ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα κοροϊδίας από την κυβέρνηση, για το «ηλεκτροσόκ» της ακρίβειας του ρεύματος

Κυβέρνηση: Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσαν «ξαναζεσταμένες» συνταγές που δεν ωφελούν σε τίποτα

Κυβέρνηση: Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσαν «ξαναζεσταμένες» συνταγές που δεν ωφελούν σε τίποτα.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για τη μεγάλη αύξηση των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου στο ρεύμα, φανερώνει ότι η κυβέρνηση παραδέχεται ότι για άλλη μια φορά η αισχροκέρδεια βγήκε εκτός ελέγχου. Ειδάλλως δεν θα έσπευδε άρον άρον να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Το κάνει τώρα για να γλιτώσει την περεταίρω δημοσκοπική κατρακύλα, μετά το 1 εκατ. ψήφους που έχασε στις ευρωεκλογές.

Και φυσικά αυτά τα υπερκέρδη δεν ήρθαν από το πουθενά. Προέκυψαν με τις μόνιμες «πλάτες» που κάνει το Μαξίμου στο καρτέλ της ενέργειας. Κι όμως, παρά την εκτόξευση των τιμών για το καλοκαίρι, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα, παρά μόνο αρκείται σε επικοινωνιακά «παυσίπονα» που ελάχιστα (έως καθόλου) θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά.

Ο λαός σίγουρα δεν έχει ξεχάσει ότι η κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες έταζε μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, «εξομάλυνση» της αγοράς και «υγιή ανταγωνισμό» που θα παρέσερνε τις τιμές προς τα κάτω. Τελικά γίνονται τα ακριβώς ανάποδα. Όσο αυξάνεται η ζήτηση ρεύματος για τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, τόσο η αγορά ενέργειας μακελεύει τα νοικοκυριά.

Εντωμεταξύ η χώρα μας βρίσκεται για άλλη μια μέρα στις πρώτες θέσεις με την υψηλότερη τιμή ρεύματος. Συγκεκριμένα ανήλθε στις 176,33 ευρώ ανά MWh και η εκτόξευση του κόστους – που αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση λόγω της ζέστης – αναμένεται να περάσει στους καταναλωτές και στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα επιβληθεί φορολόγηση των υπερκερδών και επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, που όμως έφτασε να είναι πανάκριβο με τις τυχοδιωκτικές πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, και συγκεκριμένα με τις αντιρωσικές κυρώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε έως και επταπλάσιο το φυσικό αέριο. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας, το πανάκριβο ενεργειακό μείγμα που έφεραν οι ΑΠΕ, το «χρυσό» αμερικανικό LNG και το Χρηματιστήριο Ενέργειας που παρασέρνει τις τιμές προς όφελος των ενεργειακών «παικτών», δημιούργησαν όλα μαζί το «ηλεκτροσόκ» που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες.

Τα παραμύθια της πράσινης μετάβασης που υποτίθεται θα πρόσφερε πιο φτηνό ρεύμα, κατέρρευσαν ολοκληρωτικά με πάταγο.

Η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, καταντά να είναι σύντομο ανέκδοτο. Σταγόνα στον ωκεανό των κερδών, είναι τα φορολογητέα ποσά, αφού είδαμε και πέρυσι που εφαρμόστηκε ξανά το ίδιο μέτρο, μαζεύτηκαν 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, από τα οποία μόνο «ψίχουλα» διοχετεύτηκαν προς τους πολίτες.

Οι δήθεν έκτακτες επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα είναι μη οριζόντιες και θα αφορούν ελάχιστο μέρος των καταναλωτών, αφού και πάλι θα δοθούν με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και θα απευθύνονται μόνο στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Τη συζήτηση για οριζόντιες επιδοτήσεις έκοψε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι:

«Αυτή τη στιγμή σε τιμές λιανικής έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης, άρα αυτή τη στιγμή για τη λιανική, για τους καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις. Εάν οι αυξημένες τιμές χονδρικής φτάσουν σε ένα σημείο τις τιμές λιανικής, να χρειάζονται επιδοτήσεις, δηλαδή οι καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν παραπάνω, τότε θα παρέμβουμε. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Επομένως η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα νοικοκυριά που έχουν φτάσει να ξεμένουν στα μισά του μήνα, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις…

Exit mobile version