Στο CNN έδωσε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη δημοσιογράφο Κριστιάν Άμανπουρ, τόσο για τον κορονοϊό όσο όμως και για τα θέματα με την Τουρκία.
Για την αύξηση των κρουσμάτων είπε: «Περιμέναμε την αύξηση, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Για τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε: «Έχουμε παρατηρήσει από προηγούμενα χρόνια αύξηση στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα. Υπάρχει διαφωνία για τα όρια στις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό που τους λέμε ανοιχτά είναι να κάτσουμε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μεμονωμένες κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας και την αποστολή, όχι μόνο ερευνητικού, αλλά και πολεμικών σκαφών σε αυτή. Υπάρχει ρίσκο με την αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε ένα περιστατικό με την σύγκρουση δυο πλοίων. Δεν είμαστε αυτοί που ψάχνουμε την ένταση και το μήνυμά μας στην Τουρκία είναι απλό: σταματήστε τις προκλήσεις κι ελάτε να συζητήσουμε πολιτισμένα».
Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε: «Ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει σαν προσχέδιο για άλλες συμφωνίες στην περιφέρεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε τουρκικά πλοία να πλέουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Δεν είναι αυτός τρόπος για άσκηση εξωτερικής πολιτικής».
Σε δήλωση του υπεύθυνου επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα δεν έχει δουλειά στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Τουρκία θέλει τον διάλογο, αλλά θα υπερασπιστεί, παράλληλα, με κάθε κόστος τα δικαίωματά της, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Υπάρχει χώρος για διάλογο, αν εκλείψουν οι μονομερείς ενέργειες. Οι Τούρκοι ενεργούν με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τους διεθνείς κανονισμούς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας και θεωρώ πως το ζήτημα δεν είναι μια απλή διαφωνία μεταξύ γειτόνων, αλλά απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Είδαμε την υποστήριξη από το γαλλικό ναυτικό και την υποστήρξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και το ξεκάθαρο μήνυμα που έχουν στείλει οι ΗΠΑ. Αισθάνομαι πως η Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη με αφορμη τις πολιτικές της, καθώς απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί ζήτημα και για το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία δεν ενεργεί με τρόπο που αρμόζει σε συμμαχικό κράτος. Έθεσα το θέμα στον γγ του ΝΑΤΟ (Γενς Στόλτενμπεργκ) και θα το θέσω ξανά. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα δεν έχει κλιμακώσει ποτέ πρώτη την ένταση. Αυτού του είδους οι προκλήσεις απλώς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά από την Ευρώπη στο σύνολό της».
Και συνέχισε: «Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτήν την πορεία νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές. Πραγματικά ελπίζω να μην συμβεί αυτό, ελπίζω η Ελλάδα να γινόταν μια γέφυρα και να βοηθούσε την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη και να εγκαθιδρύσει μια πιο εποικοδομητική σχέση. Αυτό ακριβώς πρότεινα στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά, πέρσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς τα πράγματα έκτοτε πήραν την κατηφόρα».
Πηγή: protothema.gr.