ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΤΡΟΠΗ: Υπό κατάρρευση το μαιευτήριο «Έλενα», χωρίς θέρμανση νεογνά και λεχώνες – Και μετά λένε ότι τους νοιάζει το δημογραφικό!

Ξεπαγιάζουν οι νοσηλευόμενοι - Άφησαν το μαιευτήριο να ρημάξει, και μετά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι την... απασχολεί η υπογεννητικότητα

Ξεπαγιάζουν οι νοσηλευόμενοι - Άφησαν το μαιευτήριο να ρημάξει, και μετά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι την... απασχολεί η υπογεννητικότητα!
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μαιευτήριο «Έλενα»: Το ένα μετά το άλλο, νοσοκομεία της χώρας ανακοινώνουν ότι βρίσκονται σε συνθήκες διάλυσης, μέσω των εργαζομένων που βιώνουν τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων που κυριολεκτικά καταρρέουν.

Ενώ ο πρωθυπουργός προεκλογικά εμφανίστηκε… ευαισθητοποιημένος για τον θεσμό της οικογένειας (συστήνοντας σχετικό υπουργείο) και το εθνικό ζήτημα της υπογεννητικότητας, ένα από τα πιο νευραλγικά δημόσια μαιευτήρια της Αττικής (και της χώρας) βρίσκεται σε κατάσταση ολικής αποσύνθεσης.

Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούν το κτήριο Α’ του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», του μόνου εξειδικευμένου γυναικολογικού-μαιευτικού νοσοκομείου της χώρας. Λόγω της υποχρηματοδότησης που οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κρατά το ΕΣΥ σε τεχνητό «κώμα», το νοσοκομείο «Έλενα» έχει μετατραπεί σε ένα τριτοκοσμικό «κουφάρι», ενώ κάποτε ήταν πρότυπο μαιευτήριο για τα Βαλκάνια και για 90 χρόνια έχει παραδώσει στη χώρα γενιές και γενιές Ελλήνων.

Και βέβαια ο βασικός λόγος για αυτόν τον τεχνητό «θάνατο» των δομών Υγείας, είναι να παραδοθεί η δημόσια Υγεία στα ιδιωτικά συμφέροντα, με την μέθοδο της εγκατάλειψης και της «σαλαμοποίησης» των – πάλαι ποτέ – δημόσιων υπηρεσιών.

Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό από το «Έλενα» περιγράφουν μια άθλια κατάσταση που ίσως δεν θα συναντούσε κανείς ούτε σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Εδώ και σχεδόν 2 εβδομάδες δεν λειτουργεί το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης, αφού ο «αρχαίος» λέβητας του νοσοκομείου «έσκασε» όταν πήγαν να τον θέσουν σε λειτουργία στις 17 Νοεμβρίου, και έκτοτε νεογνά, ασθενείς και προσωπικό έχουν αφεθεί να ξεπαγιάζουν!

Λεχώνες και νεογέννητα μεταφέρθηκαν σε άλλα κτήρια, ενώ οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ούτε μπάνιο δεν μπορούν να κάνουν τα νεογνά, λόγω του κρύου!

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, ούτε μπάνιο δεν μπορούσαμε να κάνουμε στα μωρά με το κρύο που υπήρχε … πάγωσαν και οι λεχωίδες και τα νεογνά τους … στα πρόωρα, που είναι στο καινούργιο κτίριο, δίνουμε αγώνα για να ζήσουν τα μωρά αυτά. Και όμως, στην πορεία δεν τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει», τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων του νοσοκομείου Μαρία Ζησιμάτου.

Ενώ το πρόβλημα είχε αναφερθεί στους αρμόδιους από την πρώτη στιγμή, τίποτα δεν έχει γίνει εδώ και 12 μέρες, και ούτε καν έχει ασχοληθεί κάποιος να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη στην κεντρική θέρμανση! Το αποτέλεσμα είναι, γυναίκες που βγαίνουν από τοκετούς, καισαρικές και άλλα χειρουργεία, τα νεογνά, αλλά ακόμα και ογκολογικοί ασθενείς, να βρίσκονται μονίμως εκτεθειμένοι στο κρύο και την υγρασία!

Μιλώντας στο Kontra, ο γραμματέας του σωματείου εργαζόμενων του νοσοκομείου Κώστας Καταραχιάς είπε:

«Είναι ντροπή το 2023, δεν είμαστε στη Γάζα, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν δέκα ημέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι».

Και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει τίποτα, καμία πρόβλεψη, κανένα χρονοδιάγραμμα, όλοι “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”. Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει πλέον την ευθύνη ενώ έχει εισπράξει τα λεφτά της … όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα … αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο».

«Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελειμμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο” … πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν».

Ενώ είπε ακόμα και ότι, «είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς … είναι τραγική η κατάσταση».

Τελικά αυτή είναι η… μέριμνα της κυβέρνησης για τις γεννήσεις; Το να αφήνει τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας εγκαταλελειμμένα και τριτοκοσμικά; Το να καταδικάζει τις νέες μητέρες που δεν έχουν να πληρώσουν ένα ιδιωτικό μαιευτήριο, σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες; Το να «πληρώνουν» την αναλγησία της κυβέρνησης, ακόμα και τα νεογνά;

Είναι σαν να λέει η κυβέρνηση προς τους επίδοξους γονείς: «κάντε παιδιά μόνο αν αντέχει η τσέπη σας τις ιδιωτικές δομές, ειδάλλως θα καταλήξετε παραπεταμένοι σε ένα παγωμένο ερείπιο». Και κατά τα άλλα μας λένε μετά ότι προσπαθούν να καταπολεμήσουν το δημογραφικό

 

Exit mobile version