ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητροπολιτης Γαβριήλ: Έκπληκτοι εκατομμύρια χριστιανοί παρακολουθήσαμε ερμηνευτές ντυμένους «καρναβάλια» να χλευάζουν τον Μυστικό Δείπνο

«Η συνεχής προσπάθεια αποϊεροποίησης ή και απανθρωπισμού του σύγχρονου πολιτισμού μας πηγάζει από τον άκρατο δικαιωματισμό, που γίνεται πλέον αυτοσκοπός».

Μητροπολιτης Γαβριήλ: Έκπληκτοι εκατομμύρια χριστιανοί παρακολουθήσαμε ερμηνευτές ντυμένους «καρναβάλια» να χλευάζουν τον Μυστικό Δείπνο
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Λάβρος σε ανακοίνωσή του με φόντο την τελετή έναρξης των Ολυμπιακων Αγώνων ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, έκανε λόγο για την «πνευματική κατάπτωση του σημερινού ανθρώπου» και τη «σύγχρονη τάση που επιδιώκει, με κάθε τρόπο και μέσο, την απομάκρυνση της Ευρώπης από τις ιερές, ανθρωπιστικές και πολιτισμικές αξίες του Χριστιανισμού», η οποία «επιβεβαιώθηκε δυστυχώς με κάθε επισημότητα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι».

«Έκπληκτοι εκατομμύρια χριστιανοί από όλο τον κόσμο, παρακολουθήσαμε ερμηνευτές ντυμένους “καρναβάλια” να χλευάζουν και να διακωμωδούν τον Μυστικό Δείπνο του Κυρίου με τους μαθητές τους, την ιερότατη δηλαδή εκείνη στιγμή, όταν και τους παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας», σημείωσε.

«Η ασέβεια όμως του γεγονότος έχει βαθύτερες ρίζες. Ξεκινά από την απόλυτη υποδούλωση του ανθρώπου στα πάθη και την φιλαυτία του. Από τον απύθμενο βυθισμό του στην “ασχημοσύνη” (Ρωμ. 1, 27) και την “ακαθαρσία” (Ρωμ. 1, 24), που απομακρύνει τον άνθρωπο από την πηγή και την αιτία κάθε ωραιότητας, τον ίδιο τον Θεό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες «αποτελούν σύμβολο παγκόσμιας ειρήνης, αρμονικής συνύπαρξης των λαών και εκεχειρίας».

«Η τελετή όμως Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι δεν είχε καμία σχέση με τις αξίες του Ολυμπισμού ως Ιδέα, που ως Χριστιανοί και ως απόγονοι των Αρχαίων Έλλήνων γνωρίζουμε, η οποία περιείχε το κάλλος, την ευγένεια, την λιτότητα, την αγνότητα, τον σεβασμό στον άλλον, το πνευματικό ήθος και την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε.

Αντιθέτως, όπως τόνισε «η συνεχής προσπάθεια αποϊεροποίησης ή και απανθρωπισμού του σύγχρονου πολιτισμού μας πηγάζει από τον άκρατο δικαιωματισμό, που γίνεται πλέον αυτοσκοπός».

«Η Ευρώπη σήμερα νοσεί, διότι απομακρύνεται από την πηγή της ζωής της. Ο Χριστιανισμός είναι η Αποκάλυψη που μεταμόρφωσε τον κόσμο. Μεταμόρφωσε την Ευρώπη. Έδωσε νόημα στις ζωές μας. Εμφανίσθηκε μέσα στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας ως ένα επαναστατικό κίνημα και έδωσε υπαρξιακές απαντήσεις στον μηδενισμό της απόγνωσης, προσφέροντας στην Οικουμένη την προοπτική ενός καινού μέλλοντος», τόνισε.

«Σε μία Ευρώπη που προβάλλει τις αρχές τις “ανεκτικότητας” και τον περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας, εμμένουμε πεισματικά στις διαχρονικές και αναλλοίωτες στον χρόνο ευαγγελικές αξίες της αγάπης, της ελευθερίας και της μετάνοιας», κατέληξε.

Exit mobile version