Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «γενναία» απόφαση, το χαράτσι σε φτωχούς ηλικιωμένους!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «ευλόγησε» το υγειονομικό χαράτσι της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το ως «γενναία» και «ριζοσπαστική» απόφαση.Απόλυτα αφοσιωμένος στο δρόμο του διχασμού και της υγειονομικής απολυταρχίας εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που σήμερα έσπευσε να… δηλώσει περήφανος για τα πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση .
Οικονόμου: «Γενναίο» και «ριζοσπαστικό» το χαράτσι…
Σχολιάζοντας το θέμα του υγειονομικού χαρατσιού (που δεν έχει εφαρμοστεί σε κανένα άλλο κράτος), ο κ. Οικονόμου έπλεξε το εγκώμιο της παράταξης του, σχολιάζοντας πως: «Η κυβέρνηση μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που πήρε τα πιο γενναία, δυσάρεστα και ριζοσπαστικά μέτρα».
Δηλαδή το να εκβιάζονται οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ για να αποδίδουν σε πρόστιμο σχεδόν τη μισή τους σύνταξη, κατά τον κ. Οικονόμου αποτελεί… γενναιότητα. «Γενναίο» το να στοχοποιείς ανήμπορους ηλικιωμένους, δείχνοντας τους με το δάχτυλο ως υπεύθυνους για όλα τα κακά, προκειμένου η κυβέρνηση να μην παραδεχθεί τα τραγικά σφάλματα της.
Άλλα και «ριζοσπαστικό». Ο κεφαλικός φόρος σίγουρα δεν είναι κάτι το ριζοσπαστικό, αφού είναι ένα μέτρο που συναντάται αιώνες πίσω, στη σκοτεινή εποχή της Τουρκοκρατίας και σε διάφορα απάνθρωπα μοναρχικά πολιτεύματα.
Στο μόνο που… έπεσε μέσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως αυτό το μέτρο είναι «δυσάρεστο». Δυσάρεστο για τους πολίτες που για διάφορους λόγους φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, και η κυβέρνηση τους ωθεί στην πείνα, αντί να τους πείσει. Και δυσάρεστο για την ίδια τη δημοκρατία.
Οικονόμου: «Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός»
Ο Γιάννης Οικονόμου δεν έχασε ευκαιρία να αναπαράγει (για ακόμη μια φορά) και την απολογητική γραμμή που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως τα κατοστάρικα στους ηλικιωμένους «δεν είναι αυτοσκοπός».
Συγκεκριμένα είπε πως: «Η στρατηγική της κυβέρνησης δείχνει να αποδίδει, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών τις τελευταίες ημέρες έσπευσαν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. Η δική μας επιδίωξη είναι να μη χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός, άλλα να ασκήσουμε μία παραπάνω πίεση σε όσους είναι πιο ευάλωτοι».
Φυσικά όταν μιλάμε για επιβολή προστίμων εκβιαστικού χαρακτήρα, δεν μπορούμε να το χαρακτηρίζουμε αυτό ως «στρατηγική». Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό (και προσβλητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών), από την καθιέρωση ενός ανήθικου υγειονομικού μέτρου καθαρά φορομπηχτικού χαρακτήρα. Από πότε το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» θεωρείται «στρατηγική»;
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η «ό, τι να ναι» μείωση του διαστήματος της τρίτης δόσης που από τους έξι μήνες που είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε ξαφνικά στους τρείς, λες και γίνεται… δημοπρασία για το ποιος θα προτείνει μικρότερο διάστημα.
Ανοιχτό το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας
Για το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50, ο κ. Οικονόμου είπε πως κάτι τέτοιο δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα. Οπότε συμπεραίνουμε πως άφησε το θέμα ορθάνοιχτο. Και πως μάλλον δεν είναι αληθές πως η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει πίεση «σε όσους είναι πιο ευάλωτοι», αφού με το κατέβασμα των ηλικιών αρχίζει να μεταφέρεται η υποχρεωτικότητα και στους μη ευάλωτους (ή λιγότερο ευάλωτους).
Βέβαια το απόγειο του παραλογισμού ήταν η απάντηση του κ. Οικονόμου στο αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στα σώματα ασφαλείας. Είπε πως εκεί «υπάρχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού» που φτάνει το 82% και πως «η ανταπόκριση στη δυναμική του εμβολιασμού ήταν τέτοια που η υποχρεωτικότητα δεν χρειάζεται να επιβληθεί».
Και απορεί κανείς, πως η ανταπόκριση των σωμάτων ασφαλείας κρίνεται από την κυβέρνηση ως αρκετή, ενώ η ανταπόκριση των υγειονομικών (που είναι ο χρησιμότερος κλάδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας) που κυμαινόταν πάνω από 90% κρίθηκε… προβληματική; Και έτσι οδηγήθηκαν στην πόρτα της εξόδου 7.000 υγειονομικοί, αφήνοντας το ΕΣΥ με τρομακτικές ελλείψεις.
Πραγματικά, δεν μπορεί κάποιος σώφρων άνθρωπος να παρακολουθήσει τη λογική της κυβέρνησης…