Με νέο μποϊκοτάζ απαντά στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια ο ΙΝΚΑ: «Μην αγοράζετε όσπρια και ζυμαρικά»
Κάλεσμα για νέο μποϊκοτάζ κάνει ο ΙΝΚΑ, μετά τα γαλακτοκομικά: «Κύριοι τέλος η κοροϊδία - Ξύπνησε ο γίγαντας που λέγεται καταναλωτής»Αφού συνεχίζεται χωρίς σταματημό η οικονομική αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών από την βιομηχανία καταναλωτικών ειδών και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι τιμές παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μετά το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προανήγγειλε μιλώντας στον Realfm 97,8 ότι αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί και επίσημα το νέο μποϊκοτάζ, το οποίο θα αφορά στα όσπρια και τα ζυμαρικά.
Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας , η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν αρκετά μεγάλη και η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Το Ινστιτούτο έλαβε σε καθημερινή βάση εκατοντάδες συγχαρητήρια για την προκήρυξη του μποϊκοτάζ και το σημαντικότερο είναι πως οι καταναλωτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν την μεγάλη δύναμη τους και ότι δεν είναι έρμαια της αισχροκέρδειας, έτσι όπως τους θέλει η βιομηχανία καταναλωτικών ειδών και οι όμιλοι που πλουτίζουν με τις «πλάτες» της κυβέρνησης.
Και όσο επιμένει η ανεξέλεγκτη ακρίβεια να μαστίζει τα νοικοκυριά, τόσο φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τα μποϊκοτάζ. Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, με τη νέα ανακοίνωση του καλεί τους καταναλωτές σε νέο μποϊκοτάζ που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει τα όσπρια και τα ζυμαρικά για την περίοδο 28 Φεβρουαρίου 2023 και έως 5 Μαρτίου 2023.
«Δεν μπορεί να αγοράζουμε φασόλια γίγαντες Καστοριάς στα 11,96 ευρώ το κιλό, γίγαντες Κίνας στα 7,80 το κιλό απλά φασόλια στα 4,26 ευρώ το κιλό, φασόλια μέτρια στα 4,52 ευρώ το κιλό όπως και φακές στα 3,5 -4,5 ευρώ το κιλό, ρεβίθια στα 4,80 το κιλό.
Ζυμαρικά 1,24 το κιλό στο καλάθι της φτώχειας, ζυμαρικά 1,80 ευρώ το κιλό , 2,90 το κιλό, και βέβαια τόσα άλλα προϊόντα ζυμαρικών όπως σουσαμάκι, κριθαράκι, πένες, λιγκουίνια και τόσα άλλα με υπερβολικές τιμές. Τα όσπρια δε να είναι τα περισσότερα εισαγωγής από Καναδά, Κίνα, Κιρκιζία, Πολωνία, Τουρκία και Ε.Ε. Δεν μπορεί να μην λειτουργεί ο έλεγχος του κράτους και να γίνονται τα εισαγωγής προϊόντα τροφίμων ελληνικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΝΚΑ.
Έχει την σημασία του ότι το νέο μποϊκοτάζ έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση προμοτάρει το Market Pass, ένα συμβολικό «χαρτζιλίκι» που δίνεται πριν τις εκλογές και λαμβάνει χαρακτηριστικά ψηφιακού «συσσιτίου». Την ώρα που οι αυξήσεις που καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από την αρχή του ξεσπάσματος ακρίβειας ξεκινούν από το 30% και φτάνουν μέχρι και το 50% κατά περιπτώσεις, τα «ψίχουλα» που δίνει το Market Pass ανέρχονται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών, κάτι που για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό μεταφράζεται σε 22 ευρώ τον μήνα ή… 73 cents την ημέρα.
Και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών με επιδόματα φτώχειας που διαιωνίζουν και μονιμοποιούν την ακρίβεια (αφού δεν λαμβάνονται ριζικά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ), μια έρευνα του ΙΜΕ –ΓΣΕΒΕΕ έρχεται να αναδείξει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοικοκυριά που βλέπουν το μηνιαίο εισόδημα τους να εξανεμίζεται πολλές μέρες πριν «βγει» ο μήνας. Σύμφωνα με την 11η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στη χώρα μας, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για μόλις 18 ημέρες, λόγω της εκτίναξης των τιμών στα είδη διατροφής και την ενέργεια.
Καταλαβαίνει κανείς πως υπό τέτοιες συνθήκες, η συλλογική αντίδραση των καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια είναι μονόδρομος.