Ο Άνθρωπος του Θεού: Στο κελλάκι του Αγίου Νεκταρίου η σκηνοθέτης – Η διαθήκη, οι προθήκες με τα προσωπικά αντικείμενα και τα άμφια
Στο κελλάκι του Αγίου Νεκταρίου η σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού»Η Γέλενα Πόποβιτς, σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού» επισκέφθηκε το κελλάκι του Αγίου Νεκταρίου, που βρίσκεται στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.
Μαζί της ο παραγωγός της ταινίας Αλέξανδρος Πότερ, ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς και ο Πρόεδρος της «Επιτροπής 2021» του Δήμου Αίγινας, δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.
Η ηγουμένη της μονής μοναχή Τιμοθέη τους παρουσίασε τον ανακαινισμένο χώρο του δωματίου του Αγίου Νεκταρίου, όπου έχουν τοποθετηθεί σε ειδικές προθήκες, προσωπικά αντικείμενα του Αγίου. «Δεν είναι να τα κρύβουμε και να τα έχουμε μόνο για μας» είπε η ηγουμένη Τιμοθέη, αλλά «για να τα βλέπει και ο κόσμος και να παρηγορείται και να παίρνει δύναμη, γιατί είναι ευλογία».
«Είναι πολύ συγκινητικό να ξέρεις ότι τα παπούτσια αυτά είναι του Αγίου Νεκταρίου. Περπάτησε μ’ αυτά τα παπούτσια», είπε σε κάποιο σημείο της παρουσίασης η ηγουμένη, θέλοντας να υπογραμμίσει την σύνδεση που δημιουργούν για τον πιστό, αυτά τα προσωπικά αντικείμενα, με τη ζωή και την καθημερινότητα του Αγίου Νεκταρίου.
Η ηγουμένη Τιμοθέη παρουσιάζοντας τον ανακαινισμένο χώρο είπε: «Βρισκόμαστε στο χώρο του Αγίου, τον πολύ προσωπικό χώρο του Αγίου, στο δωμάτιο του στο χωλάκι του, εδώ που έζησε ο Άγιος.
Εδώ έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να συντηρήσουμε όλα τα αντικείμενα του Αγίου, ακόμα και τα άμφια του, που είναι η κληρονομιά μας, είναι ο άγιος μας η παρουσία του Αγίου και κάναμε μία προσπάθεια να ανακοινώσουμε το χώρο, να εκθέσουμε όλα τα αντικείμενα του, τα προσωπικά αντικείμενα, για να τα βλέπει και ο κόσμος και να παρηγορείται και να παίρνει δύναμη, γιατί είναι ευλογία, δεν είναι να τα κρύβουμε και να τα έχουμε μόνο για μας, αλλά πρέπει και ο κόσμος όλος να βλέπει και να χαίρεται.
Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί είναι ένας σύγχρονος Άγιος, μόλις το 1920 κοιμήθηκε και έχουμε την ευλογία τη μεγάλη, να έχουμε φωτογραφίες του Αγίου. Να ξέρουμε τη μορφή του πως ήταν και έχουμε ακόμα και μαρτυρίες ανθρώπων που τον ζήσανε.
Είναι μεγάλη ευλογία λοιπόν και για αυτό κάναμε αυτή την προσπάθεια και βοήθησε πάρα πολύ Άγιος, μας ενίσχυσε σ’ αυτό και τώρα θα δούμε σιγά-σιγά τα προσωπικά του αντικείμενα που φτιάξαμε ειδικές ντουλάπες».
Πως σας βοήθησε ο Άγιος; ρώτησε ο Μανώλης Κοττάκης.
Μας φανέρωσε πολλά πράγματα δικά του, τα οποία ήταν χαμένα. Κι όμως σιγά-σιγά, νομίζω ήτανε η ώρα, μας φανέρωσε ακόμα ζωστικά, ράσα, παπουτσάκια, τα οποία θα τα δείτε και θα χαρείτε και εσείς μαζί με εμάς.
Η ηγουμένη Τιμοθέη ξεκίνησε την παρουσίαση από το γραφείο του Αγίου. «Ατόφιο» το χαρακτήρισε, όπως το είχε στη Ριζάρειο, όπου δίδασκε. Όταν ήρθε στην Αίγινα το έφερε μαζί του. Πάνω σ’ αυτό είναι τοποθετημένη η διαθήκη του που είναι η χειρόγραφη. Οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν τα γράμματα και τον καλλιγραφικό του χαρακτήρα.
Μπορεί να δει κανείς τα βιβλία που διάβαζε, τα έπιπλα και τις καρέκλες που χρησιμοποιούσε, τα προσωπικά του αντικείμενα. Την τσάντα που χρησιμοποιούσε στην Ριζάρειο, τις παντόφλες του που τις είχε φτιάξει ο ίδιος. Έφτιαχνε μάλιστα και στις μοναχές του παρόμοιες.
Η σκηνοθέτις της ταινίας Γελένα Πόποβιτς δήλωσε: «Πάντα συγκινούμαι όταν βρίσκομαι στο συγκεκριμένο μοναστήρι. Είμαι σίγουρη ότι όσοι επισκέπτονται αυτόν τον χώρο αισθάνονται αυτή την ηρεμία και αυτή την ιερότητα του χώρου.
Και τώρα που έχουμε τελειώσει την ταινία, μετά από όσα εμπόδια έχουμε βρει, τα οποία συγκρίνονται με τα εμπόδια που συνάντησε ο Άγιος Νεκτάριος στη ζωή του, οφείλω να παραδεχτώ, ότι είναι σαν ένα όνειρο που κατάφερα να ολοκληρώσω την ταινία.
Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι βοήθησαν σ’ αυτή την ταινία. Καταρχάς στον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο και κατά δεύτερον στην ηγουμένη Τιμοθέη, η οποία με υποστήριξε πολύ. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να την ολοκληρώσω, αλλά συνέχεια μου έδινε κουράγιο και αυτό μου σημαίνει πολλά για ‘μένα.
Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί ο στόχος μου ήταν να ικανοποιήσω τον κόσμο και ακούω ότι η ταινία μου έχει γίνει μεγάλη αποδοχή.
Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι όλη η ζωή του Αγίου Νεκταρίου ήταν ένας διαρκής αγώνας, ακόμη και μετά που κοιμήθηκε, ήταν ένας αγώνας.
Υπάρχει μία εικόνα, μία φωτογραφία που πάρθηκε μέσα στην κάσα, λίγο πριν τον μεταφέρουν εδώ στην Αίγινα, που βρίσκονταν στην σκάλα της εκκλησίας, με τις πόρτες κλεισμένες πίσω του, γιατί δεν του επιτρεπόταν να μπει μέσα στην εκκλησία.
Ήταν εκείνες οι στιγμές, έστω και λίγο πριν τον θάνατό του, που ο ίδιος ο Θεός τον αγκάλιασε. Βοήθησε τον παράλυτο δίπλα στο κρεβάτι του να σηκωθεί, να γίνει καλά. Έβγαινε μύρο από το σώμα του. Ήταν ο άνθρωπος, ήταν ο Άγιος των ανθρώπων, ο ιερέας των ανθρώπων, ο παπάς των ανθρώπων και οι άνθρωποι το ήξεραν και τον αγαπούσαν και τον σεβόντουσαν.
Και μετά από χρόνια, όταν αγιοκατατάχθηκε από την ορθόδοξη εκκλησία και ακόμη και τότε υπήρχε αγώνας, υπήρχε αγώνας αν θα έπρεπε να αγιοκαταταχθεί ή όχι. Και υπήρχε ένας αγώνας μεταξύ των ιερέων, υπήρχε μία διχογνωμία.
Υπήρξαν τρεις ηγούμενοι που αποφάσισαν να κάνουν νηστεία και να προσευχηθούν, για να δουν εάν θα έβλεπαν κάποιο όραμα σχετικά με την αγιοκατάταξη του.
Έστειλε και στους τρεις το ίδιο μήνυμα, κατά παράφραση: Έχετε δίκιο, ίσως δεν ήμουν ο πιο μεγάλο θεολόγος, έχετε δίκιο δεν ήμουν ο πιο μεγάλος ασκητής της εποχής μου, αλλά άδικα κατηγορήθηκα και συγχωρώ και γι’ αυτό είμαι άγιος. Και γι’ αυτό νομίζω το μήνυμα της ζωής του, ήταν μία ζωή στην οποία υπέφερε, αλλά και συγχωρούσε. Κάτι το οποίο μπορούμε όλοι να μάθουμε, σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάμε». Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαίρη Κοντορούδα για την μετάφραση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 κ. Μανώλης Κοττάκης δήλωσε: «Η κυρία Γελένα Πόποβιτς μας έκανε ένα δώρο, δείχνει σ’ ολόκληρο τον κόσμο από την Αθήνα έως το Λος Άντζελες, από τη Θεσσαλονίκη ως τη Μόσχα, από την Κρήτη έως το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι, έναν άνθρωπο που εμείς εδώ στην Αίγινα γνωρίζουμε πολύ καλά τον Άγιο και προστάτη μας, τον Άγιο Νεκτάριο.
Τον έχουμε στα σπίτια μας τον έχουμε στα αυτοκίνητά μας, τον έχουμε στα γραφεία μας, τον έχουμε στα προσωπικά μας αντικείμενα, νιώθουμε τον ξέρουμε καλά. Είναι ο κρυφός μας σύμμαχος στις δυσκολίες αυτές.
Η γερόντισσα Τιμοθέη με τη βοήθεια του επιχειρηματία του κ. Βίκτωρα Ρέστη και του κ. Ανδρέα Βορίλα μας κάνει σήμερα ένα δεύτερο μεγαλύτερο δώρο, μας φέρνει κοντά στα αντικείμενα του Αγίου Νεκταρίου. Στο δωμάτιο του, στην τσάντα του, στα παπούτσια του, στα άμφια του.
Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος γιατί ο Άγιος, είναι για όλους εμάς το καταφύγιό μας. Εκεί που μπορούμε να ακουμπήσουμε σε κάθε δυσκολία και θέλω να καλέσω την ευκαιρία κάθε συμπολίτη μας εδώ στο νησί, αλλά και κάθε Έλληνα να επισκεφθεί το ανακαινισμένο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου».
Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς δήλωσε: «Σήμερα είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση που μας έκανε η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου, σε αυτόν εδώ το χώρο, όπου ήταν το κελί του Αγίου και εδώ έχει γίνει μία εξαιρετική προσπάθεια, όλα αυτά τα προσωπικά αντικείμενα, αλλά και τα ιερατικά άμφια του Αγίου να εκτίθενται σε μία δημόσια προβολή και να συντηρούνται με τον καταλληλότερο και τον σωστότερο τρόπο.
Όλοι όσοι ζούμε εδώ στο νησί, σίγουρα καθημερινά αντιλαμβανόμαστε την αέναη παρουσία του Αγίου, αλλά και την αδιάλειπτη προστασία που μας παρέχει. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε πάρα πάρα πολύ καλά. Έχουμε δοκιμαστεί και το νησί έχει δοκιμαστεί, από πολλές κακές συγκυρίες, παρόλα αυτά με κάποιο τρόπο, μ’ αυτή την προστασία θα έλεγα εγώ, μπορούμε και ξεπερνάμε όλες αυτές τις δυσκολίες.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, δέος σε όλα αυτά που τα που μας παρουσίασε σήμερα η Γερόντισσα Τιμοθέη και να πω και εγώ, να συμπληρώσω, την προτροπή που έκανε ο φίλος Μανώλης Κοττάκης όλοι οι συμπολίτες μας να περάσουν από δω, από αυτό το κελί και να αντιληφθούν αυτά τα οποία λέμε».
Πηγή: aeginaportal.gr
Διαβάστε επίσης:
ΟΑΕΔ: Αυξάνονται τα χρήματα στα επιδόματα – Ποιο το πόσο στο επίδομα ανεργίας
Μπάρκας: Πισωγύρισμα για τον Έλληνα τερματοφύλακα!
Παπαρίζου για Mad Clip: «Αν έχουμε λεφτά να πίνουμε θα πρέπει να έχουμε λεφτά και για ταξί»