Ο Άγγελος Συρίγος διατύπωσε μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, πως η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο
Η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο, είναι αλήθεια ιστορική και αδιαμφισβήτητη. Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος την ανέφερε από το βήμα της Βουλής.Άγγελος Συρίγος: Γνωστή η ρήση «όποιος ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος» σε μια εκ των παραλλαγών, γνωστό επίσης πως την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές και ουδέποτε οι νικημένοι. Επίσης, γνωστό πως ως επιστήμη προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς (ακόμα και σε πολλούς που την υπηρετούν) να συμπεριφέρονται σα να λένε τα παραμυθάκια μπροστά από το τζάκι.
Στην Ελλάδα η περίοδος της Χούντας αποτελεί σκοτεινή όχι μόνο λόγω των όσων συνέβησαν αλλά και λόγω της ιστορικής ανάλυσης που ακολούθησε.
Πολλοί οι μύθοι, λιγότερες οι πραγματικότητες, ακόμα πιο μακριά από την ουσία οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση της.
Ο Άγγελος Συρίγος διατύπωσε μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, πως η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο. Ο υφυπουργός Παιδείας την ανέφερε από το βήμα της Βουλής. Αυτό που έκανε άκομψα ήταν να φέρει στην ίδια πρόταση και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Σε τέτοιες σκοτεινές περιόδους για κάθε χώρα (όπως π.χ. ο Εμφύλιος ΄46-΄49) όσα λιγότερα λέγονται δημόσια τόσο λιγότερες αντιδράσεις φέρνουν.
Αυτό είναι και το στρατηγικό πλάνο που ακολουθείται εδώ και χρόνια από τους πολιτικούς.
Αυτό για το οποίο, λοιπόν, θα πρέπει να εγκαλείται ο Άγγελος Συρίγος είναι όχι γιατί είπε μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, πως η Χούντα έπεσε από την εισβολή στην Κύπρο αλλά γιατί ουσιαστικά έθεσε θέμα σύγκρισης με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν θύματα δεν πρέπει να τίθεται κανένα τέτοιο θέμα σύγκρισης.
Πάντως, τα ιστορικά γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα.
Το καθεστώς του ΄67 βρισκόταν σε πτώση. Είχε χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα (μην πει κανείς πως οι Έλληνες αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Χούντα), κυρίως λόγω των πολλών απαγορεύσεων στην καθημερινότητα.
Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση του καθεστώτος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 έδειξε τη μεγάλη σύγχυση που υπήρχε στα ηγετικά της στελέχη. Είχαν προηγηθεί και άλλες καταλήψεις τους προηγούμενους μήνες και σε άλλα Πανεπιστήμια χωρίς όμως να εξελιχθούν οι καταστάσεις όπως έγινε στο Πολυτεχνείο.
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν αποτέλεσμα της απαράδεκτης και αντικοινωνικής καταστολής ενός Καθεστώτος που βρισκόταν σε πανικό.
Η Αστυνομία είχε ακόμα μια σχετική οργάνωση και ένιωθε δύναμη μέσα στον κοινωνικό ιστό κυρίως.
Αντίθετα ο Στρατός ήταν σε κατάσταση τραγική, σχεδόν διάλυσης αναφέρουν σοβαροί μελετητές της εποχής.
Άγγελος Συρίγος – Η Κύπρος έφερε την πτώση της Χούντας
Αυτό, άλλωστε, ήταν και το τραγικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 1974 με την εισβολή στην Κύπρο και την καθυστερημένη αντίδραση από την Ελλάδα.
Το καθεστώς της Χούντας είχε επικεντρωθεί πως θα ρίξει τον Μακάριο παρά στους Τούρκους.
Η Χούντα ήταν σε πτώση και η έλευση του Καραμανλή 3 ημέρες μετά την εισβολή το κατέδειξε. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα.
Δεν ήταν μόνο ελληνικό, άλλωστε, το φαινόμενο. Τα κράτη της Ευρώπης που βρίσκονταν υπό στρατιωτική χούντα φανέρωναν την ανάγκη της μετάβασης σε μια διαφορετική τύπου διακυβέρνηση.
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, χωρών που βρίσκονταν υπό στρατιωτική Χούντα κοντά στις 4 δεκαετίες.
Ο θάνατος του Σαλαζάρ το 1970, έφερε Δημοκρατία στην Πορτογαλία 4 χρόνια αργότερα, η Ισπανία άφηνε πίσω της τον Φράνκο το 1975.
Η Ευρώπη ήθελε νέα πνοή εκείνη την περίοδο. Η Ε.Ε. ήταν στα σπάργανα, το ΝΑΤΟ με το ανατολικό μπλοκ απέναντι ήθελε ακόμα μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή από περισσότερες χώρες μέλη.
Η Ελληνική Χούντα θα έπεφτε δεδομένα και ένα μεγάλο και τραγικό γεγονός θα έφερνε την πτώση της. Ήταν η αφορμή και όχι η αιτία.
Είχε χάσει την επαφή με την κοινωνία, έως το καλοκαίρι του 1974 αυτό που διέτεινε ήταν πως μπορούσε να υπερασπιστεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της επικράτειας.
Η εισβολή στην Κύπρο έδειξε πόσο αίολες ήταν οι υποσχέσεις του καθεστώτος και έφερε την πτώση του. Όπως ακριβώς ανέφερε και ο Άγγελος Συρίγος.