Μητσοτάκης: Συνεχίζει να επιμένει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ο Κυριακός Μητσοτάκης συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια προοπτική θα διευκολύνει όσους θέλουν να ταξιδέψουν.Ο Κυριακός Μητσοτάκης συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια προοπτική θα διευκολύνει σημαντικά όσους θέλουν να ταξιδέψουν.
Για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις μεσούσης της πανδημίας της Covid-19 τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Europe – Towards a Green Recovery? (Ευρώπη: Προς μια πράσινη αποκατάσταση;)», στο πλαίσιο του forum Europe2021, το οποίο φιλοξένησαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt.
Συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη ήταν ο Dr. Thomas Enders, πρόεδρος του γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και στο παρελθόν CEO της Airbus.
Ξεκινώντας τη συζήτηση από την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τις ελληνικές επιδόσεις στο υγειονομικό σκέλος, υπενθυμίζοντας την κατάταξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα αυτό, κυρίως όμως υπογράμμισε την αδιάκοπη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία δεν διακόπηκε λόγω της πανδημίας.
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη με κύριο διακύβευμα την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και εξαιτίας της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας παραμένει σήμερα δημοφιλέστερη, σε σχέση με 18 μήνες πριν.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποτίμησε ως σημαντικό βήμα για την ΕΕ το Ταμείο Ανάκαμψης, απαντώντας ότι οι ελληνικές προτεραιότητες γι’ αυτό είναι:
· η πράσινη ανάπτυξη
· ο ψηφιακός μετασχηματισμός
· οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ψηφιοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος
· και η ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Ανάμεσα στα παραδείγματα έργων που εξελίσσονται ήδη σε αυτούς τους τομείς, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μέσω του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, χωρίς να παράγεται νέα ψηφιακή γραφειοκρατία, φέροντας ως παράδειγμα την άυλη συνταγογράφηση.
Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τα πρώτα σημάδια μετά τον Απρίλιο, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία ανοίγει σταδιακά το τελευταίο διάστημα, παράλληλα με την κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην ανάγκη κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θέση την οποία χαιρέτησε και ο Dr. Thomas Enders, με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι μια τέτοια προοπτική θα διευκολύνει σημαντικά όσους θέλουν να ταξιδέψουν, επισημαίνοντας πως το πιστοποιητικό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα ή άλλες, ευρωπαϊκές χώρες με τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και για τις άλλες χώρες της ΕΕ, όπως τη Γερμανία και για τον κλάδο των αερομεταφορών.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφαιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του, συμπληρώνοντας: «Να το ξεκαθαρίσω και πάλι: όλοι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν, απλά θα διευκολύνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί. Συμφωνώ ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λάβουμε μία απόφαση, αλλά τώρα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τόσο το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και η πανευρωπαϊκή αγορά και διάθεση των εμβολίων είναι σημαντικά στοιχεία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ως προς την προμήθεια των εμβολίων και τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο ρυθμός εμβολιασμού στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, αρκεί να παραλαμβάνουμε τα εμβόλια που μας έχουν υποσχεθεί.
Αναφορικά με την πιθανότητα έκδοσης ευρω-ομολόγων, ο κ. Μητσοτάκης αποτύπωσε την αλλαγή φιλοσοφίας εντός της ΕΕ, αντιπαραβάλλοντας τη σημερινή συζήτηση με την επιστολή που είχε συνυπογράψει ένα χρόνο πριν με ομολόγους του ζητώντας την έκδοση ευρω-ομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό, ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση αυτή» το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Ως προς τη λειτουργία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ταμείο αποβλέπει στη χρηματοδότηση με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας και το χαρακτήρισε «πραγματική ευκαιρία» για την ΕΕ και την Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τις τοποθέτησε σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν, δηλαδή αισθητά βελτιωμένες από τα χρόνια της κρίσης, εμμένοντας, ωστόσο, στην ανάγκη να αλλάξει το αφήγημα και να υπογραμμιστεί η διμερής, οικονομική τους πτυχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε όμως την επιθυμία του η γερμανική εξωτερική πολιτική να ήταν πιο υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «πάντα αναζητούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
στα ζητήματα αυτά.
Συγκεκριμένα, αναφερθείς στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ως προϋπόθεση την επίδειξη συνέπειας από πλευράς της Τουρκίας, όπως και το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδρούν σε όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στην κατεύθυνση αυτή και με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα σε γεωπολιτικό επίπεδο, ζητώντας η πιθανότητα των κυρώσεων να είναι ορατή.
«Είναι σαν να έχεις έναν μυώδη οικονομικό βραχίονα και έναν ισχνό γεωπολιτικό στην ΕΕ» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας να μην ατροφήσει η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, η οποία ενίοτε επισείει και οικονομικές κυρώσεις, όπως πρόσφατα απέδειξαν οι ΗΠΑ.
Πηγή: protothema.gr