Μικρό «παράθυρο» για «δελτίο» ρεύματος και διακοπές, άφησε ο Κώστας Σκρέκας!
Με τη διπλωματική δήλωση πως «όταν μαίνεται ένας ενεργειακός πόλεμος όλα είναι πιθανά», ο Κώστας Σκρέκας άφησε ανοιχτή την πιθανότητα επιβολής δελτίου.Στην Ελλάδα επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχουμε καύσιμα με το δελτίο, τουρισμό με το δελτίο, οι λογαριασμοί ρεύματος πληρώνονται με επιδοτήσεις δημόσιου χρήματος, και πλέον ανοίγει «παράθυρο» και για παροχή ρεύματος με το «δελτίο», αφού ο Κώστας Σκρέκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής αυτού του μέτρου στον χειμώνα που οδεύουμε!
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας μπορεί να χαρακτήρισε «πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές» τις πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή ρεύμα με «δελτίο», ωστόσο έχει τεράστια σημασία το ότι στην επικοινωνιακή του στρατηγική συμπεριέλαβε ακόμα και το χειρότερο σενάριο για να είναι πολιτικά «καλυμμένος».
Στις απολύτως ρευστές εξελίξεις που βλέπουμε να εκτυλίσσονται διεθνώς, δεν είναι λίγες φορές που οι «μικρές πιθανότητες» των πολιτικών εκτιμήσεων, έγιναν βέβαιες πραγματικότητες στη συνέχεια. Άλλωστε μην ξεχνούμε πως στο ξεκίνημα της ενεργειακής κρίσης από το Σεπτέμβριο του 2021, τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν τον κόσμο πως η ακρίβεια θα ήταν… παροδική και θα υποχωρούσε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο Κώστας Σκρέκας σχολίασε πάνω στο θέμα πως, «Στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές».
«Και στις αιχμές θα έχουμε ρεύμα και φυσικό αέριο και έχουμε κάνει ό,τι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην έχει μεγάλο κίνδυνο να έχουμε “δελτίο” όπως το λέτε εσείς», πρόσθεσε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας.
Το αφήγημα του «υπάρχουν και χώρες σε χειρότερη μοίρα» είναι μοιάζει περισσότερο με ένα «εργαλείο» επικοινωνιακής πολιτικής που δικαιολογεί το ότι ο Έλληνας καλείται για ακόμη μια φορά να σφίξει το «ζωνάρι» (όπως συνεχώς κάνει τα τελευταία 13 έτη) και να ξεπαγιάσει οικειοθελώς για να χωρέσει στα ενεργειακά «κουστούμια» της κλιμακωτής επιδότησης.
Ένα μέτρο που όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, εφόσον δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το πλαίσιο για να υπάρξει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, άλλα φαίνεται πως η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε μια λογική όπου οι λογαριασμοί θα συγκρίνονται με το «τι κατανάλωνες πέρυσι», κάτι που θα οδηγήσει σε αμέτρητες αδικίες.
Ασφαλώς ο ενεργειακός πόλεμος του οποίου θύματα είναι (και) οι Έλληνες πολίτες, δεν είναι ένα γεγονός που προέκυψε από το πουθενά, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Είναι συνέπεια μιας καταστροφικής πολιτικής της Ε.Ε. που προχώρησε σε σύγκρουση με την Ρωσία χωρίς «σχέδιο Β», και η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε πρωτοστάτης σε αυτή την ενεργειακή «αυτοκτονία», χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός αν επιθυμούσε να παγιδευτεί σε αυτή τη διελκυστίνδα.
Ο Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη.
Και συνέχισε:
«Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους».
Σχετικά με το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο.