Μίνα Γκάγκα: Ντροπή – Καταγγελία ότι «έκοψε» πρόσληψη γιατρού στο ΕΣΥ, «επειδή είχε δύο παιδιά»! (vid)
Με υπογραφή της Μίνας Γκάγκα, απορρίφθηκε η επανεξέταση αιτήματος πρόσληψης στο ΕΣΥ από γυναίκα γιατρό, επειδή... «είχε δύο μικρά παιδιά»!Μίνα Γκάγκα: Μια αρρωστημένη νοοτροπία που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, βγήκε στην επιφάνεια από μια καταγγελία που έκανε στο OPEN ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.
Στη κατά τα άλλα… προοδευτική κυβέρνηση, μπαίνουν υπογραφές από σημερινά κορυφαία στελέχη, που επικροτούν την μη πρόσληψη στο ΕΣΥ μιας γυναίκας γιατρού, λόγω του ότι έχει δυο μικρά παιδιά (και ως εκ τούτου δεν κάνει για τη θέση)! Αυτό απορρέει από τις αποφάσεις του αρμόδιου συμβουλίου μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών, που απέρριψαν τη Βιοπαθολόγο – Μικροβιολόγο Αργυρώ Κυριακάκη από τη θέση επιμελητή Β’ ΕΣΥ.
Με υπογραφή της Μίνας Γκάγκα
Για την κατάπτυστη απόρριψη λόγω… ύπαρξης τέκνων, φαίνεται πως συμφώνησε αρχικά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία απέρριψε την ένσταση της γιατρού που είχε ζητήσει να επαναξιολογηθεί η αίτηση της. Ωστόσο, μετά τον απολύτως δικαιολογημένο ντόρο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Μίνα Γκάγκα αναγκάστηκε να αναιρέσει τον εαυτό της, δηλώνοντας πως πρόκειται να διορθωθεί το ζήτημα εντός της ημέρας.
«Απορρίπτεται» λόγω των δύο μικρών παιδιών!
Ο κ. Παπανικολάου που μίλησε στο OPEN, εξήγησε πως πρόκειται για διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2016 και η κρίση έγινε μετά από 5 χρόνια, δηλαδή φέτος. Ακόμα μια απόδειξη πως τα πάντα στο ΕΣΥ κινούνται με ρυθμό χελώνας, εκτός από όταν μπαίνουν συμφέροντα ιδιωτών στη μέση. Στο επίσημο πρακτικό απόρριψης της γιατρού από τη θέση αναφέρεται το εξής αδιανόητο:
«Ο … συμφώνησε πως πρόκειται για πολύ αξιόλογη υποψήφια, τον προβλημάτισε όμως το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η … προσπαθεί να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών που έχει, άποψη η οποία βρήκε σύμφωνη και …».
Ο γ.γ της ΟΕΝΓΕ σχολίασε χαρακτηριστικά πως : «Γι’ αυτούς προφανώς όποια νέα γυναίκα έχει παιδιά απαγορεύεται και να σπουδάζει και να εργάζεται», επισημαίνοντας πως αν και η γιατρός έκανε ένσταση αμέσως στο υπουργείο Υγείας, η Μίνα Γκάγκα υπέγραψε έγγραφο στις 20 Σεπτεμβρίου, το οποίο απαντά ότι δεν υπάρχει λόγος αναπομπής του πρακτικού.
Τι λέει η ίδια η γιατρός
Η ίδια η Αργυρώ Κυριακάκη, που αντιμετώπισε αυτή την άθλια συμπεριφορά από πλευράς κράτους, είπε για το θέμα: «Το να κρίνεται μία γιατρός από γυναίκες επίσης γιατρούς και να απορρίπτεται από μία θέση στο ΕΣΥ με αιτία ότι έχει δύο μικρά παιδιά εν έτει 2021, αυτό ξεπερνάει το άτομο και αφορά όλους τους γιατρούς, γυναίκες και άνδρες». Και πρόσθεσε: «Ούτε λίγο ούτε πολύ μας προτρέπουν αν όχι σε στείρωση, σε μη τεκνοποίηση προκειμένου να καταφέρουμε να διοριστούμε. Και αυτό καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι σαφής διάκριση».
Νοοτροπία – ντροπή για τα δικαιώματα
Μόνο ως ντροπή για ένα πολιτισμένο κράτος μπορεί να χαρακτηριστεί το να αντιμετωπίζουν την τεκνοποίηση, ως… εμπόδιο ή ως «βαρίδι» για μια πρόσληψη. Να προσπαθούν να προωθήσουν ένα κινεζοποιημένο «μοντέλο» άτεκνου ιατρού (ή εργαζόμενου γενικότερα), που δεν θα του… αποσπούν την προσοχή τα παιδιά που κρίνονται ως ανεπιθύμητα!
Τη στιγμή που το ζήτημα του δημογραφικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το κράτος δείχνει ότι όχι μόνο δεν επιθυμεί να το λύσει στηρίζοντας θεσμικά τις νέες μητέρες, άλλα κάνει ότι μπορεί για να καθιερώσει «άχρηστη» την τεκνογονία, επιλέγοντας να σπρώξει στο περιθώριο περιπτώσεις όπως της Αργυρώς Κυριακάκη!
Αντί να θεωρηθεί ως προσόν στην αξιολόγηση της, το ότι αυτή η γυναίκα ανταπεξέρχεται στον άθλο του να μεγαλώνει δύο παιδιά, συγχρόνως με το να εξασκεί ένα τόσο απαιτητικό λειτούργημα, θεωρήθηκε ως «αδυναμία»! Είναι οι ίδιοι που «κόπτονται» για τα δικαιώματα της γυναίκας, για να λάβουν ψήφους και οι ίδιοι που πίσω από τις κάμερες «κόβουν» γυναίκες από θέσεις εργασίας, επειδή κάνουν το… «λάθος» να γεννήσουν!
Πως λοιπόν να μην πηγαίνει η χώρα κατευθείαν στον γκρεμό, όταν κυριαρχεί μια τόσο διεστραμμένη νοοτροπία ακόμα και από το ίδιο το κράτος;