ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ρόλος των Τσάμηδων – Προδοσίες – Αλυτρωτισμός και σφαγές

Ο ρόλος των Τσάμηδων κατά της Ελλάδας.

Ο ρόλος των Τσάμηδων - Προδοσίες - Αλυτρωτισμός και σφαγές
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Οι Τσάμηδες αποτελούν υποομάδα των Αλβανών οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή της Ηπείρου, σε μία περιοχή που είναι γνωστή ως Τσαμουριά.

Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Κατοχή εναντίον της Ελλάδας, αφού συνεργάστηκαν με τα φασιστικά στρατεύματα και συμμετείχαν στις εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών. Οι Ναζί τους χρησιμοποιούσαν γιατί οι Τσάμηδες γνώριζαν όλα τα μέρη και έδιναν σημαντικές πληροφορίες στις κατοχικές δυνάμεις.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943 έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο στην Παραμυθιά στη Θεσπρωτία, καθώς το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ 49 άνθρωποι σφαγιάστηκαν.

Μάλιστα, ένας κάτοικος της περιοχής ο οποίος επέζησε από εκείνη την ημέρα, μιλάει στον Alpha και σημειώνει πως ποτέ δεν μπόρεσε να ξεχάσει το τι έγινε εκεί. Μεταξύ των συλληφθέντων μάλιστα, όμως τονίζει, ήταν και ανήλικα παιδιά.

Σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εποχής, διακρίνονται να φορούν στολές των Ναζί, ενώ υπάρχουν ντοκουμέντα που παρελαύνουν δίπλα στον Μουσολίνι.

Όταν οι Ναζί ηττήθηκαν, οι περισσότεροι Τσάμηδες διέφυγαν στην Αλβανία για να γλιτώσουν τις συνέπειες τις δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει.

Δείτε το χαρακτηριστικό αφιέρωμα

@spyros_hellas #greektiktok #athensgreece #athens #christian #cyprus #greece #greek #albanian #albania #thessaloniki #balkantiktok #greekfreakout #balkanmusic #cyprustiktok #orthodox #cyprus🇨🇾 #greecetiktok #balkan #balkanci ♬ πρωτότυπος ήχος – Spyros_HELLAS
Exit mobile version