Μυοκαρδίτιδα και εμβόλιο: Σε εγρήγορση οι γιατροί μετά τις οδηγίες του ΕΟΦ
τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί και αναφερθεί πολύ σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κατόπιν εμβολιασμού με BIONTECH/PFIZER και MODERNA BIOTECHO Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) φέρνει στο φως νέες οδηγίες για τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από εμβόλια τεχνολογίας mRNA όπως τα BioNTech/Pfizer και Moderna.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί και αναφερθεί πολύ σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κατόπιν εμβολιασμού με τα εμβόλια των BIONTECH/PFIZER και MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L.
Τα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό και πιο συχνά σε άνδρες νεότερης ηλικίας.
Αυτό που έδειξαν τα διαθέσιμα δεδομένα είναι ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό δεν διαφέρει με εκείνη της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό.
Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας και να συμβουλεύουν τους εμβολιασθέντες να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.
Τα οφέλη του εμβολιασμού εξακολουθούν να υπερτερούν των οποιωνδήποτε κινδύνων, σημειώνεται από τον ΕΟΦ.
Έως τις 31 Μαΐου 2021, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), εμφανίστηκαν 145 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Comirnaty και 19 περιστατικά μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Spikevax.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν 138 περιστατικά περικαρδίτιδας μετά τη χρήση του Comirnaty και 19 περιστατικά μετά τη χρήση του Spikevax. Εκτιμάται ότι περίπου 177 εκατομμύρια δόσεις Comirnaty και 20 εκατομμύρια δόσεις Spikevax έχουν χορηγηθεί στον ΕΟΧ έως τις 31 Μαΐου 2021.
ΕΟΦ: Πρόσκληση για αναφορά ΕΔΩ
Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται από τον ΕΟΦ να αναφέρουν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται στους ασθενείς σας οι οποίοι έλαβαν COMIRNATY ή SPIKEVAX.
Είναι σημαντικό καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ – να καταγραφεί με σαφήνεια τόσο η εμπορική ονομασία όσο και ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος που λαμβάνει ο ασθενής.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Πέμπτη (29/7)
Σίσσυ Χρηστίδου: Στο MEGA κι επίσημα
ZZ Top: Αυτές ήταν οι μεγάλες τους επιτυχίες, πέθανε ο μπασίστας τους