Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού που περιγράφουν τη φτωχοποίηση που ζουν οι Έλληνες, και σε αντίθεση με τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, δεν έχουν κανένα λόγο να κρύψουν τη ζοφερή πραγματικότητα.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα πολύ αιχμηρό άρθρο για την ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τα αιτήματα που ανέδειξε η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Το δημοσίευμα σχολιάζει βασικά προβλήματα των Ελλήνων όπως η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά και η «ανάπτυξη» της οικονομίας για την οποία καυχιέται ο Κ.Μητσοτάκης, η οποία όμως δεν φτάνει ποτέ στα μικρά και μεσαία στρώματα.
«Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του Μητσοτάκη δέχεται αυξημένες πιέσεις για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση διαβίωσης. Τα συνδικάτα ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς απέναντι στην εκτίναξη του κόστους ζωής και τη διεύρυνση της ανισότητας του πλούτου», αναφέρει το ρεπορτάζ της Έλενα Σμιθ και συνεχίζει:
«Οι ηγεσίες των συνδικάτων έχουν κατηγορήσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση για αδυναμία αντιμετώπισης του κλιμακούμενου πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο, σε σημείο που πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με κατώτατο μισθό μικρότερο των 900 ευρώ το μήνα, σε μία χώρα που οι τιμές στη λιανική, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη».
Ο Guardian μεταφέρει μια άποψη που αναπαράγεται στα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι οι λιγότερο προνομιούχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν «βρετανικές τιμές με μισθούς Βουλγαρίας».
«Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πρόσφατα να αυξήσει στα 950 ευρώ τον κατώτατο μισθό, αλλά με το κόστος στέγασης να αυξάνεται συνεχώς, αντιμετωπίζει επικρίσεις ότι απλά δεν είναι αρκετή αυτή η αύξηση, σε μία κοινωνία που το χάσμα πλούσιων και φτωχών αυξάνεται συνεχώς», επισημαίνει το ρεπορτάζ.
Ακολούθως, το κείμενο αναφέρεται μεν στην οικονομική πολιτική Μητσοτάκη που επιβράβευσαν οι οίκοι αξιολόγησης, την επιστροφή της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ωστόσο σημειώνει ότι:
«η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε άλλο κόσμο σχετικά με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, οι οποίοι παραπαίουν από τις περικοπές του προϋπολογισμού με γνώμονα τη λιτότητα και τις αυξήσεις φόρων που αναγκάστηκε να υποστεί το έθνος για να αποφύγει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της κρίσης».
«Είναι μια ιστορία επιτυχίας που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματικά κέρδη για τους απλούς ανθρώπους που βγαίνουν στο δρόμο», είπε στον Guardian ο Γιάννης Κουτσομίτσης, πολιτικός αναλυτής. «Υπάρχει πολύ άγχος στους πολίτες ακριβώς επειδή τόσοι πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ξανά και ξανά το βλέπετε να αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις μαζί με τη γενική αίσθηση ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Τα όσα αναφέρει ο Guardian δεν είναι τίποτε άλλο από εκείνα που καθημερινά συζητούν οι Έλληνες και αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ότι δηλαδή ο πολίτης πλέον όχι μόνο δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, αλλά δυσκολεύεται ακόμα και να επιβιώσει. Όμως παρά τη «σφαλιάρα» των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν λέει να λάβει το μήνυμα του λαού. Συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια εικόνα ανάπτυξης, που καθόλου δεν αφορά και δεν βοηθάει τον πολίτη να τα βγάλει πέρα.
Ο Κ.Μητσοτάκης μπορεί να βλέπει μόνο βελτιώσεις οικονομικών δεικτών, αλλά οι πολίτες βλέπουν ακριβό ρεύμα, ακριβά τρόφιμα, απλησίαστα ενοίκια, χρέη, κατασχέσεις και ατελείωτους φόρους. Και κυρίως βλέπουν πολιτικούς στην εξουσία που όχι μόνο είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν τον λαό, αλλά απαιτούν και έπαινο για τις πολιτικές που εφαρμόζουν.