ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ κάνει δουλειες στον Αυλωνα

Τα σχέδια του γαμπρού του Τραμπ για αγορά εκτάσεων κοντά στο ελληνόφωνο χωριό Σβέρνιτσα και η αγωνία των κατοίκων.

Τα σχέδια του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ για αγορά εκτάσεων κοντά στο ελληνόφωνο χωριό Σβέρνιτσα και η αγωνία των κατοίκων.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κάνει «μπίζνες» στην Αλβανία και συγκεκριμένα στο ελληνόφωνο χωριό Σβέρνιτσα, βόρεια του Αυλώνα.

Πρόκειται για έναν τόπο ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό, με διάσπαρτες αλυκές, και αμμουδερές παραλίες. Εκεί φέρεται να σχεδιάζει μεγάλη τουριστική επένδυση ο Τζάρεντ Κούσνερ, με την κατασκευή ξενοδοχείου και πολυτελέων βιλών.

Ο 74χρονος Γιόργκι Σουμπάσι σερβίρει ρακή στους λιγοστούς θαμώνες του καφενείου του, στο μικρό ελληνόφωνο χωριό της Σβέρνιτσα και κάνει λόγο για τα αγροτεμάχια όπου κάποτε καλλιεργούσαν καπνά και σιτηρά, ή έβοσκαν τις αγελάδες και τα πρόβατά τους. Τα κτήματά τους γειτνίαζαν με ένα πευκοδάσος. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και τη μαζική μετανάστευση, τα ίδια χέρια που κάποτε καλλιεργούσαν αυτή τη γη, έχτιζαν έπειτα πολυκατοικίες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» στον τόπο αυτό ξετυλίγεται ένα κουβάρι με ιδιοκτήτες χωραφιών, όψιμους διεκδικητές, πλαστούς τίτλους και οσμή πολιτικής. Ο γαμπρός του του πρώην και νυν υποψηφίου προέδρου προέδρου των ΗΠΑ Τζάρεντ Κούσνερ, προνομιακός επενδυτής του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, οραματίστηκε (και) εκεί ένα υπερπολυτελές θέρετρο.

Οι Έλληνες ομογενείς εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο ήρεμος και ανέγγιχτος τόπος τους μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολύβουο μέρος και το χειρότερο αυτός θα γίνει κατόπιν πιέσεων και όχι νόμων διαδικασιών.

Πάντως ξεκαθαρίζουν πως: «Δεν είμαστε εναντίκον της κάθε καλής και νόμιμης επένδυσης. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Κούσνερ. Αρκεί να γίνουν όλα νόμιμα και ο κάθε χωριανός να έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιον θα πουλήσει. Είναι καλό να πάρει αξία η περιοχή, να ανοίξουν οι δουλειές»

Exit mobile version