ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγαλειώδης «χυλόπιτα» σε Μητσοτάκη, από Καραμανλή – Σαμαρά: Είπαν «όχι» στη γιορτή για τα 50 χρόνια ΝΔ – Πρωτοφανές εσωκομματικό χάσμα

Και επίσημα πλέον οι 2 πρώην πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν τον Κ.Μητσοτάκη ως ξένο σώμα στη ΝΔ - Σε τροχιά διάσπασης η κυβέρνηση

Και επίσημα πλέον οι 2 πρώην πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν τον Κ.Μητσοτάκη ως ξένο σώμα στη ΝΔ - Σε πορεία διάσπασης η κυβέρνηση.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τα γράφαμε εδώ και πολλούς μήνες στο Sportime ότι η ΝΔ οδεύει σε καταστάσεις απόλυτης εσωκομματικής ρήξης. Οι αρχικές ρωγμές που δημιούργησαν οι αντιδεξιές πολιτικές Μητσοτάκη, έγιναν ρήγματα και τώρα τα ρήγματα έγιναν… χάσματα. Το κοινό πρόταγμα Καραμανλικών και Σαμαρικών ήταν ότι δεν αναγνωρίζουν καμία σχέση στο μόρφωμα που έφτιαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική κληρονομιά της ΝΔ.

Οι 2 πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, αλλά και οι γαλάζιοι βουλευτές που τους στηρίζουν, το έλεγαν με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόνους: «Ο Μητσοτάκης είναι ξένο σώμα για τη ΝΔ. Καταστρέφει την παράταξη. Μας οδηγεί στα χνάρια της πολιτικής εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ».

Ήρθε η λογική εξέλιξη των πραγμάτων: οι μεμονωμένες φωνές βουλευτών που στηλίτευαν τον Μητσοτάκη, έγιναν στη συνέχεια οργανωμένες. Ήρθε το αντάρτικο των «11», μετά ήρθε το αντάρτικο των «8», και ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε το πιο μεγάλο εσωκομματικό «μπαμ» από όλα, η άρνηση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά να παραστούν στη γιορτή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Η είδηση που σκόρπισε αμηχανία στο Μαξίμου, δεν ήταν μη αναμενόμενη. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει προσωπικά σε Καραμανλή και Σαμαρά για να τους καλέσει στη γιορτή, θέλοντας να πλασάρει και πάλι προς τα έξω μια ψεύτικη εικόνα συσπείρωσης. Στο Μαξίμου η παγωμάρα είναι τέτοια, που δεν μπορούν καν να το διαχειριστούν: «η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους νεοδημοκράτες» λένε υποκριτικά, ενώ πριν λίγες μέρες διέγραψαν τον Μάριο Σαλμά επειδή έκανε αυτονόητη κριτική στις πολιτικές Μητσοτάκη.

Το μήνυμα των 2 πρώην πρωθυπουργών είναι σαφές: Δεν βρίσκουν κανένα λόγο να γιορτάσουν δίπλα σε εκείνον που καταστρέφει όλες τις παραδοσιακές αξίες της ΝΔ. Θεωρούν τον Μητσοτάκη πολιτικό παρείσακτο που σφετερίζεται το όνομα της ιστορικής παράταξης. Για να ανέβει αρχικά στην εξουσία χρησιμοποίησε όσα πράγματι πρεσβεύει η ΝΔ, και για να παραμείνει σε θέσεις εξουσίας ξεκίνησε να «ξηλώνει» την ταυτότητα του κόμματος.

Το να γιορτάσουν τα 50 χρόνια της ΝΔ δίπλα σε ένα τέτοιο πολιτικό πρόσωπο, θα σήμαινε ότι βάζουν τη σφραγίδα τους στην «ταφόπλακα» του κόμματος. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστρέψει όλες τις γέφυρες με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ και το μόνο του απομένει είναι το «ψάρεμα» στα θολά νερά του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Μέχρι τώρα Καραμανλής και Σαμαράς έκαναν «τόπο στην οργή» γιατί θεωρούσαν ότι αν δεν λειτουργούσε η κοινή λογική στην πολιτική, τουλάχιστον θα λειτουργούσε το ένστικτο αυτοσυντήρησης. Τελικά όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε αποφασισμένος να διαλύσει το κόμμα εις τα εξ ων συνετέθη, και την κατάλληλη στιγμή να αποδράσει για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

Το ηχηρό «όχι» των 2 πρώην προέδρων της ΝΔ, είναι ένα μήνυμα αποστασιοποίησης, όχι μόνο για εκείνα που έπραξε ο Μητσοτάκης, αλλά και για εκείνα που πρόκειται να πράξει. Όπως οι Πρέσπες του Αιγαίου. Είναι μια αποδοκιμασία στο σύνολο των πολιτικών του πρωθυπουργού, που δίνει σύνθημα για καταιγιστικές εξελίξεις. Η παραδοσιακή πτέρυγα της ΝΔ κήρυξε και ανοιχτά πλέον τον «πόλεμο» στον Μητσοτάκη. Οι πρωτοβουλίες των «11» και των «8» δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που ακολουθούν…

Exit mobile version