Ντροπή για το κράτος «πρόνοιας»: Εξαθλιωμένοι πολίτες αρνούνται να πάρουν εξιτήρια από νοσοκομεία, γιατί δεν έχουν πού να μείνουν!
Άνθρωποι παραμένουν στα νοσοκομεία για να έχουν στέγη και ένα πιάτο φαγητό - Για «όνειδος για το κράτος πρόνοιας» κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝΠέρα από την τραγική κατάσταση του διαλυμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας που πλέον λειτουργεί υπό συνθήκες ασφυξίας και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των ασθενών, ένα άλλο φαινόμενο ντροπής για το κράτος πρόνοιας, επικρατεί στα νοσοκομεία της Ελλάδας και το αποκάλυψε σε σχετική ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.
Πρόκειται για ένα θλιβερό φαινόμενο που δεν έχει να κάνει άμεσα με τα της Υγείας, άλλα αποτελεί ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα που μαρτυρά το μέγεθος της κρατικής αναλγησίας απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ποιο είναι αυτό;
Ότι δεκάδες άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, κάνουν εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο και κατόπιν αρνούνται να λάβουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν που να πάνε! Οι συνθήκες διαβίωσης τους στον «έξω κόσμο» είναι τόσο τραγικές, που φτάνουν στο σημείο να προτιμούν να «ιδρυματοποιούνται» οικειοθελώς σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον που παραμονεύουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Μιλάμε για άστεγους, για ανθρώπους με κομμένο ρεύμα ή άτομα που δεν έχουν να αγοράσουν φαγητό. Εξαθλιωμένοι πολίτες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας αναγκάζονται – για να επιβιώσουν – να καταφύγουν σε κάποια δομή Υγείας και να διαμένουν εκεί για μήνες προκειμένου να έχουν μια στέγη, ένα κρεβάτι, μια στοιχειώδη θέρμανση (αν υπάρχει και αυτή) και ένα πιάτο φαγητό!
Την ίδια στιγμή, η κατάχρηση που κάνουν οι αναξιοπαθούντες στις κλίνες, δημιουργεί περεταίρω πρόβλημα στην χωρητικότητα των ασφυκτικά γεμάτων νοσοκομείων, που ούτως ή άλλως επιστρατεύουν δεκάδες ράντζα για να καλύψουν τις εφημερίες! Ασφαλώς, ευθύνη δεν φέρουν ούτε οι δύσμοιροι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να μετατρέψουν το νοσοκομείο σε «σπίτι» τους, ούτε οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται, ούτε το υγειονομικό προσωπικό που από τη μία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, και από την άλλη δεν θέλει και να πεταχτούν αυτοί οι άνθρωποι στον δρόμο.
Την ευθύνη φέρει ακέραια η κυβέρνηση που έχει απαρνηθεί πλήρως τις υποχρεώσεις της να διασφαλίζει ένα σοβαρό κράτος πρόνοιας, το οποίο θα φρόντιζε να καλυφθούν οι ανάγκες αυτών των εξαθλιωμένων ανθρώπων σε κάποιες δομές φιλοξενίας. Όμως και στις κρατικές δομές φιλοξενίας η κατάσταση κρίνεται απελπιστική, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού, οι λίστες αναμονής για μια φιλοξενία είναι ατελείωτες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, πρόκειται για «όνειδος για το κράτος πρόνοιας η παραμονή ασθενών επί μήνες στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν πού να πάνε. Οι περισσότεροι στις παθολογικές κλινικές σε περίοδο ράντζων. Παράδειγμα σήμερα πέντε κοινωνικά περιστατικά στο Αττικό που πλημμύρισε με ράντζα μετά τη χθεσινή εφημερία».
Στη συνέχεια, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι «αυτό δεν είναι κοινωνικό κράτος που έχουμε. Πού είναι η τοπική αυτοδιοίκηση; Πού είναι το κράτος πρόνοιας.
Άτομα με κοινωνικά προβλήματα χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον παραμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία νοσηλευόμενοι χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία επειδή δεν έχουν που να πάνε.
Αττικό Νοσοκομείο: Σε ράντζα ή φορεία νοσηλεύονται 110 ασθενείς
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το Αττικό Νοσοκομείο.
«Το Αττικό Νοσοκομείο εφημέρευε χθες έως σήμερα πρωί. Πλημμύρισε με ράντζα. Προσήλθαν για εξέταση 930 ασθενείς, έγιναν 210 εισαγωγές. Στο τέλος και αυτής της εφημερίας 110 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή φορεία.
Και όμως στις παθολογικές κλινικές του ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ νοσηλεύονται πέντε κοινωνικά περιστατικά πολλούς μήνες χωρίς πρόβλημα υγείας επειδή δεν θέλει το νοσοκομείο -και πολύ καλά κάνει- να τους πετάξει στο δρόμο.
Συγκεκριμένα.
Το πρώτο από 25/3/2022, το δεύτερο από 1/6/2022, το τρίτο από 24/9/2022, το τέταρτο από 4/11/2022 και το πέμπτο σε άλλη παθολογική κλινική του Αττικού από τον Αύγουστο του 2022.
Το ίδιο συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία με δεκάδες κοινωνικά περιστατικά που δεν μπορούμε να πετάξουμε στο δρόμο. Μάλιστα τώρα που είναι υπερπολύτιμα τα νοσοκομειακά κρεβάτια στις παθολογικές κλινικές».