ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος – Ο συμβολισμός

Τι συμβολίζει η Μεγάλη Παρασκευή - Ακούστε τι λέει ο καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας Δημήτριος Μόσχος
Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος – Ο συμβολισμός

Μεγάλη Παρασκευή, η Παρασκευή προ του Πάσχα: Ο καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας Δημήτριος Μόσχος μίλησε στην ΕΡΤ για την κορύφωση του Θείου Δράματος και τον Επιτάφιο Θρήνο.

Νωρίτερα είδατε πώς βιώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι Έλληνες της Πόλης.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μόσχος:

«Πράγματι, η Ημέρα αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κορύφωση, η δεύτερη είναι βεβαίως η Κυριακή της Αναστάσεως. Ολοκληρώνεται το έργο της αποκάλυψης στον άνθρωπο, σχετικά με το τι ήρθε ο ο Θεός να κάνει γι’ αυτόν. Αυτό που οι θεολόγοι λένε Θεία Οικονομία, δηλαδή η οργάνωση, ας πούμε, όλων αυτών των πράξεων, με τις οποίες αποκαλύπτεται ο Θεός στον άνθρωπο, προκειμένου να του πει για τη Σωτηρία του.

Αυτή η αποκάλυψη, όμως, έχει ένα πάρα πολύ παράδοξο στοιχείο που σήμερα κορυφώνεται. Δηλαδή ότι ο ίδιος ο Θεός θυσιάζεται και περνάει στον Άδη. Και, μάλιστα, θυσιάζεται με έναν ταπεινωτικό και απόβλητο τρόπο, γιατί ο σταυρικός θάνατος ήταν ένας απαγορευμένος θάνατος ακόμη και για τους Εβραίους, αλλά και ταπεινωτικός για τη ρωμαϊκή νομοθεσία.

Και τώρα βρίσκεται σε μία άλλη διάσταση, ας το πούμε, με σημερινό λεξιλόγιο. Είναι η στιγμή που ο Θεάνθρωπος άπνους κατατίθεται, όπως λέει η υμνογραφία. Ή Άκρα Ταπείνωσις, όπως μας λέει η Εικόνα. Κι αυτό είναι το πραγματικό παράδοξο για τον άνθρωπο, δεν μπορεί να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό.

Και για αυτό το λόγο έχουμε και μία πολύ ωραία υμνολογική επεξεργασία. Μπορούμε να δούμε στον Επιτάφιο το βράδυ, που μας λέει στο δοξαστικό ότι αυτή είναι πραγματικά η Ημέρα, η οποία μαθαίνουμε στο σχολείο. Η εβδόμη μέρα που ο Θεός αναπαύθηκε. Κατεπαύσατο από των έργων Αυτού, στις επτά ημέρες που έκανε τον κόσμο. Μας λέει ότι αυτή είναι τελικά η έβδομη μέρα.

Είναι μια στιγμή, θα λέγαμε, αδράνειας συμπαντικής, μέσα από την οποία θα περάσει η Ανάσταση και η επιστροφή στη ζωή. Θα πάρει μαζί του όλο το κακό, ας πούμε, στοιχείο. Αυτό που λέμε αμαρτία, αυτό το αποδομητικό στοιχείο για τον άνθρωπο και να τον ξαναφέρει πάλι πίσω στη ζωή.

Επομένως δεν μένουμε σε ένα πένθος ανθρώπινο ή σε ένα πένθος κοσμικό, αλλά την ίδια στιγμή που μας λέει, όπως από χθες ακούσαμε: “Προσκυνοῦμεν σου τά Πάθη, Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν καί τήν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν“.

Η ταχύτητα και η ψηφιακή ανάλυση από μόνες τους δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος μέσα απ’ αυτά, πολλές φορές απομακρύνεται από τον εαυτό του. Αυτό είναι το ζήτημα. Πώς θα σταυρώσεις τον παλιό σου εαυτό. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό ζητάει ο Θεός από τον άνθρωπο. Και να αναγεννηθεί πάλι με την πεποίθηση ότι όπως το έκανε ο Ιησούς Χριστός, μπορεί να γίνει για όλους τους ανθρώπους».

Ακούστε τι είπε ο κ. Μόσχος για τη Μεγάλη Παρασκευή και τον συμβολισμό της:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος – Ο συμβολισμός», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.