Η ΝΙΚΗ στο πλευρό των κινητοποιημένων αγροτών, με τον πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Νατσιό και το βουλευτή Ανδρέα Βορύλλα στην Θεσσαλία, για να μεταφέρουν τις ανάγκες και τα αιτήματα των απλών αγροτών και των τοπικών φορέων.
Τη Δευτέρα, ο Δημήτρης Νατσιός, ο βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ανδρέας Βορύλλας, μαζί με τοπικά στελέχη του Κινήματος, βρέθηκαν στα μπλόκα της Θεσσαλίας, επισκέφτηκαν τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και διάφορους τοπικούς φορείς της Περιφέρειας.
Οι κ.κ. Δημήτρης Νατσιός και Ανδρέας Βορύλλας συναντήθηκαν στον Πλατύκαμπο με τον κ. Κουτσούκη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου της περιοχής και μέλος του συντονιστικού πανελληνίου οργάνου των κινητοποιήσεων των αγροτών. Ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις ανάγκες και τα αιτήματα των αγροτών και ταυτόχρονα κατέθεσαν τις προτάσεις της ΝΙΚΗΣ για την στήριξη του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα. Συμφώνησαν ότι τα μέτρα στήριξης των αγροτών εκ μέρους της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά και βραχυπρόθεσμα, γι’ αυτό και ελλειμματικά στην επίλυση των χρονίων προβλημάτων που ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει.
Στην συνέχεια, πραγματοποίησαν συνάντηση στο Βελεστίνο με τον Δημήτρη Νασίκα, Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, από τον οποίο πληροφορήθηκαν για την κατάσταση στην περιοχή και τα προβλήματα των κατοίκων.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, όπου συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ενημέρωση επίσης είχαν από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Λάρισας, Λάμπρο Ντέλλα, για τα αιτήματα που χρήζουν αντιμετώπισης ώστε να ενισχυθεί ο συσκευαστικός κλάδος αγροτικών προϊόντων.
Οι κ.κ. Νατσιός και Βορύλλας στη συνέχεια μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο Λαρίσης, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του αειμνήστου πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου, του οποίου το μνήμα βρίσκεται στην ιερά μονή και επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Νικοδήμου Πυργετού.
Οι 13+1 προτάσεις της ΝΙΚΗΣ στο ελληνικό κοινοβούλιο
Οι προτάσεις της ΝΙΚΗΣ για τους αγρότες περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:
Μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σοβαρή και μόνιμη επιδότηση του αγροτικού ρεύματος παραγωγής.
Yπαγωγή στον υπερ-χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και ζωοτροφών από τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Δεδομένων των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου σε όλη την Ευρώπη και των μαζικών κινητοποιήσεων, παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Την ίδρυση του «Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» με έμφαση στην δημιουργία τμημάτων που θα προωθούν τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα.
Την άρση των περιορισμών της Ε.Ε. για μέγιστη παραγωγή στα ελληνικά προϊόντα με συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα.
Θέσπιση ελαχίστου γεωργικού εισοδήματος για μια τριετία για τους αγρότες που έχασαν τα εισοδήματά τους από φυσικές καταστροφές, με μοναδικό όρο να παραμείνουν κατά κύριο επαγγελμα αγρότες.
Αποζημιώσεις για τον χαμένο εξοπλισμό και τις αγροτικές εγκαταστάσεις όπως θερμοκήπια, αποθηκευτικούς χώρους, ψυγεία, αρμεκτήρια κλπ.
Χρηματοδότηση της αποκατάστασης των κατεστραμμένων γεωργικών εκτάσεων.
Σοβαρές επενδύσεις στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με αρδευτικά έργα υποδομής μικρής και μεσαίας κλίμακας, με στόχο την συγκέντρωση των υδάτων σε διάσπαρτα σημεία του κάμπου, την αντιμετώπιση περιόδων λειψυδρίας και την αποφυγή καταστροφικών πλημμυρών.
Ειδικά για την Λίμνη Κάρλα και τις παρόχθιες περιοχές, προτείνουμε τη δημιουργία μιας νέας λίμνης Κάρλα ως ταμιευτήρα για άρδευση και εκτόνωση πλημμυρών και τη διάνοιξη σήραγγας για την εκροή υδάτων στο Αιγαίο, με ενδιάμεσους μικρότερους ταμιευτήρες και με μικρά υδροηλεκτρικά έργα κατά μήκος της σήραγγας.
Ρύθμιση του συνόλου των αγροτικών δανείων πριν την καταστροφή, με απαγόρευση εκπλειστηριασμών αγροτικής γης για τουλάχιστον μια πενταετία. Στο σχήμα της ρύθμισης θα συμμετέχει και το κράτος με την χρηματοδότηση των τόκων και την αποπληρωμή μέρους κεφαλαίου ανάλογο του ποσοστού καταστροφής.
Νέα αγροτικά δάνεια με προνομιακά επιτόκια και σημαντικό μέρος τους άτοκο, μέσω της χρηματοδότησής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναμόρφωση του προγράμματος Χρυσής Βίζα (Golden Visa) με πρόβλεψη ώστε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος να μπορέσουν να προσελκύσουν ικανοποιητικό μερίδιο εσόδων, καθώς και επέκταση του προγράμματος και σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Από τα 6 δις ευρώ που έχει αποφέρει το πρόγραμμα από την έναρξή του το 2014, το 1-1,5 δις θα μπορούσε να έχει κατευθυνθεί σε περιφέρειες με χαμηλότερη ανάπτυξη, με μεγάλη μείωση πληθυσμού και με προοπτικές στον πρωτογενή τομέα.