Να παρουσιάσει τη διαγραφή Σαμαρά ως ένα ανώδυνο γεγονός για το Μαξίμου επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας εμμέσως τον πρώην πρωθυπουργό ως ένα «βαρίδι» που ανήκει στο παρελθόν.
Ενώ η σπασμωδική απόφαση του Μητσοτάκη να διώξει από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά εκτιμάται από πολλούς ότι αποτελεί την αρχή της πτώσης της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βγάλει προς τα έξω μια εικόνα «ισχυρής» και «σταθερής» κυβέρνησης.
«Αυτό που έγινε – έγινε και η απόφαση εξηγήθηκε με καθαρό τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κοιτάξω το μέλλον. Έχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι λάθος να παίζουμε με την πολιτική σταθερότητα. Ήταν μια λυπηρή στιγμή αλλά την αφήνουμε πίσω μας» δήλωσε σε εκδήλωση του Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με την κυβερνητική σταθερότητα. Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για την υλοποίηση των πολιτικών μας. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».
Το «ότι έγινε – έγινε» μπορεί να το λέει για επικοινωνιακούς λόγους ο Κ.Μητσοτάκης, αλλά σίγουρα δεν ισχύει για τον Αντώνη Σαμαρά που αναμένεται να ωθήσει τον «πόλεμο» στα άκρα. Και με δεδομένο ότι η «σαμαρική» πτέρυγα είναι ακόμα ισχυρότατη στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η απόφασή του ενεργοποίησε μια «ωρολογιακή βόμβα» που θα εκραγεί όταν είναι έτοιμος για την επόμενη κίνηση του ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να δείξει προς τα έξω την εικόνα του «άνετου», αλλά στην πραγματικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του βρίσκονται επί ποδός. Οι επαφές με την κομματική βάση της ΝΔ είναι συνεχείς για να ανιχνεύσουν το που τάσσονται τα γαλάζια στελέχη και αν εξετάζουν θετικά το σενάριο της διάσπασης σε περίπτωση που ιδρύσει κόμμα ο Α.Σαμαράς.
Σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός, η κυβερνητική πλειοψηφία μόνο άνετη δεν πρέπει να θεωρείται αφού αυτή τη στιγμή η ΝΔ αριθμεί 155 βουλευτές, με αρκετούς από αυτούς να θεωρούνται «σαμαρικοί» και να έχουν στηρίξει το γαλάζιο «αντάρτικο» που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.
Με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της δύο πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες, που είναι η υπερψήφιση του νέου προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο και η εκλογή του/της προέδρου της Δημοκρατίας (που πρέπει να γίνει το αργότερο στις 13 Φεβρουαρίου), αν ο Σαμαράς πείσει έστω 5 βουλευτές να καταψηφίσουν τη «γραμμή» Μητσοτάκη, θα έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης και πτώση της κυβέρνησης.
Με τις ισορροπίες να είναι τόσο εύθραυστες για τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει ως ανεξάρτητος βουλευτής να λειτουργεί ως «μοχλός» πίεσης στον πρωθυπουργό, συνεργαζόμενος με τους γαλάζιους αντάρτες και ασκώντας «εσωκομματική» αντιπολίτευση ενώ βρίσκεται εκτός ΝΔ. Και απαλλαγμένος πλέον από γραπτούς και άγραφους κανόνες της παράταξης, ο Σαμαράς μπορεί να εκτοξεύσει την πολεμική κατά του Μητσοτάκη σε σκληρό πολιτικό «ροκ».
Έχοντας ήδη ένα μεγάλο μέτωπο από αμφισβητίες μέσα στο ίδιο του το κόμμα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιβιώσει πολιτικά από αυτό το αδιέξοδο.
Ειδικά αν ο Σαμαράς κατά την τωρινή επίσκεψή του στις ΗΠΑ, λάβει κάποια μορφή «χρίσματος» από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει ήδη να είναι σε κατάσταση πανικού…