάκος.

«Βλέπω αν τρέχει πολύ το σχολικό, μου βγάζει ταχύτητα αυτοκινήτου, ότι είναι σε αυτοκίνητο, τις διαδρομές που κάνει, συγχρονίζει», όπως είπε, αναφέροντας μάλιστα ότι η εφαρμογή δείχνει και «πόση μπαταρία έχει το παιδί».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κόρη του ήταν αυτή που του ανέφερε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, καθώς, όπως είπε, «την χρησιμοποιούν από καιρό με τις φίλες της, για να ξέρουν που βρίσκεται η κάθε μια ή ακόμη και για να συναντιούνται».

«Οι ψηφιακές δυνατότητες είναι για να μας δώσουν ασφάλεια, για τα παιδιά μας. Χρειάζεται οι γονείς χωρίς να παρακολουθούμε, να έχουμε μια εποπτεία», είπε ακόμα, αναφέροντας μάλιστα ότι για αυτό έχει την «συναίνεση» του ανηλίκου.

Με λίγα λόγια ο κ.Βασιλάκος λέει πως ο γονιός θα πρέπει να γίνει «Big Brother» του παιδιού του, και να αναπτύσσουν σχέση «επόπτη» – παρακολουθούμενου, παραμερίζοντας όλο τον κόπο της ανατροφής που θα έχτιζε μεταξύ τους μια ειλικρινή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τα παιδιά δηλαδή να «εκπαιδευτούν» πως είναι υποκείμενα υπό μόνιμη παρακολούθηση και πως η ψηφιακή «εποπτεία» τους, αποτελεί «κανονικότητα» για την παιδική ηλικία.

Έτσι η ατομική ελευθερία και η ιδιωτικότητα γίνονται έννοιες που θα αποτελούν άγνωστες λέξεις, στη νέα γενιά.

Η παρότρυνση προς τους γονείς για να παρακολουθούν τα παιδιά τους, μαρτυρά περισσότερο την αποτυχία ενός κράτους και μιας κοινωνίας να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τα παιδιά και να τα προστατέψει. Αντί στον δημόσιο διάλογο να κυριαρχούν προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει για να έχουμε μια υγιέστερη κοινωνία και ένα αποτελεσματικότερο κράτος, προβάλλεται μια νοσηρή εικόνα της κοινωνίας που προεξοφλείται πως θα παραμένει απαράλλαχτη, άλλα θα παρακολουθείται ασφυκτικά…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Με αφορμή τον Κολωνό, τα ΜΜΕ «προμοτάρουν» την ψηφιακή παρακολούθηση των παιδιών από τους γονείς τους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.