Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτινάξει από πάνω της τη βαριά σκιά του σκανδάλου της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα που αποδείκνυε πως θα υπάρχει τεράστια θνησιμότητα για νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, με μια νέα δυναμική τοποθέτηση επανήλθε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες, ούτε λίγο – ούτε πολύ επιχείρησε να βγάλει ψεύτες τους επιστήμονες, δηλώνοντας πως ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι συνεργάτες του γνώριζαν τίποτε για την έρευνα. Μπορεί ο Σωτήρης Τσιόδρας -λειτουργώντας ως… πολιτικός – να πέταξε σωσίβιο σωτηρίας προς την κυβέρνηση επιχειρώντας να υποβιβάσει το ζήτημα, άλλα ο Θεόδωρος Λύτρας ενέμεινε στις θέσεις του.
Σε μια σειρά από νέες αναρτήσεις, ο κ. Λύτρας απάντησε σε όλους τους τακτικισμούς που επιστρατεύτηκαν χθες, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως υπήρξε άμεση και επανειλημμένη ενημέρωση όλων των αρμοδίων και μετά από τις απαραίτητες επιστημονικές αξιολογήσεις (που απαιτούν αρκετό χρόνο), έγινε και η ενημέρωση του κοινού με δημοσίευση της μελέτης σε επιστημονικό περιοδικό. Τόνισε πως η επιστημονική του αξιοπιστία δεν μπορεί να προσβάλλεται από καμία κομματική αντιπαράθεση.
Μάλιστα μετά τα επιστημονικά πυρά από Μίνα Γκάγκα και Γκίγκα Μαγιορκίνη που (λειτουργώντας προστατευτικά προς την κυβέρνηση) επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την σοβαρότητα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, ο κ. Λύτρας απάντησε αιχμηρά λέγοντας πως:
«η επιστημονική κριτική δεν γίνεται στο καφενείο ή τα τηλεπαράθυρα, άλλα έχει διαδικασίες: Όποιος θεωρεί πως υπάρχουν αδυναμίες σε μια δημοσιευμένη μελέτη οι οποίες την ‘’ακυρώνουν’’, στέλνει letter στο περιοδικό, o editor ελέγχει τη βασιμότητα, και το δημοσιεύει μαζί με την απάντηση των συγγραφέων. ΕΤΣΙ γίνεται στην επιστήμη και με τον Σωτήρη Τσιόδρα καλωσορίζουμε και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε δομημένη κριτική».
O Θεόδωρος Λύτρας επανέλαβε πως είχε ενημερωθεί το «αυτί» εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις και έλαβαν γνώση όσοι μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ. Ενώ ξεκαθάρισε πως η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ, ουδόλως αντιμάχεται ή υποκαθιστά τον εμβολιασμό.
Το φλέγον ζήτημα παραμένει το ίδιο. Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι συνεργάτες του για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα; Πως μπορεί ένας καταξιωμένος επιστήμονας να εμμένει στις τοποθετήσεις του ισχυριζόμενος κάτι το ψευδές, διακινδυνεύοντας να καταστεί υπόλογος; Και μάλιστα για κάτι τόσο σοβαρό;
Και ακόμα και αν υποθέσουμε πως το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, και πάλι βγαίνει βαριά εκτεθειμένο γιατί θα ΟΦΕΙΛΕ να γνωρίζει τις προειδοποιήσεις μιας έρευνας που αν λαμβανόταν σοβαρά υπόψη, θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές.
Από τη στιγμή μάλιστα που αυτή η μελέτη δεν έγινε από κάποιον «τυχαίο» επιστήμονα, άλλα από στενό συνεργάτη της κυβέρνησης. Αυτόν που το ίδιο το Μαξίμου όρισε ως επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Εάν ΔΕΝ είχαμε το "αυτί" εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων, με την ελπίδα κάποιος να τη δει και να την αξιοποιήσει.
Όμως το "αυτί" τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 17, 2021
Επειδή η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης,
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ αυτό που είπα προχθές κ δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας οτι δε πρόκειται να εμπλακώ σε **παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων**.https://t.co/CBLYHaIoON
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 17, 2021
Μάλιστα η επιστημονική κριτική δε γίνεται στο καφενείο ή τα τηλεπαράθυρα, αλλά έχει διαδικασίες:
Όποιος θεωρεί πως υπάρχουν αδυναμίες σε μια δημοσιευμένη μελέτη οι οποίες την "ακυρώνουν", στέλνει letter στο περιοδικό, ο editor ελέγχει τη βασιμότητα, κ το δημοσιεύει μαζί με την..
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 17, 2021
…απάντηση των συγγραφέων. ΕΤΣΙ γίνεται στην επιστήμη, και με τον @STsiodras καλοσωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε δομημένη κριτική.
Σε μπερδεμένα μισόλογα κι αποσπάσματα, δε μπορούμε να απαντήσουμε κάτι. Έχουμε επίσης κατανόηση — όπως κατανοεί κι ο κόσμος.-
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 17, 2021