ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΔ: Συνεχίζουν οι εσωκομματικές «καμπάνες» για το φιάσκο Μητσοτάκη – Νέα πυρά από Ν. Κακλαμάνη και Γ. Λοβέρδο

Κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ - Ο ανασχηματισμός κοροϊδίας βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής των γαλάζιων βουλευτών
ΝΔ: Συνεχίζουν οι εσωκομματικές «καμπάνες» για το φιάσκο Μητσοτάκη – Νέα πυρά από Ν. Κακλαμάνη και Γ. Λοβέρδο

Δεν σταματούν τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» στη ΝΔ, μετά τη μεγάλη κατρακύλα των ευρωεκλογών, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε περιδίνηση εσωστρέφειας. Στο απογοητευτικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ήρθε να προστεθεί ως αφορμή γκρίνιας και ο ανασχηματισμός κοροϊδίας που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένας ανασχηματισμός για τον οποίο όλες οι αντικειμενικές φωνές συμφώνησαν ότι ήταν ένα ανούσιο ανακάτεμα της «τράπουλας». Σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί που φέρουν ευθύνες για το λαϊκό «ανάθεμα» που εκφράστηκε στην κάλπη, παρέμειναν στις θέσεις τους.

Και η αυτοκριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πραγματικά απελπιστική. Δεν κατάλαβε απολύτως τίποτα ή μάλλον δεν θέλει να καταλάβει. Από τη μία ερμήνευσε την τρομακτική αποχή ως μήνυμα του λαού ότι… «σας εμπιστευόμαστε» (!) και από την άλλη είπε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ που της γύρισαν την πλάτη λόγω του νομοσχεδίου για τους γκέι γάμους, δεν… άντεξαν να συμβαδίσουν με το μυαλό του πρωθυπουργού, που είναι πολύ… μπροστά!

Βλέποντας τα ρήγματα συνοχής της κυβέρνησης να μεγαλώνουν, αρκετοί κυβερνητικοί που τάσσονται στα δεξιά, ξεκίνησαν τις ευθείες βολές. Πρώτος ήταν ο Γιάννης Λοβέρδος που πέταξε τη βόμβα ότι εντός της κυβέρνησης «υπάρχουν και τενεκέδες», και ότι είναι ανήθικο για τον λαό και την παράταξη, να διορίζονται εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Λίγες μέρες μετά, ο Γιάννης Λοβέρδος επανήλθε με νέες αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά για το θέμα του ανασχηματισμού. Συγκεκριμένα είπε: «Ανασχηματισμός ακριβώς δεν έγινε. Τρεις υπουργοί νέοι ήρθανε. Έγινε ένας περιορισμένος ανασχηματισμός που σκοπό είχε να ενισχύσει το κόμμα μας στην Θεσσαλία και στην Βόρεια Ελλάδα και να δοθεί δυνατότητα να αντιμετωπιστούν κάποια αγροτικά προβλήματα».

Και συνέχισε λέγοντας: «όταν λέγαμε ανασχηματισμός, λέγαμε αλλαγές σοβαρές, έφευγαν υπουργοί, έρχονταν άλλοι για πρώτη φορά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν τώρα…». Χαρακτήρισε τους νέους υπουργούς «δήθεν καινούργιους», καθώς ήταν υπουργοί σε άλλα υπουργεία και κατέληξε με νόημα: «όλοι οι ανασχηματισμοί έχουν γίνει είτε για να φύγει ο φίλος μου ο Θεοδωρικάκος, είτε για να έρθει».

Ο Γιάννης Λοβέρδος έχει μεν δίκιο γι’ αυτά που καταθέτει, αλλά ελέγχεται γιατί δεν έκανε καμία αυτοκριτική πριν τις ευρωεκλογές. Είναι μετά Χριστόν «προφήτης». Υπάρχει όμως ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ που τα λέει μήνες τώρα και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για την επικείμενη κατάρρευση της ΝΔ.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος – μην ξεχνάμε ότι – έχει τεθεί χρόνια στο περιθώριο από το μητσοτακικό μπλοκ. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο μάλιστα για «κυβερνητικά παπαγαλάκια» που του επιτέθηκαν όταν είπε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν γίνεται να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης γιατρών.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει ότι «ο παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ, εάν θεωρήσει ότι προσβάλλεται η ιστορία της παράταξης, δεν το καταπίνει. Εγώ το λέω δημόσια, στέλνω τα μηνύματά μου και εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ».

Ο πολύπειρος βουλευτής είχε προβλέψει ότι έρχεται «σφαλιάρα» από τον λαό. Τελικά επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Για μια σειρά από αντι – δεξιές πολιτικές, ο παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ, γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση και 1 εκατομμύριο ψήφοι έκαναν φτερά μέσα σε μόλις 1 χρόνο. Και έτσι δικαιολογημένα ο Νικήτας Κακλαμάνης επανήλθε με νέα επίθεση, δείχνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον κύριο υπαίτιο της κατάρρευσης.

Χωρίς περιστροφές, ο κ. Κακλαμάνης σε άρθρο του στην ΕΣΤΙΑ καταγγέλλει την «πασοκοποίηση» της ΝΔ που συστηματικά επιδιώκει ο Μητσοτάκης, κάτι που έχει ωθήσει πάρα πολλούς ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν την παράταξη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Το σοκαριστικό ποσοστό της αποχής και η άνοδος των “δεξιών” απομιμήσεων, χωρίς σοβαρές προτάσεις και πρόγραμμα, δεν είναι ένα απλό “καμπανάκι” για την κυβέρνηση. Είναι μια μεγάλη “καμπάνα”. Και όλοι ξέρουμε για ποιον χτυπάει…», και συνεχίζει:

«Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι ένας ανασχηματισμός θα εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Γιατί είναι σαν να παρακολουθεί ο πολίτης να “παίζουμε μουσικές καρέκλες” και να αλλάζουμε απλά θέσεις στο παιχνίδι».

«Η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης. Οπότε ήταν λογικό και επόμενο πώς αυτό θα προκαλούσε αποστροφή- αν όχι οργή. Κι αυτό γιατί η ΝΔ είχε πάντα τη δική της εσωτερική, αλλά συμπαγή πολυμορφία. Δεν χρειάστηκε ποτέ δεκανίκια. Ανήκε πάντα στον προοδευτικό χώρο, στην κοινωνικά φιλελεύθερη κληρονομιά της και στον λαό».

«Τώρα- όχι αύριο- είναι η ώρα για άμεση δράση. Είναι η ώρα για επιστροφή στις ρίζες της λαϊκής δεξιάς. Είναι η ώρα για την επιστροφή της πολιτικής για την ζωή και την κοινωνία», αναφέρει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

«Την ώρα που παρατάξεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (που άλλοτε έβγαζαν φλύκταινες με τον όρο “πατρίδα”) τολμούν και εντάσσουν τώρα τον όρο “πατριωτισμός” στο αφήγημά τους, η ΝΔ δεν φαίνεται να ιδρώνει.

Με “λεξιλόγιο πολύ ελληνικό”, λοιπόν, πιστεύω πως είναι ώρα να επιστρέψουμε στις πατριωτικές μας ρίζες και να ασχοληθούμε σοβαρά με τα εθνικά μας θέματα. Με μια εξωτερική πολιτική χωρίς εκπτώσεις, που θα απαντά καταλλήλως σε συστηματικές προκλήσεις της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων», τονίζει.

Τέλος, μια ακόμα εσωκομματική βολή εναντίον του πρωθυπουργού εκτόξευσε και ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος είπε ότι ο Μητσοτάκης τον έβγαλε από τη θέση του επειδή δεν είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΝΔ: Συνεχίζουν οι εσωκομματικές «καμπάνες» για το φιάσκο Μητσοτάκη – Νέα πυρά από Ν. Κακλαμάνη και Γ. Λοβέρδο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.