Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και ποιοι έχουν μεγάλη ανοσία
Έντονη είναι η ανησυχία αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα. Ποια είναι όμως η προστασία που παρέχουν τα εμβόλιο και ποιοι έχουν μεγάλη ανοσία;Έντονη είναι η ανησυχία αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα. Ποια είναι όμως η προστασία που παρέχουν τα εμβόλιο και ποιοι έχουν μεγάλη ανοσία;
Μετάλλαξη Δέλτα: Έντονη είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει η έξαρση που παρουσιάζει η μετάλλαξη δέλτα, με τα συμπτώματα της εν λόγω μετάλλαξης να είναι συγκεκριμένα, όπως και ο τρόπος μετάδοσης της.
Την ίδια στιγμή, την δική της απάντηση στο ερώτημα, αν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορούν να μας προστατέψουν από την μετάλλαξη Δέλτα ή είναι ανεπαρκή δίνει η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύει επιστημονικό περιοδικό.
Η μελέτη μέτρησε συγκεκριμένα την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των μεταλλάξεων B.1.617.1 (κάπα) και B.1.617.2 (δέλτα) του SARS-CoV-2 σε εμβολιασμένους και σε άτομα που νόσησαν από τον κορονοϊό.
Οι παραπάνω παραλλαγές του ιού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι παραλλαγές περιέχουν μεταλλάξεις εντός της πρωτεΐνης ακίδας και βρίσκονται σε θέσεις που αναγνωρίζονται από αντισώματα με ισχυρή εξουδετερωτική ικανότητα.
Τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του κλασσικού στελέχους της Wuhan (WA1/2020) καθώς και έναντι μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του ιού μετρήθηκαν σε 24 άτομα που είχαν νοσήσει από Covid-19 (1-3 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων), και σε 25 άτομα που είχαν λάβει mRNA εμβόλιο (15 είχαν λάβει το mRNA-1273 της Moderna, 35-51 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, και 10 είχαν λάβει το εμβόλιο BNT162b2 των Pfizer/BioNTech, 7-27 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση).
Όλα τα δείγματα από εμβολιασμένα άτομα και αναρρώσαντες από COVID-19 εμφάνισαν λιγότερη εξουδετερωτική δραστικότητα έναντι των παραλλαγών Β.1.617.1 και Β.1.617.2 από ότι έναντι του αρχικού στελέχους WA1/2020.
Ωστόσο κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν παρουσίασε έλλειψη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι κάποιας παραλλαγής του ιού, κάτι που εμφανίστηκε σε 5 αναρρώσαντες από την COVID-19.
Συνολικά, η μετάλλαξη Β.1.617.1 ήταν 6.8 φορές λιγότερο ευαίσθητη και η Β.1.617.2 ήταν 2.9 φορές λιγότερο ευαίσθητη, σε εξουδετέρωση από ορό από εμβολιασθέντες και άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού WA1/2020.
Παρά ταύτα, όλοι οι εμβολιασθέντες και περίπου το 80% όσων είχαν αναρρώσει από COVID-19 είχαν ανιχνεύσιμη εξουδετερωτική δραστηριότητα (πάνω από το όριο θετικότητος για τα εξουδετερωτικά αντισώματα) και για τις δύο ινδικές παραλλαγές του ιού, έως 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τα πρώτα συμπτώματα της COVID-19, αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η προστατευτική ανοσία που παρέχεται από τα εμβόλια mRNA διατηρείται σε υψηλό ποσοστά έναντι των ινδικών παραλλαγών του ιού Β.1.617.1 και Β.1.617.2. Έτσι επιβεβαιώνεται η σημασία που έχει ο εμβολιασμός ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη δέλτα που έχει αρχίζει να εμφανίζεται ήδη και στη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός – Μετάλλαξη: Έρχεται τρίτη δόση με εμβόλιο! – Δείτε τι ισχύει
ΠΑΟΚ: Τελευταία προπόνηση και… αναχώρηση για Ολλανδία
Survivor – Σάκης Κατσούλης: Αποκάλυψε την πιο δύσκολη στιγμή του!